Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Líbia - Heves légvédelmi tűz Tripoliban - Galéria!

Heves tüzelésbe fogott a légvédelem vasárnap este Tripoliban; a sötét eget sorozatok tűzcsíkjai szabdalják - jelentették a hírügynökségek.

19 óra 55 perc - Légvédelmi tűz Tripoliban

Hivatalos bejelentés egyelőre nincs, de feltételezhető, hogy megkezdődött az éjszakai légitámadások újabb hulláma Líbia ellen.

A francia hírügynökség szerint működésbe léptek a Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása körül elhelyezett gépágyúk is.

Háború Líbiában - Repülők, hadihajók. Fotók: MTI

17 óra 14 perc - Mullen: megvalósult a légtérzár, Kadhafi erőit megállították

Az Egyesült Államok és szövetségesei létrehozták a légtérzárat Líbia felett és megállították Moammer Kadhafi erőinek előrenyomulását Bengázinál - jelentette ki vasárnap az NBC televíziónak Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke.

Mullen bejelentette, hogy az amerikaiak vezette légitámadás "kiiktatta" Kadhafi légvédelmét, csapást mért a repülőterekre és Kadhafinak a felkelők kelet-líbiai központját, Bengázit támadó erőire. Az amerikai vezéri főnök szerint a líbiai légierő egyetlen repülőgépe vagy helikoptere sem szállt fel az elmúlt napokban. "Vagyis, gyakorlatilag megvalósult a légtérzár" - jelentette ki Mullen, hozzátéve, hogy Bengázi körzetében, ahol sikerült megállítani a kormányerők előrenyomulását, a nyugati harci gépek rendszeres járőrözésbe kezdtek.

A berepülések hatóköre fokozatosan az ország nyugati részén található Tripoli felé tolódik majd el. Mullen hangsúlyozta, hogy a nyugati katonai műveletek a BT-határozatnak megfelelően kizárólag a polgári lakosság védelmét és a humanitárius segélyakciók biztosítását célozzák és nem törekednek majd Kadhafi ezredes több mint négy évtizedes uralmának megdöntésére. A tengernagy ugyanakkor, a CBS-nek nyilatkozva elismerte, hogy a nyugati katonai akció katonai patthelyzetet teremthet, s nem tudta megmondani, hogy meddig tarthat el a beavatkozás. Szavai szerint a végjáték "nagyon bizonytalan".

Az NBC-nek úgy fogalmazott: Kadhafi még mindig hatalmon lehet, amikor a műveletek napok vagy hetek múlva véget érnek. A CNN-nek Mullen kijelentette: "azt, hogy ez politikai szempontból hogyan ér véget, nem tudom megmondani." Hangot adott annak a véleményének, hogy "még túl korai lenne találgatni" ezzel kapcsolatban. Mullen szerint az Egyesült Államok néhány napon átengedheti az Odyssey Dawn hadművelet vezetését, de azt nem mondta meg, hogy kinek. A Líbia elleni akcióban jelenleg Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada vesz még részt. Az amerikaiak szerepe a későbbiekben a műveletek támogatására korlátozódik majd. Az amerikai vezérkari főnök elmondása szerint Kadhafi élő pajzsokat alkalmaz egyes célpontok védelménél, de mint mondta, nem látott olyan jelentést, amely szerint a légicsapásoknak civil áldozatai lettek volna. Mullen értesülése szerint Kadhafi nem adta jelét annak, hogy vegyi fegyverek bevetését tervezné. A Pentagon közölte, hogy a haditengerészet Growler típusú repülőgépei elektronikai támogatást nyújtottak a támadáshoz, amelyben részt vettek a tengerészgyalogságnak a Kearsarge partra szállító hajóról felszálló Harrier gépei is. Az amerikai sajtó a B-2-es, lopakodó bombázók bevetéséről is beszámolt.

