Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Líbia - Gates: Kadhafit saját népe fogja elűzni

Valószínű, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezetőt idővel a saját népe fogja elűzni a rezsim ellen életbe léptetett politikai és gazdasági intézkedések hatására - jelentette ki csütörtökön a washingtoni kongresszusban Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

Gates megismételte, hogy Kadhafi elmozdítása nem célja az ENSZ-mandátummal megkezdett, Líbia elleni katonai fellépésnek, de védelmi képességeinek meggyengítése elősegíti a távozását. A védelmi miniszter azután nyilatkozott így, hogy szerda este bejelentették: Barack Obama elnök hetekkel ezelőtt engedélyezte, hogy titkos műveletekkel támogassák a líbiai felkelőket.

A Pentagon vezetőjét és Mike Mullen tengernagyot, az egyesített vezérkar főnökét a szenátus és a képviselőház fegyveres testületeket ellenőrző bizottságának meghallgatására idézték be, miután kiderült, hogy Líbiában CIA-ügynökök "kisebb csoportjai" tevékenykednek.

Gates ismételten rámutatott, hogy miután a NATO vette át a líbiai műveletek irányítását, az Egyesült Államok szerepe fokozatosan csökkenni fog. A miniszter és a vezérkari főnök nem tudta megmondani, hogy meddig tartanak még a koalíciós légi csapások.

Először a The New York Times számolt be arról, hogy az észak-afrikai országban hetek óta CIA-ügynökök kisebb csoportjai tevékenykednek, más nyugati titkosszolgálatokkal összefogva. A lap ezek között az MI6 brit hírszerző szolgálatot, valamint a brit különleges egységeket nevezte meg.
Az amerikai hírszerzés, amely az elmúlt években nem fordított különösebb figyelmet Líbiára, ügynökeitől az ország katonai objektumaira és a csapatmozgásokra vonatkozó információt kapott a légi csapások számára, s egyúttal azt is megpróbálta feltérképezni, hogy milyen a politikai felfogása, a világnézete a felkelők vezetőinek.

A lázadók amerikai szempontból való megbízhatósága a döntő tényező abban, hogy Washington rászánja-e magát a felfegyverzésükre és az anyagi támogatásukra.
A
The Washington Post "megkésett erőfeszítésnek" nevezte a hírszerzési erőfeszítést, utalva rá, hogy a CIA februárban, az amerikai nagykövetség bezárásával egy időben felszámolta jelenlétét Tripoliban. A lapnak névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő szerint Washington "nagyon jól ismeri" a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács vezetőit, de a terepen kialakult viszonyokról kevés az információja.

A The Washington Times úgy értesült, hogy a CIA-egységeknek szerepük volt a Líbiában máig tisztázatlan körülmények között lezuhant F-15-ös harci gép fedélzeti lövészének kimentésében, akire először a felkelők bukkantak rá. A gép pilótáját a tengerészgyalogosok hozták ki az országból.

A lapjelentések emlékeztetnek rá, hogy CIA-műveletek készítették elő az afganisztáni és az iraki inváziót is. Líbiával kapcsolatban az amerikai kormány több vezetője is hangoztatta, hogy az ottani konfliktusban amerikai csapatok nem vesznek részt a szárazföldi harcokban.

Olvasóink írták

  • 2. meir 2011. április 02. 09:16
    „robert gates almodik vagy csak vak!?
    tobben vannak azok akik kiallnak Khadafi mellett,mint azok akik ellene!!”
  • 1. elemér 2011. április 01. 23:55
    „Itt csupán hetekröl vagy hónapokrol lehet szó. Attol függ mennyi segitséget kapnak. Egyre több benfentes menekül ha teheti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fico Magyarországról: `valaki fegyvereket tisztogat a kerítésünk mellett´

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Smer párt, amelyen felszólítanák a szlovák kormányt, hogy tegyen konkrét lépéseket, s fogadjon el nyilatkozatot Magyarország Szlovákia-politikájáról. Tovább olvasom