Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Líbia - Az ENSZ-főtitkárt nyugtalanítja az egyre több civil áldozat

Az ENSZ-főtitkárt nyugtalanítja, hogy növekszik a líbiai válság civil áldozatainak száma.
Anélkül hogy a konfliktus résztvevőit megemlítette volna Ban Ki Mun csütörtökön kiadott közleményében minden felet óvatosságra szólított fel.
"A főtitkárt mélyen nyugtalanítják azok az információk, amelyek szerint elfogadhatatlan számú polgári áldozatot követel a líbiai válság" - áll a közleményben, amelyben a világszervezet első számú embere "rendkívüli óvatosságra" intette a feleket, hogy "a jövőben csökkenjenek a civil veszteségek".

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy az üzenetnek címzettje-e a NATO is, egy ENSZ-szóvivő mindössze annyit válaszolt, hogy a főtitkár "minden résztvevőt" figyelmeztet.

Ban Ki Mun első perctől kezdve támogatta a Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszere ellen indított nemzetközi katonai műveleteket. A Biztonsági Tanács több tagállama, így Oroszország, Kína, Brazília, India és Dél-Afrika, élesen bírálta a NATO légi támadásait, mivel álláspontjuk szerint a légicsapások végrehajtásával a nemzetközi koalíció átlépte a BT Líbiáról szóló határozatát.

A NATO kitart amellett az álláspontja mellett, hogy a légicsapások összhangban állnak a BT-határozattal, amely a polgári lakosság védelmében engedélyezi a beavatkozást.

Ban Ki Mun szerdán megbeszélést tartott Kadhafi miniszterelnökével, Bagdadi Mahmúdival, akinek ugyancsak kifejtette, hogy meg kell védeni a polgári lakosságot, és újabb erőfeszítéseket kell tenni a válság politikai rendezésére. Hozzáfűzte: mélyen nyugtalanítja, hogy semmilyen előrelépést nem lát a tárgyalások útján történő politikai rendezés kérdésében.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár ugyancsak csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében hangsúlyozta: szilárd meggyőződése, hogy nem lehet katonai eszközökkel megoldani a líbiai konfliktust. "A béke és a biztonság megteremtésének egyetlen járható útja az, hogy tűzszünettel összekötve elindítják a líbiai nép törekvéseinek megfelelő politikai folyamatot" - hangoztatta Rasmussen, aki Kadhafi kormányát és a lázadókat is felszólította arra, hogy lépjenek kapcsolatba az ENSZ különmegbízottjával, "válaszoljanak konkrétan és pozitívan a vérontás megszüntetését célzó javaslatokra".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

600 embert öletett meg a most letartóztatott mexikói drogbáró

A mexikói hatóságok letartóztatták egy rettegett drogkartell vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak,… Tovább olvasom