Egy amerikai katonai vezető szerint a kombinált támadás vasárnap napfelkelte után újabb, tengeri indítású Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel végrehajtott csapásokkal folytatódott, amelyeket precíziós vezérlésű légibombákkal végrehajtott művelet követett. Willam E. Gortney altengernagy, az egyesített vezérkar igazgatója kijelentette, hogy 6-12 órába telik amíg kiértékelik az elsősorban a Tomahawkokra épülő támadássorozat eredményeit. Mint mondta, a fő célpontot a líbiai SA-5-ös föld-levegő rakéták jelentették, amelyek megsemmisítése után lehetővé válik, hogy Global Hawk pilóta nélküli felderítő gépeket küldjenek az észak-afrikai ország légterébe. Gortney szerint a líbiai légvédelem szovjet technológiára épül, amely azonban ma is veszélyes lehet a szövetséges repülőgépekre. Az altengernagy a célok között nevezte meg a radarokat és a líbiai kommunikációs eszközöket is. Az Egyesült Államoknak jelenleg legkevesebb 11 hadihajója állomásozok a Földközi-tenger térségében, beleértve 3 tengeralattjárót, 2 rombolót, 2 partra szállító hajót, valamint a 6. flotta zászlóshajóját, a parancs- és ellenőrzési feladatokat ellátó Mount Whitneyt. Robert Gates a líbiai hadműveletek elkezdődése miatt egy nappal elhalasztotta Moszkvába történő elutazását, amelyet eredetileg szombatra terveztek.

14 óra 24 perc - Amerikai légicsapás 

Amerikai repülőgépek mértek légicsapást vasárnap hajnalban líbiai célpontokra - jelentette be egy katonai szóvivő.

Az összesen 19 bevetett repülőgép fő célpontjai az ellenség repülőterei és azok légvédelmi rendszerei voltak.

A bevetésben részt vett három lopakodó típusú gép is - mondta, hozzátéve, hogy az egyik támadót sem érte találat.

11 óra 50 perc -  Csaknem százan haltak meg a líbiai kormányerők és a lázadók harcaiban

Több mint 90-en veszítették életüket péntek este és szombaton a Kadhafi mellett álló fegyveres erők és a felkelők harcaiban az északkelet-líbiai Bengáziban - közölték kórházi források és újságírók.

A Reuters tudósítója a város fő kórházának halottasházában vasárnap legkevesebb 24 holttestet látott, fegyveresek és civilek tetemeit, amelyek közül sok a felismerhetetlenségig összeégett. A kórtermek zsúfolásig telve voltak férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel, akik a kormányerők támadásában sebesültek meg.

11 óra 25 perc - Kadhafi hosszú háborút ígért a televízióban

Moammer Kadhafi vasárnap "hosszú háborút" ígért, és kijelentette, hogy az egész líbiai nép fegyvert ragad és győzni fog. "Végzünk minden árulóval és a keresztesek koalíciójának kollaboránsaival" - nyilatkozott a líbiai vezető telefonon az állami televíziónak.

Közölte, hogy megnyittatta a líbiai fegyverraktárakat, és mindenkit felfegyvereznek, "automatafegyverekkel, aknavetőkkel, bombákkal" látnak el.

Dúl a háború - Megrázó képek! Fotók: MTI

10 óra 38 perc -  Vasárnapra abbamaradt a koalíciós támadás

Mind Tripoliban, mind Bengáziban abbamaradtak vasárnap reggelre a nemzetközi koalíció támadásai Moammer Kadhafi ezredes katonai célpontjai ellen - jelentették helyszíni tudósítók.

Nem volt bombázás sem a líbiai fővárosban, sem a környékén, sem pedig a lázadók kelet-líbiai fő erősségében, egyszersmind az észak-afrikai ország második városában, Bengáziban. Azok a lakosok, akik előző nap elmenekültek Kadhafi erőinek heves támadásai miatt, elkezdtek visszatérni.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország vezette nemzetközi koalíció erőteljes bombázásnak vetette alá szombaton Kadhafi erőit levegőből és tengerről egyaránt.

08 óra 20 perc - A Nyugat levegőből és tengerről bombáz, Kadhafi fenyeget

Moammer Kadhafi líbiai vezető rendíthetetlenül folytatta a fenyegetőzést, miszerint ˝csatatérré˝ változtatja a Földközi-tenger térségét.

Az öt országból - az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Kanadából és Olaszországból - álló nemzetközi koalíció szombaton támadást indított levegőből és tengerről líbiai célpontok ellen, de Moammer Kadhafi líbiai vezető rendíthetetlenül folytatta a fenyegetőzést, miszerint "csatatérré" változtatja a Földközi-tenger térségét.

