Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Líbiai olajérdekeltségek Európában

Líbia az utóbbi években szinte észrevétlenül tett szert - felvásárlások révén - saját ásványolaj-konszernre Európában: a HEM cég tulajdonában lévő Tamoil-kúthálózat a líbiai állam százszázalékos leányvállalata.

A vállalkozás magvát a Rotterdamban bejegyzett Oilinvest B.V. képezi, ennek tulajdonosa pedig a Libyan Investment Authority nevű állami befektetési alap. Ezáltal az Oilinvest közvetlenül Moammer Kadhafi irányítása alatt áll.

A cég terjeszkedését jól mutatja az európai - de főleg a németországi - Tamoil-kúthálózat számottevő gyarapodása: 2007-ben a líbiai márkának még csak 265 benzinkútja volt német földön; mára ezek száma 395-re emelkedett. A töltőállomások nagy része HEM márkanév alatt üzemel. A cég üzletpolitikájának bevallott célja, hogy "megszilárdítsa piaci pozícióját a közepes nagyságú üzemanyag-forgalmazók élvonalában" - írta a Berliner Zeitung.

Kadhafi németországi üzlete nyereséget termel: 2009-ben az adózás előtti eredmény 97 millió euró volt; a 2007. évi mutatóhoz képest ez 20 százalékos növekedést jelent. Németország mellett főleg Svájcban és Olaszországban üzemelnek Tamoil-kutak. Saját közlése szerint Európában összesen 2800 töltőállomása van a líbiai cégnek.

A Tamoilnak három olajfinomítója van Európában, közülük az egyik Hamburgban található. A németországi kúthálózat zömmel Hamburgból kapja az üzemanyagokat, egyúttal azonban más finomítóktól is vásárol.

Az Európában található líbiai olajfinomítók viszont jobbára közvetlenül Líbiából kapnak nyersolajat. A konszern adatai szerint 2009-ben a vásárolt nyersolaj 55 százaléka az észak-afrikai országból érkezett.

A Tamoil németországi üzlete érdekes helyzetbe kerülhet, amennyiben az Európai Unió csakugyan gazdasági szankciókat fogadna el Kadhafi rezsimjével szemben - például bankszámlák zárolását és külföldi vagyonrészek lefoglalását.

"Legfőbb ideje már, hogy az EU a tettek mezejére lépjen a Líbia elleni szankciókkal" - mondta a német újságnak Elvira Drobinski-Weiss, a szociáldemokrata párt (SDP) szóvivője. Hozzátette: a büntetőintézkedések hatályának ki kell terjednie az európai vagyonrészekre, köztük az ásványolaj-üzletre és benne a Tamoil cégre is. "Tarthatatlan, hogy a jelenlegi polgárháborús helyzetben a Kadhafi-rezsim hatalmas pénzekhez jusson az Európában lebonyolított üzletekből" - fogalmazott az SDP szóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új-zélandi földrengés - Ötven eltűntet keresnek

Már csak mintegy félszáz eltűntet keresnek az új-zélandi Christchurchben a hét eleji földrengésben… Tovább olvasom