Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Líbia - brit sajtó: Kadhafi milliárdokat menekített Londonba

Milliárdokat menekített Londonba az utóbbi napokban Kadhafi líbiai vezető - írta citybeli forrásokat idézve a szombati The Times.

A tekintélyes konzervatív brit napilap szerint Kadhafi a múlt héten összesen 3 milliárd fontnak (960 milliárd forintnak) megfelelő összeget helyezett el egy londoni magánvagyon-kezelő alapnál. Az ügyletet egy svájci székhelyű közvetítő bonyolította le. A meg nem nevezett közvetítő először egy "jól ismert" citybeli brókercéget keresett meg a vagyon befektetése céljából. A társaság vezérigazgatója azonban - ugyancsak név nélkül nyilatkozva - elmondta a The Timesnak: amikor kiderült számára, hogy ki a pénz tényleges tulajdonosa, azt javasolta a közvetítőnek, hogy "vigye máshova ezt az üzletet".

A lap szerint a közvetítő így is tett, és végül a leggazdagabb londoni városrész, a Mayfair vagyonos ügyfeleire szakosodott egyik magánvagyon-alapban helyezte el Kadhafi milliárdjait. Nem bizonyos azonban, hogy London megfelelő célpont a líbiai vezető számára vagyona kimenekítéséhez, a The Times szerint ugyanis a brit pénzügyminisztérium egyre nagyobb erőkkel keresi a líbiai vezető londoni értékeit, amelyeket a brit kormány zárolni kíván. A lap úgy tudja, hogy a keresést a minisztériumon belül létrehozott vagyonfelkutató munkacsoport irányítja. Ezt a munkacsoportot 2007 októberében hozták létre; feladatai közé tartozik, hogy brit részről érvényt szerezzen a nemzetközi pénzügyi szankcióknak. Egy másik tekintélyes brit konzervatív lap, a The Daily Telegraph a bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyöket tömegével kiszivárogtató WikiLeaks portálra hivatkozva a minap azt írta, hogy Kadhafinak összesen több mint 30 milliárd dollár ingó vagyona van Londonban.

A The Guardian, a legnagyobb baloldali liberális brit napilap szombati értesülése szerint brit kormányilletékesek közvetlen kapcsolatot létesítettek a Kadhafi-rezsim magas rangú tisztviselőivel, közölve velük, hogy vagy hátat fordítanak Kadhafinak, vagy emberiesség elleni bűncselekmények vádjával bíróság elé állítják őket, a líbiai vezetővel együtt. Ennek lehetőségére a brit kormány már hivatalosan is utalást tett. William Hague külügyminiszter a héten a BBC rádióban kijelentette: a líbiai rezsim "súlyos bűncselekményeket" követ el azzal, hogy saját népére lövet, és a brit kormány "keresni fogja a módját" a felelősök elszámoltatásának. "Jól teszik, ha ezt észben tartják, mielőtt újabb hasonló akciókra adnak parancsot" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeresen pályára állították a Glonaszsz-K műholdat

Sikeresen pályára állították szombaton az orosz Glonaszsz navigációs rendszer új nemzedékének első,… Tovább olvasom