A líbiai állami televízió hírei szerint a nyugati légicsapások első hullámában legalább 48 ember vesztette életét, közülük huszonhatan Tripoliban, a sebesültek száma legalább 150-re rúg.
Több hétig tartó habozás után az ENSZ felhatalmazásával és arab támogatással vette kezdetét a líbiai repüléstilalmi övezet létrehozását célzó Odyssey Dawn (Hajnali odisszea) fedőnevű hadművelet, amellyel az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei megpróbálják megakadályozni a február 15-én kirobbant líbiai kormányellenes lázadás vérbe fojtását. Amerikai és brit hadihajókról, valamint tengeralattjárókról 112 manőverező robotrepülőgépet lőttek ki, és több mint húsz líbiai célpontot találtak el szombat este a többszakaszos hadműveletek kezdetén - jelentette be Washingtonban William Gortney altengernagy.

Az amerikai védelmi minisztériumban tartott sajtóértekezleten az altengernagy közölte, hogy a támadások a líbiai légvédelmi rendszerek és stratégiai jelentőségű kommunikációs központok ellen irányultak. A műveletek, amelyeket az Európában állomásozó amerikai haderő stuttgarti parancsnokságán hangolnak össze, a francia légierő vadászgépeinek bevetésével indultak, s közép-európai idő szerint szombaton 17 óra 45 perckor "dördült el az első lövés".

Egy francia harci repülőgép megsemmisítette az első célpontot, egy katonai járművet. Valamivel több mint két óra múlva akcióba lendült a brit és az amerikai haditengerészet, illetve légierő is. Tornado típusú brit vadászbombázókról Stormshadow manőverező robotrepülőgépeket lőttek ki. A légicsapások elsődleges célpontjai a líbiai főváros, Tripoli, valamint Miszráta körüli légvédelmi ütegek voltak. Légitámadás érte azonban a Kadhafihoz hű erők állásait Bengázinál, Szirtnél és Zuvaránál is.

Egy azonosítatlan repülőgép repült át vasárnap hajnalban a líbiai főváros déli része felett, Moammer Kadhafi líbiai vezető megerősített szálláshelyénél, amelynek része egy laktanya is. Helyi idő szerint hajnali két óra húsz perckor megszólaltak a légvédelmi ágyúk, vörös csíkokat rajzolva az égbolton. A líbiai állami televízió hírei szerint a nyugati légicsapások első hullámában legalább 48 ember vesztette életét, közülük huszonhatan Tripoliban, a sebesültek száma legalább 150-re rúg. Az áldozatok többsége polgári személy. Jelenleg mintegy huszonöt koalíciós hadihajó, köztük a Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt, Stout és a Barry nevű amerikai rombolók, valamint három amerikai tengeralattjáró tartózkodik a Földközi-tengeren.

Öt amerikai felderítő repülőgépet is bevontak a műveletekre. A líbiai vizekhez vezényelték a Charles de Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozót, amely vasárnap fut ki a tengerre Toulonból. Az arab országok később csatlakoznak a katonai akciókhoz. Névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők közölték, hogy az amerikai haditengerészet és légierő részt vesz a katonai műveletekben, de amerikai repülőgépek még nem kezdtek járőrözést a líbiai légtérben.

Közlésük szerint Carter Ham tábornok, az Egyesült Államok Afrika parancsnokságának vezetője irányítja a műveletet. Földközi-tengeri polgári és katonai célpontok elleni támadásokkal fenyegetőzött Kadhafi az állami televízióban órákkal a légicsapások kezdete után sugárzott nyilatkozatában. A líbiai vezető a harci gépekkel és manőverező robotrepülőgépekkel indított támadásokat a "keresztesek igazságtalan agressziójának" minősítette. Közölte, hogy a fegyverraktárakat megnyitva "felfegyverzik a tömegeket" Líbia megvédelmezése érdekében.

Tripoliban szombat este líbiaiak ezrei gyülekeztek Kadhafi megerősített szálláshelyénél, hogy élő pajzsot alkossanak a légicsapások elleni védekezésül. Az Ideiglenes Nemzeti Tanács nevű ellenzéki szervezet szerint Kadhafi hívei erőszakkal kényszerítik a lakosságot arra, hogy élő pajzsot alkossanak a líbiai vezető szálláshelye körül. Líbia az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását követelte, és közölte, hogy ezentúl semmisnek tekinti a Biztonsági Tanács 1973-as számú határozatát, amely egyebek között repüléstilalmi zóna létesítését rendelte el a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők és a kormányellenes lázadók között kirobbant harcok miatt, a polgári lakosság védelmében. Ezen túlmenően Líbia úgy döntött, hogy többé nem működik együtt az Európai Unióval az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

