Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Lezuhant a lengyel elnököt szállító repülőgép - megtalálták az elnök holttestét

Lech Kaczynski lengyel államfő repülőgépszerencsétlenségben életét vesztette az oroszországi Szmolenszk közelében - jelentette az Interfax hírügynökség a szmolenszki terület kormányzójára hivatkozva.


Április 11.

05.09.: Közzétették az utaslistát

A lengyel külügyminisztérium közzétette a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett lezuhant Tu-154-es lengyel elnöki különgép utaslistáját, amelyen 89 név szerepel. A szombati szerencsétlenségben elhunyt áldozatok között van Lech Kaczynski elnök és hitvese, Maria Kaczynska mellett Ryszard Kaczorowski, az utolsó emigrációban élő (nem kommunista) lengyel elnök, aki Lech Walesának, a rendszerváltozás utáni első szabadon választott lengyel elnöknek 1990. december 22-én az elnöki hatalmat átadta; Krzysztof Putra és Jerzy Szmajdzinski, a szejm alelnökei; Krystyna Bochenek, a szenátus alelnöke; Wladyslaw Stasiak, az elnöki hivatal vezetője; Aleksander Szczyglo, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője; több államtitkár és helyettes államtitkár; Franciszek Gagor tábornok, vezérkari főnök; Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes; Andrzej Przewoznik, a Harci és Vértanúsági Emlékhelyeket Gondozó Tanács elnöke; Janusz Kochanowski lengyel ombudsman; Janusz Kurtyka, a Nemzeti Emlékezet Intézetének elnöke; Piotr Nurowski, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke; Janusz Krupski, a Veteránok és Üldözöttek Hivatalának vezetője; 14 szejmképviselő és szenátor; Maciej Plazynski, a szejm volt elnöke; Tadeusz Ploski katolikus tábori érsek és a lengyel egyházak és felekezetek további 8 magas rangú képviselője; 6 tábornok, köztük a szárazföldi erők, a légierő és a tengerészet főparancsnokai; a katyni családok és más egyesületek 15 képviselője és Anna Walentynowicz, az 1980. augusztusi gdanski hajógyári sztrájk hőse, valamint a kormányőrség nyolc tagja.


Április 10.

22.21.: Megtalálták az összes holttestet

Megtalálták a nyugat-oroszországi Szmolenszk repülőtere közelében történt lengyel repülőgép-katasztrófa összes áldozatának holttestét - közölte Szergej Sojgu, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere szombat este. "Mind a 97 áldozatot megtaláltuk, és a helyi hatóságok segítségével megkezdtük a holttestek elszállítását Moszkvába" - mondta a miniszter. Hozzátette: mindent előkészítettek az orosz fővárosban az áldozatok hozzátartozóinak fogadására. Eközben megérkezett a katasztrófa helyszínére Donald Tusk lengyel kormányfő és Jaroslaw Kaczynski, a balesetben elhunyt Lech Kaczynski elnök ikertestvére.

19.05.: Varsó gyászol

A lengyel fővárosban mindenütt félárbocra eresztették a lengyel zászlókat, köztük a varsói városházán is. A Bemowo kerületi városháza előtt hatalmas kivetítőn jelenítik meg az áldozatok családjainak szóló részvétnyilvánításokat. A fehér-piros nemzeti zászlókat a varsóiak sok helyütt önként kifüggesztik a lakóházakra, vagy kiteszik ablakaikba.

Tömegek gyűltek össze az elnöki palota előtt, ahol délután 3 órakor virágot helyezett el Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói főpolgármester és Jacek Kozlowski mazóviai vajda is. Az emberek virágokat és mécseseket visznek, csoportokban és családostul érkeznek. A részvétnyilvánításokat a palotában elhelyezett könyvbe lehet bejegyezni, amely előtt hosszú sor áll.
"Éppen órám volt az egyetemen, ott tudtam meg a tragédiát, egy csoporttársam hozta a hírt, akinek az apja telefonált. Azonnal bejelentették, hogy több napig nem lesznek előadások" - mondta a Varsói Egyetem egyik hallgatója.

