Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Líbia: továbbra sincs egyetértés a NATO-ban

Továbbra sem jutottak megállapodásra a NATO-tagországok abban, hogy milyen formában vegyen részt a szövetség a Líbia elleni katonai fellépésben.
Hétfő kora esti közlések szerint a brüsszeli egyeztetéseken elsősorban Törökország akadályozta a megállapodást, mégpedig egyes hírek szerint tiltakozásul az ellen, hogy nem vonták be a múlt szombati párizsi találkozóba, amelyen döntöttek a Moammer Kadhafi rezsimje elleni művelet megindításáról.

Kérdéses volt az EU-tagországok álláspontjának egységessége is, miután a német külügyminiszter jelezte: hazája kitart amellett, hogy nem vesz részt a katonai akcióban.

A francia álláspontról korábban az szivárgott ki, hogy aszerint az arab világban negatív visszhangot keltene, ha az ENSZ-döntést a NATO hajtaná végre. Alain Juppé külügyminiszter mindazonáltal hétfőn azt mondta, arra számít, hogy a szövetség "néhány napon belül" a műveletet végző koalíció támogatásáról dönt.

Olaszország viszont sürgeti a szövetség akcióba lépését. Franco Frattini külügyminiszter hétfőn már arra is utalt, hogy ellenkező esetben országa visszaveszi saját ellenőrzése alá azokat a légitámaszpontjait, amelyeket a líbiai műveletben jelenleg részt vevők rendelkezésére bocsátott.

A Líbia elleni katonai fellépést NATO-tagországok irányítják, de a szövetség szerepvállalása továbbra is tisztázásra vár.

Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada és Olaszország után hétfőn Belgium is bejelentette, hogy F-16-os gépei végrehajtották első akciójukat az észak-afrikai országban, ahol a nyugati államok fő célja a polgári lakosság megvédelmezése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőcsomagra szorulhat Portugália a lisszaboni kormány szerint

Már a lisszaboni kormány sem zárja ki, hogy Portugália a görögök és az írek sorsára juthat: a… Tovább olvasom