Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Líbia: ˝A forradalom 25 ezer emberéletbe került˝

Az autokrata rendszert megdöntő líbiai forradalomban 25 ezer ember vesztette életét - közölte kedden az ENSZ-ben Musztafa Abdel-Dzsalíl, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnöke.
Az autokrata rendszert megdöntő líbiai forradalomban 25 ezer ember vesztette életét - közölte kedden az ENSZ-ben Musztafa Abdel-Dzsalíl, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnöke. A politikus köszönetet mondott az ENSZ-nek és a mozgalmat támogató államoknak.

A segítség létfontosságú volt abban, hogy szembeszállhassanak Kadhafi "óriási fölényben lévő" erőivel - mondta. Abdel-Dzsalíl kijelentette, hogy az ÁNT elkötelezte magát a demokratikus elvek mellett, és azt ígérte, hogy a Kadhafi-rendszer tagjainak "pártatlan eljárásban" lesz része.

Ugyancsak a Líbia barátai elnevezésű, immár második nemzetközi konferencián felszólalt az amerikai elnök is, aki szerint Líbia felszabadítása annak a modellje, hogy miként kell cselekednie a nemzetközi közösségnek a XXI. században. A közös akció "megmutatta, hogy mire vagyunk képesek, ha egységben cselekszünk" - mondta Barack Obama. "Noha a globális hatalmak nem tudnak és nem is kell beavatkozniuk minden esetben, amikor igazságtalanság van a világban, vannak olyan alkalmak, amikor a nemzeteknek egyesíteniük kell az erejüket az ártatlan civilek legyilkolásának megelőzése érdekében" - jelentette ki.

Obama a bírálatokkal szemben védelmébe vette, és helyesnek minősítette azt az ENSZ-határozatot, amely felhatalmazást adott a katonai beavatkozásra. Közölte, hogy a NATO mindaddig folytatja a hadműveletet, amíg a líbiai népet fenyegetik. A maradék ellenálló erőket felszólította, hogy csatlakozzanak az új Líbiához.

Az amerikai elnök elismerte, hogy Líbiában még nehéz napok vannak hátra. "Egy ember évtizedeken át tartó vaskezű uralma után idő kell a demokrácia intézményeinek felépítéséhez. Biztos, hogy lesznek napok, amelyek csalódást hoznak... de amiként a világ az önök oldalán állt a harcban, önökkel lesz a küzdelemben is, hogy megteremtsék a békét és a virágzást, amelyet a szabadság hozhat" - mondta. A beszédben bejelentette, hogy az amerikai nagykövet már úton van Tripoliban lévő állomáshelye felé. A konferencián részt vett többek között Schmitt Pál köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy francia elnök, William Hague brit külügyminiszter és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki ünnepélyes keretek és nagy taps közepette átvette Abdel-Dzsalíltól Líbia új lobogóját. A líbiai politikus előzőleg külön is találkozott Barack Obamával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetők ostromolták a kijevi parlament épületét

A parlament elé szervezett, rendőrségi becslések szerint is többezres tüntetés résztvevőinek nem… Tovább olvasom