Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Lisszabonban aláírták az uniós reformszerződést

Az Európai Unió 27 állam- és kormányfője csütörtökön aláírta az Európai Unió (EU) reformszerződését a portugáliai Lisszabonban. A dokumentum váltja fel a korábban elutasított alkotmányt, amelynek célja volt, hogy javítsa az immár 27 tagállamra bővült Unió működőképességét.
Az Unió soros elnöki tisztét betöltő Portugália miniszterelnöke, José Socrates szerint "A történelem emlékezni fog erre a napra". José Manuel Barroso, az Európa Bizottság elnöke pedig azt mondta: "A Lisszaboni Szerződés megerősíti az Európai Unió cselekvőképességét és céljainak hatékony teljesítését, így az unió jobb megoldásokat hozhat az európai polgároknak".

A várhatóan 2009-ben - bár egyes elemei csak később - hatályba lépő reformszerződés jelentősebb változtatásai közé tartozik például, hogy a féléves, rotáló elnökség helyébe a két és fél évre választott elnök lép, ő képviseli a nemzetközi porondon az EU-t. A szakminisztereket továbbra is a féléves rotációban maradó ország elnökli. Itt az az újdonság, hogy a jelenleginél szorosabban működiknek majd együtt az egymást váltó államok.

Új tisztség lesz az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, aki egyben az Európai Bizottságban is helyet kap, alelnökként. 2014-től az Európai Bizottságban már nem lesz minden tagállam jelen, csak az országok kétharmada delegálhat egy-egy biztost. A döntéseket alapvetően minősített többséggel hozzák. A határozat elfogadásához szükség lesz a tagállamok 55 százalékára, amelyek az EU lakosságágának 65 százalékát képviselik. Megmarad azonban a vétójog a kül- és biztonságpolitikát érintő ügyekben, továbbá az uniós költségvetésben. Szélesedik az Európai Parlament jogköre, a jövőben társdöntési joga lesz az agrárpolitikában, illetve a bel- és igazságügyben. Emellett nagyobb szerepet kapnak a nemzeti parlamentek is; módjuk lesz kifejezni ellenvetésüket egy uniós törvényjavaslatról. Ha a parlamentek egyharmada jelzi, hogy problémája van a brüsszeli javaslattal, akkor az Európai Bizottságnak nyomatékosan meg kell indokolnia, miért véli úgy, hogy az adott problémát uniós szinten kell kezelni. A reformszerződés alapján egymillió uniós polgár petíciójával kényszeríthető az Európai Bizottság, hogy kezdeményezzen szabályozást egy adott kérdésben.

Az Európai Unió jogi személy lesz, vagyis fölléphet a tagállamok nevében a nemzetközi intézményekben. Jogászok és politikusok körében még feltehetőleg sokáig folyik majd a vita, vajon az alkotmánynak egy jelentősen "lebutított" változatáról van-e szó, avagy csak némi kozmetika történt, hogy jelezzék az uniós közvéleménynek, amely elutasította az alkotmány-tervezetet, hogy figyelmeztetésük nem maradt hatástalan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkoholizmusáról beszélt az amerikai elnök

George Bush amerikai elnök alkoholizmusáról beszélt egy szerdán adott televíziós interjúban. Az… Tovább olvasom