Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Lövöldözés és túszejtés egy luxusszállodában, kilenc halott

A líbiai biztonsági erők közlése szerint legalább kilenc ember meghalt, köztük öt külföldi állampolgár a fővárosban, Tripoliban egy luxusszálló elleni keddi támadásban.
Iszam Al-Naasz, a biztonsági erők szóvivője elmondta, hogy a  hotel elleni támadásban meghalt öt külföldiből kettő nő. Életét  vesztette egy biztonsági őr és két fegyveres. Az áldozatok  nemzetiségéről nem szolgált részletekkel. Egy hatodik külföldit a  támadók elraboltak, állampolgársága szintén nem ismert. A szóvivő  szerint a szállodában már nincs több túsz.  

Az események rekonstruálását nehezíti, hogy sok az  ellentmondásos információ. Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan ki  követte el a támadást, bár biztonsági források szerint a támadásért  az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet egyik ága vállalta a  felelősséget.  

Az sem tisztázott, hogy pontosan hány áldozata volt a  támadásnak, mert korábban tisztviselők azt közölték, hogy a szálloda  elleni ostrom kezdetén három biztonsági őr életét vesztette,  valamint két másik ember is meghalt a támadók lövéseitől. Más  források azt is cáfolták, hogy külföldiek haltak volna meg.   

A biztonsági erők a támadást követően gyűrűbe fogták a  szállodát, és harcba szálltak a támadókkal. Ennek eredményeképpen a  hotel 24. emeletén bekerítették a fegyvereseket, akik  felrobbantották a testükre erősített pokolgépeket. Az értesülést más  források is megerősítették.  

A szálloda 24. emeletét általában a katari diplomáciai  képviselet számára tartották fenn, de a támadás idején sem katari  tisztviselők, sem a képviselet diplomatái nem tartózkodtak ott -  állították biztonságiak.  

Egy másik értesülés szerint Líbia önhatalmúlag kikiáltott  kormányának feje, Omar al-Haszi a szállodában tartózkodott, de  sikerült őt épségben kimenekíteni. A támadásban egyébként még öt  ember megsebesült, köztük két Fülöp-szigeteki nő, akiket az ablakok  üvegszilánkjai sebesítették meg.  

A máltai tulajdonú szálloda egyik alkalmazottja ugyanakkor azt  mondta, hogy a szálloda bejáratánál a biztonsági őrök megpróbálták  feltartóztatni öt, golyóálló mellényt viselő álarcos fegyverest, de  azok behatoltak az épületbe, és az előcsarnokban vaktában lövöldözni  kezdtek a szálloda személyzetére. Az illető a személyzet többi  tagjával és a vendégekkel együtt az épület hátsó bejáratain át  menekült ki a parkolóba, de amikor odaértek, gépkocsiba rejtett  pokolgép robbant fel száz méterre tőlük. A detonációban legalább öt  parkoló gépkocsi kiégett, és károk keletkeztek a szálloda homlokzati  ablakaiban.  

A szállodában általában olasz, brit és török állampolgárok  szállnak meg. A hotel a támadás idején jórészt üres volt. Itt  üléseznek a líbiai válság rendezésével foglalkozó ENSZ-misszió  tagjai is, de most ők a genfi béketárgyalásokon vannak. 2013  októberében ugyanebből a szállodából rabolták el Ali Zeidan akkori  miniszterelnököt, de néhány órával később szabadon engedték.  

Moamer Kadhafi bukása és halála, 2011 után Líbiában a politikai  átmenet összeomlott, az országban azóta káosz uralkodik, két  kormánya és két parlamentje van, egyes térségek uralmáért pedig  egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak.

Előzmények

Ismeretlen fegyveresek megtámadták kedden délelőtt Tripoli legfényűzőbb luxusszállodáját: megöltek legkevesebb három biztonsági őrt és túszokat ejtettek - közölte a tripoli biztonsági szolgálat szóvivője.

Eszám an-Naasz elmondta, hogy a túszejtés a tengerparti Corinthia hotelben történt, amely igen népszerű külföldiek körében. A túszdrámának kedd koradélután még nem volt vége.

A biztonsági szolgálat egy másik, névtelenül nyilatkozó illetékese is megerősítette, hogy a támadók túszokat tejtettek, de nem részletezte, hogy kik ők és hányan vannak. Hozzátette, hogy biztonsági megfontolásból evakuáltak két szomszédos toronyházat.

A máltai tulajdonú szálloda egyik alkalmazottjának elmondása szerint a bejáratnál a biztonsági őrök megpróbálták feltartóztatni az öt, golyóálló mellényt viselő álarcos fegyverest, de azok behatoltak az épületbe, és az előcsarnokban vaktában lövöldözni kezdtek a szálloda személyzetére. Az illető a személyzet többi tagjával és a vendégekkel együtt az épület hátsó bejáratain át menekült ki a parkolóba, de amikor odaértek, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel száz méterre tőlük. A detonációban legkevesebb öt parkoló gépkocsi kiégett, és károk keletkeztek a szálloda homlokzati ablakaiban.

A líbiai biztonsági erők körülvették a hotelt.

A szállodában általában olasz, brit és török állampolgárok szállnak meg. A hotel a támadás idején jórészt üres volt. Ebben a szállodában száll meg általában az iszlamista milíciák által támogatott Omár al-Hászi miniszterelnök, de a történtek idején sem ő, sem a testőrei nem voltak ott. Itt üléseznek a líbiai válság rendezésével foglalkozó ENSZ-misszió tagjai is, de most ők a genfi béketárgyalásokon vannak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlaggódták az ítéletidőt Amerikában - Videó, fotók

A viharra tízmilliók készültek aggódva, de az kedd reggelig enyhébbnek bizonyult a vártnál: messze… Tovább olvasom