Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Liu Hsziao-po kapta a Nobel-békedíjat

Liu Hsziao-po kínai ellenzéki másként gondolkodónak ítélték oda pénteken Oslóban az idei Nobel-békedíjat.
A hivatalos indoklás szerint Liu az alapvető emberi jogok érvényesüléséért régóta folytatott, békés küzdelméért kapta meg az elismerést.

A demokráciapárti aktivistát tavaly decemberben tizenegy év börtönre ítélték Kínában "államellenes felforgatás" vádjával. Liu bíráló esszéket írt és publikált a Kínai Kommunista Pártról, és 2008-ban ő volt a kezdeményezője a demokratikus reformokat - egyebek között az emberi jogokat szavatoló alkotmányt - követelő Charta 2008 kiáltványnak, amelyet több százan, köztük vezető értelmiségiek írtak alá.

"Kína az utóbbi évtizedekben a világ második legnagyobb gazdasága lett, több száz millió embert emeltek ki a szegénységből, és a politikai részvétel körét is szélesítették. Kína új státuszával együtt azonban megnőtt az ország felelőssége is" - mondta Thorbjoern Jagland, a norvég bizottság elnöke. Hozzátette: Peking megsért számos olyan nemzetközi megállapodást, amelynek maga is aláírója, illetve nem biztosítja a saját maga által meghirdetett politikai jogokat. Emlékeztetett arra, hogy Kínán belül, illetve az országon kívül egyaránt számos kínai küzd az egyetemes emberi jogokért. A rá kiszabott súlyos büntetések révén Liu Hsziao-po ennek a küzdelemnek a legfőbb jelképévé vált.

Az 54 éves Liu a pekingi egyetem korábbi irodalom professzora a legismertebb kínai ellenzékinek számít, az 1989-es pekingi diáklázadás egyik vezéralakja volt. Az 1990-es években 20 hónapra bebörtönözték, majd három évet töltött egy átnevelő kényszermunkatáborban.

Fu Ying kínai külügyminiszter-helyettes egy nyári nyilatkozatában arra figyelmeztette a norvég Nobel-békedíj Bizottság elnökét, hogy ártana a Kína és Norvégia közötti kapcsolatoknak, ha Liunak ítélnék oda a kitüntetést. Szeptemberben egy kínai külügyi szóvivő pedig azt mondta: Liu tettei "szöges ellentétben állnak" a Nobel-békedíj célkitűzéseivel.
Kínában - adta hírül az ANSA olasz hírügynökség - leállt a BBC televízió élő közvetítése, amikor Oslóban bejelentették az idei Nobel-békedíj kitüntetettjét.

A 10 millió svéd koronával (1 millió euró) járó békedíjat december 10-én adják át a norvég fővárosban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy kisgép: egyelőre roncsdarabokat találtak

Egy Cessna típusú kisgép zuhant még szerdán a Mexikói-öböl vízébe, Veracruz város partvidéke előtt,… Tovább olvasom