Barack Obama amerikai elnök az amerikai szerepvállalás korlátozott voltát emelte ki a hadműveletek megkezdését bejelentve. A Brazíliában tartózkodó Obama közölte: engedélyt adott az amerikai fegyveres erőknek arra, hogy korlátozott hadműveleteket kezdjenek Líbiában, a líbiai polgári lakosság megvédését célzó nemzetközi erőfeszítések támogatására. Hangsúlyozta azonban, hogy az amerikai szerep a támogatásra szorítkozik, és Washington nem vezényel szárazföldi alakulatokat az arab országba. Kína sajnálkozását fejezte ki a Líbiára mért légicsapások miatt, Japán viszont támogatásáról biztosította a nyugati országok katonai műveletét vasárnap. Élesen bírálta a Líbia ellen indított katonai csapásokat Hugo Chávez venezuelai elnök, aki azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy azért támadták meg az észak-afrikai országot, mert kőolaját akarják megszerezni.

Haszan Naszrallah sejk, az Irán és Szíria támogatását élvező libanoni síita Hezbollah vezetője arra figyelmeztetett, hogy a Líbia ellen indított katonai művelet minden arab országban megnyitja az utat a nyugati beavatkozás előtt.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. machers 2011. március 23. 20:43
  „Köszi elemér!
  Most már értem, mi a baj a lefolyóval! Eldugult tőled!”
 • 96. elemér 2011. március 23. 02:01
  „Nekem sincsenek problémáim. Aki ott rekedtek azoknak vannak problémái. Pucolják ki a W.C.-t.”
 • 95. buggyant 2011. március 21. 20:53
  „A fél világ tüntet a bombázások ellen, Kadhafi és a líbiai nép mellett. Nem kéne a dolgokat a maga valójában megmutatni már?”
 • 94. szabo1936 2011. március 21. 20:44
  „92.zeta62
  Nekem nincsenek semifele problemaim a sok magyar honfitarsaimnak vanak problemai (maganak is) mert a sajat hazajuk helyet a Libiai dictatoral esnek szerelembe.Hiaba orul en nem vagyok kenyes engem olcso poloska csipesekel nem lehet megserteni.”
 • 93. buggyant 2011. március 21. 18:14
  „Szégyen, hogy ezt a címlapcikket így eldugták... hát háború van.”
 • 92. zeta62 2011. március 21. 17:55
  „89. szabo1936 2011.03.21. 15:57

  Örülök, hogy ennyire kényes, ha önmagáról van szó, de amikor a magyarokat kell idegenből fikázni, már nem ennyire az!
  Foglalkozzon a hazájával ezután, és nem lesznek ilyen problémái!”
 • 91. janika 2011. március 21. 17:32
  „Dúl a háború - Megrázó képek! Fotók: MTI Hol vannak a megrázó képek?”
 • 90. janika 2011. március 21. 17:29
  „Minek foglalkozni "elemér"rel? Vietnámban valószínű légnyomást kaphatott.”
 • 89. szabo1936 2011. március 21. 15:57
  „72.Zeta62
  Tisztelt holgyem vagy uran nem ot elek,de nem emlekszem,hogy mi valaha is talakoztunk es pertutut itunk ha tevedek akor kerem,hogy frisitse fol az emlekezetemet elnezest a rosz magyar irasomert!”
 • 88. zeta62 2011. március 21. 12:31
  „Elemér, ki kell, hogy ábrándítsalak! Egy "ámerikai" szemében te egy jött-ment balkáni vagy, akit megtűrnek, de semmi több. Azt se tudják, honnan szalasztottak, a nagy átlag ázsiára mutatna, ha kérdeznéd. :)
  Ennyit a művelt amerikáról.
  Ergo nem is tudom hirtelen, ki lehet a hazátlan... :D”
 • 87. Hunicum 2011. március 21. 11:42
  „Elemér!
  Milyen jogon nevezel te gyávának és hazátlannak?
  Rengeteg magyart megsértettél ezzel és sok mással is már korábbi írásaiddal!

