Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Líbia - Egy szenátor a kígyó fejének levágását sürgeti

Az amerikai légierőnek Tripolit kellene támadnia, Kadhafi ezredest és belső körét kellene célba vennie, hogy "levágja a kígyó fejét" - jelentette ki vasárnap a CNN-nek Lindsay Graham dél-karolinai republikánus szenátor.

"A kígyó fejének levágására kell összpontosítani. Így lehet ennek a leggyorsabban véget vetni" - jelentette ki Graham. A szenátor szerint Kadhafinak és követőinek úgy kellene mindig felkelniük, hogy találgassák, nem az a nap-e az utolsó a számukra.

"Ki lenne olyan a világon, aki sajnálná, hogy Kadhafit kikényszerítették a hatalomból?" - kérdezett vissza Graham arra a közbevetésre, hogy a líbiai vezető kiiktatása nem váltana-e ki ellenreakciót. A szenátor szerint Líbiában patthelyzet alakult ki, ezért az Egyesült Államoknak intenzívebben kellene alkalmaznia légierejét és az ENSZ-mandátumnak nem kellene megakadályozni a "helyes" lépés megtételét. Mint emlékezetes, az ENSZ Biztonsági Tanácsa a líbiai polgári lakosság megvédésére adott felhatalmazást.

John McCain szenátor, aki a napokban felkereste a líbiai felkelőket, a CNN-nek Egyiptomból nyilatkozva egyetértett Grahammel abban, hogy Kadhafi ne érezhesse magát biztonságban, de hangoztatta, hogy nehéz lenne kiiktatni az ezredest. "Már megpróbálkoztunk ezzel más diktátorok esetében, és ez nem könnyű" - mondta McCain, aki szerint a felkelők támogatása célravezetőbb lenne. A szenátor figyelmeztetett arra, hogy az al-Kaida a saját céljaira használhatja fel a kialakult patthelyzetet.

Joe Lieberman független szenátor, ugyancsak a CNN-nek nyilatkozva hangot adott meggyőződésének, hogy az ENSZ-mandátum falhatalmazást ad Kadhafi közvetlen támadására is. Liebarman szerint Barack Obama elnöknek mérlegelnie kellene, hogy a patthelyzet alááshatja az amerikai beavatkozás hazai támogatottságát. Líbiával kapcsolatban Lieberman úgy vélekedett, hogy Obamának szankciókat kellene bevezetnie az országgal szemben és be kellene fagyasztania Bassár el-Aszad vagyonát, hogy az ne tudja elhagyni az országot. A szenátor szerint a líbiai felkelőknek nyújtott amerikai támogatás nem megfelelő.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. április 25. 10:42
    „No végre van egy értelmes ember is ott!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 300-an haltak meg Szíriában

Újabb szíriait lőttek le a biztonsági erők - jelentette vasárnap a helyszínről az AP amerikai… Tovább olvasom