Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Lukasenka fehérorosz elnök nem enged tüntetéseket

A fehérorosz kormány megdöntését célzó terv részének mondta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vasárnap a hatalma elleni utcai tiltakozó megmozdulásokat, de leszögezte: nem fogja megengedni a kabinet bukását.
Minszkben vasárnap a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett ünnepelték a Függetlenség Napját, az ország náci megszállás alóli 1944-es felszabadulásának évfordulóját. A kormányzat amiatt rendelt el ilyen intézkedéseket, mert az ünnepség előtti napokban népszerű internetes közösségi hálózatokon Lukasenka bírálói arra hívták fel a velük szimpatizálókat, hogy tapssal fojtsák bele a szót az ünnepi szónoklatra készülő államfőbe. Lukasenka az ünnepségre összegyűlt többezres tömeg előtt kijelentette, valaki Fehéroroszországban megpróbálja lemásolni a - Grúziában és Ukrajnában 2003-ban, 2004-ben békés tüntetésekkel elnököket buktató - "színes forradalmakat".

"Térdre akarnak kényszeríteni bennünket, de ez nem fog megtörténni" - hangoztatta. Helyszíni beszámolók szerint a Minszk központjában tartott ünnepség helyszínére többszörös rendőrségi kordonon keresztül, alapos átvizsgálás után lehetett bemenni, a részvevők még manikűrollót sem vihettek magukkal. A titkosrendőrség minden részvevőről videofelvételt készített. Az ünnepség helyszínének közelében sok autóbusz parkolt, benne rohamrendőrökkel, s őrizetbe vettek elszállítására szolgáló járművek is készenlétben álltak.

A Reuters brit hírügynökség egyik tudósítója látta, amint legalább egy tapsolni kezdő részvevőt titkosrendőrök gyorsan elvezettek. Sztanyiszlav Suskevics volt államfő, ellenzéki vezető vasárnap közölte, a hatóságok a határon több órára őrizetbe vették és útlevelét is elvették, amikor a litván fővárosból, Vilniusból vonaton vissza akart térni Minszkbe. Suskevics Vilniusban Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélést.

Fehéroroszország hónapok óta valutaválsággal küzd - a fehérorosz rubelt a múlt hónapban kénytelen volt 36 százalékkal leértékelni a folyó fizetési mérleg hatalmas hiánya miatt -, amelyet nagyrészt Lukasenka populista politikája okozott. Ez áremelésekhez, esetenként áruhiányhoz vezetett; idén 39 százalékos inflációt valószínűsítenek, amely a legmagasabb lesz a világon. Elégedetlen fehéroroszok egy része rendszeresen közösségi portálokon szervezett megmozdulásokon tiltakozik emiatt: nem skandálnak jelszavakat és nem visznek magukkal transzparenseket sem, hanem az utcán sétálva egy ütemre tapsolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izraelben előállítottak egy rabbit erőszakra uszítás gyanúja miatt

Rövid időre előállított az izraeli rendőrség vasárnap egy vezető rabbit, aki a hatóságok gyanúja… Tovább olvasom