Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

López Obrador a szavazatok újraszámlálását akarja

A szavazatok újraszámlálását fogja kérni a központi választási bizottságtól a mexikói elnökválasztáson másodikként befutó Andrés Manuel López Obrador, a baloldal jelöltje, mert szerinte választások előtt, közben és utána is sok csalás történt.
Sajtóértekezletén kijelentette: a legsúlyosabb problémát az jelenti, hogy a győztesnek kikiáltott Enrique Pena Nieto pártja, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) "több millió szavazatot" vásárolt. Ezenkívül szerinte Pena Nieto törvényellenes módon finanszírozta a PRI-t, túllépte a választási kampányra fordítható pénz megengedett határát, és élvezte a legjelentősebb médiumok támogatását. A PRI tagadja, hogy elkövette volna ezeket a törvénytelenségeket.

López Obrador 2006-ban sem ismerte el vereségét a most leköszönő elnökkel, Felipe Calderónnal szemben, és szintén követelte a szavazatok újraszámlálását. Akkor ez még nem volt lehetséges, most azonban bizonyos feltételek teljesülése esetén az. Kérhető az újraszámlálás, ha a győztesre és a másodikra leadott szavazatok közötti arány egy százalékpontnál kevesebb, vagy ha az érvénytelen szavazatok száma nagyobb, mint a szavazatkülönbség, Ezeken kívül vannak még lehetőségek, amelyeket a szakértők most vizsgálnak. López Obrador hat százalékponttal maradt le Pena Nieto mögött.

Kedden több ezer ember rohamozta meg az üzleteket, hogy beváltsa a PRI-től a választások előtt ajándékba kapott vásárlási utalványát. A mexikói választási törvény szerint nem bűncselekmény a szavazópolgárok megajándékozása, de tilos az ajándékért cserébe szavazatot kérni. Mindazonáltal a pártoknak nyilvánosságra kell hozniuk, hogy mennyit költöttek ilyen ajándékra, és a kampánykeretet nem szabad túllépniük. Ha ezeket a szabályokat valamely párt megszegi, pénzbüntetésre számíthat, de általában emiatt nem érvénytelenítik a szavazást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant két vadászgép Nagy-Britanniában

A két Tornado GR4 típusú vadászgép Skóciában zuhant le kedden. A roncsok utáni kutatás jelenleg is… Tovább olvasom