Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Líbia - A Bengázi előtti utolsó városban gyülekeznek a felkelők

A rendszerellenes líbiai felkelés központja, Bengázi előtti utolsó erődítményben, Adzsdábíja városában gyülekeznek a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők elől visszavonuló lázadók; parancsnokuk fogadkozott, hogy megvédik a stratégiai fontosságú települést.
"Adzsdábíja létfontosságú, és meg fogjuk védeni" - jelentette ki Abdel-Fatta Junisz tábornok, közvetve beismerve, hogy az onnan 80 kilométerre nyugatra fekvő Marsza el-Brega a kormányerők kezére jutott. Adzsdábíja a keletre, Bengázi és Tobruk felé vezető útvonalon helyezkedik el, nagyon fontos megvédeni - magyarázta a parancsnok, Kadhafi korábbi belügyminisztere. A város Brega elesése után az utolsó nagyobb település Bengázit - Líbia második legnépesebb városát - leszámítva, amely még a felkelők ellenőrzése alatt van.

Hírek szerint Adzsdábíjában gyülekeznek a nyugatról, Brega irányából visszavonuló felkelők, és erősítés is érkezik ide keletről, a lázadók által ellenőrzött területről. Helyszíni értesülések szerint az egészségügyi személyzetet is ott vonták össze. A líbiai felkelők a szomszédos tunéziai és egyiptomi eseményeken - az ottani diktátorok uralmának megdöntésén - felbuzdulva fogtak fegyvert, hogy elűzzék a hatalomból az arab országot csaknem 41 éve irányító Kadhafit.

Egy hete még a felkelők ellenőrizték szinte a teljes kelet országrészt, de a líbiai vezetőhöz hű erők ellentámadást indítottak, és a Földközi-tenger partján nyugatról keletre haladva sorra visszafoglalták a felkelők megerősített állásait.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2011. március 17. 07:01
    „Egyedül az USA képes gyors beavatkozásra. Ezt nem tette, mert a barátságos arab familiák is veszélyben vannak a környéken. Ki tudja hogy titokban a Szaudiak mit ajánlottak. Az USA álláspont hogy arab beleegyezés kell a beavatkozáshoz, mert mi egyedül ott nemvagyunk kivánatossak. Repülös felügyelet pedig nem biztos hogy elég oda. Beavatkozunk katonailag ha kell, vagy nem lessz semilyen beavatkozás. UN biztonsági szavazás is fontos. Ha az arabok kérnek beavatkozást akkor a ruszkinak meg a rizs....nak is muszáj lessz abba beleegyezni. Az arabok viszont idáig a beavatkozásrol hallgattak. (Washingtonpost)

    Azért adtam ezt meg, mert az okoskodóknak dunctjuk sincs Mo.-n hogy mi ujság van a nagyvilágban, vagy mi az ami hiteles. Keverik nekem a szezont és a fazont.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott az amerikai külügyi szóvivő a WikiLeaks

Lemondott vasárnap P.J. Crowley, az amerikai külügyminisztérium vezető szóvivője, miután a héten… Tovább olvasom