  Tényeket állítottam (ráadásul állásfoglalás nélkül) amire a Te reakciód az érvelés helyett a sértegetés. Na, ez a gyáva dolog! Az, hogy iskolázatlan és műveletlen vagy egyértelmű. Okos ember hülyéskedhet, de hülye ember ne okoskodjon!
  Te csak azt hiszed, hogy amerikai vagy. Egy bevándorló vagy a szemükben, a mi véleményünket már tudod.
  Itt a pont!”
 • 86. elemér 2011. március 21. 11:40
  „mmoderálva>, nézzetek csak a tükörben. Problémáitok nektek vannak, mert az igazságot amit tölem kaptok nem birjátok és mellébeszéltek <...>”
 • 85. SC 2011. március 21. 10:51
  „84. Miértmagyar?
  Ott már annak sem...
  Hajnalban,mikor az elmebeteg otthonban még nem foglaltak a gépek,odalopódzik,és egy kicsit garázdálkodik...
  Istenem,ez tartja életben... :-)”
 • 84. Miértmagyar? 2011. március 21. 10:35
  „83# Akkor miért nem ámerikai embereket fárasztasz, ámerikai fórumokon?Ott is már csak udvari bolondnak vagy jó, mint itt?”
 • 83. elemér 2011. március 21. 09:48
  „78. h.sz. Hunicum
  "Te most azért vagy okos mert a tavalyi adatoknak utána néztél? Nézegesd tovább az elmúlt 50 évet is. Nagyon jól tudom! Nem vitázok veled, nézz utána Te!, bla, bla, bla...."
  Te még a tavalyi adatoknak se tudtál utánanézni, nemhogy az elmult 50 évnek.;))
  <moderálva>”
 • 82. zeta62 2011. március 21. 09:38
  „A nagy agresszor pártiaknak:

  Újabb légicsapások a Kadhafi-bunker ellen

  Ismét bombák csapódtak be Kadhafi rezidenciájába Tripoliban. A BBC tudósítója szerint Kadhafi támogatói "tegnap ellepték az épületet, de ezt követően állítólag távoztak. A polgári személyek azt állították vasárnap, hogy készek akár meghalni is az ezredesért, ezért egyelőre még bizonytalan, hogy tartózkodott-e bárki is az épületben, amikor a bomba bevágódott. A líbiai kormány szóvivője szerint ez a támadás is bizonyíték arra, hogy a nyugati légitámadások nem katonai objektumokra is kiterjednek. Az ENSZ határozatnak nem volt célja Kadhafi eltávolítása a hatalomból.”
 • 81. fortuna54 2011. március 21. 09:01
  „71-es szabo 1936. Nem csak országukban,de még egyéni problémájukat sem tudják megoldani.”
 • 80. zeta62 2011. március 21. 08:29
  „Egy kis adalék ahhoz, hogy mennyire "hazafiak"forradalmai zajlanak az arab országokban...

  "Felszámolt egy összeesküvést a bahreini kormány - állítják
  A bahreini királyságnak sikerült meghiúsítania az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamai ellen húsz-harminc éve szövődő külföldi összeesküvést - jelentette ki a szigetország államfője.
  Hamad bin Isza al-Kalifa - aki a GCC-államok, Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Omán katonai illetékeseinek vasárnap esti manámai találkozója után nyilatkozott - feltehetően Iránra utalt.
  Egyre növekszik a feszültség a 90 százalékban síita muzulmánok lakta iszlám köztársaság és a szintén síita többségű, de szunnita elit irányította Bahrein között. Az arab ország azzal vádolja Teheránt, hogy támogatja a bahreini kormány elleni tiltakozásokat. A napokban kiutasították Bahreinből az iráni ügyvivőt"”
 • 79. baum 2011. március 21. 08:14
  „25-26 nagy_greg! talán éltél már 56-ban, hogy ilyeneket állítasz?? Egyébként ha TE, vagy valamelyik közeli családtagod lenne az egyik áldozat, biztos vagyok benne, hogy másként nyilatkoznál!”
 • 78. Hunicum 2011. március 21. 07:49
  „74. elemér!

  "Pont erről beszélek! Nigéria, Venezuela az USA legfőbb olajexportőre.
  Akkor te azt rosszul tudod. Nigeria olaj 40%-t kapja az USA, ami csak 10% az USA olaj behozatalnak. "

  Te most azért vagy okos mert a tavalyi adatoknak utána néztél? Nézegesd tovább az elmúlt 50 évet is! A lényegen meg mit se változtat, ha tavaly csak a harmadik volt!

  Többet ne válaszolj nekem kérlek, mert nagy ívben teszek a te véleményedre!”
97 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán - Sugárszennyeződés a BBC-zenekar hangszerein

Olyan mértékű sugárszennyeződés érte Japánban a BBC Filharmonikus Zenekarának hangszereit, hogy a… Tovább olvasom