Gyászolók sokasága lerója kegyeletét a varsói elnöki palotánál 2010. április 10-én, miután Lech Kaczynski lengyel elnök és a felesége repülőszerencsétlenségben életét vesztette. Az államfő Tu-154-ese
Gyászolók sokasága lerója kegyeletét a varsói elnöki palotánál 2010. április 10-én, miután Lech Kaczynski lengyel elnök és a felesége repülőszerencsétlenségben életét vesztette. Az államfő Tu-154-ese leszállás közben lezuhant a szmolenszki repülőtér közelében, a fedélzetén tartózkodó 96 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát. (MTI/EPA/Tomasz Gzell)


A közeli virágboltot valósággal ostrom alá veszik. Az emberek nemzeti színű virágcsokrokat vásárolnak. A tömegben fehér-piros zászlókat látni. Joanna néni, egy nyugdíjas asszony Zoliborz kerületből elmondja, hogy azonnal az elnöki palotához sietett, amikor a rádióban meghallotta a hírt. "Nem voltam oda Kaczynskiért, de mindenkit megillet a tisztelet. Nagyon szomorú vagyok, hogy az ország számára ennyi fontos ember meghalt" - mondja.

Turisták is gyújtottak mécseseket. Egy madridi csoport rózsacsokrot helyezett el. "Együtt érzünk a lengyel néppel, és osztozunk a fájdalmában. Sok barátunk van Lengyelországban, akiket nagyon megviselt a tragédia. Igaz, mi nem sírunk, de megmutathatjuk, hogy számunkra sem közömbös, ami történt" - mondja a csoport egyik tagja.

Több száz ember gyűlt össze az elnöki palotától nem messze lévő Pilsudski téren is, ahol az ismeretlen katona sírja található. Pilsudski szobra előtt is virágokat helyeznek el. A buszokat és villamosokat is fellobogózták gyászszalagos állami zászlókkal. A főpolgármester bejelentette, hogy az egyhetes gyász idejére Varsóban minden rendezvényt lemondanak.

18.53.: Megtalálták Kaczynski elnök holttestét

Megtalálták Lech Kaczynski lengyel államfő holttestét szombaton késő délután a Szmolenszkben reggel bekövetkezett repülőgép-katasztrófa helyszínén - értesült több orosz sajtószerv különböző forrásokból, de a hírt hivatalosan még nem erősítették meg.

A szerencsétlenül járt gép roncsdarabja mellett őrködnek rendőrök 2010. április 10-én, miután leszállás közben lezuhant a Lech Kaczynski lengyel elnököt szállító repülőgép a szmolenszki repülőtér köze
A szerencsétlenül járt gép roncsdarabja mellett őrködnek rendőrök 2010. április 10-én, miután leszállás közben lezuhant a Lech Kaczynski lengyel elnököt szállító repülőgép a szmolenszki repülőtér közelében. A Tu-154-es fedélzetén az államfővel és a feleségével együtt 96 ember tartózkodott, senki sem élte túl közülük a katasztrófát. (MTI/AP/Mihail Metzel)


18.43.:  XVI. Benedek mély fájdalommal értesült

XVI. Benedek pápa mély fájdalommal értesült a Szmolenszk közelében szombaton szörnyethalt Lech Kaczynski lengyel elnök haláláról.

Bronislaw Komorowski ügyvezető elnökhöz intézett táviratában a katolikus egyházfő őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és minden lengyelnek. "E nehéz percekben könyörgök a mindenható Istenhez, adja külön áldását a lengyel népre".

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke a katasztrófa után megdöbbenését és szomorúságát fejezte ki a lengyel elnök halála miatt, akinek országa Ukrajnával közösen rendezi a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot.

"Megdöbbenéssel és szomorúsággal értesültem e tragikus balesetről" - olvasható Platini közleményében. "

2005. október 24-i kép Lech KACZYNSKI lengyel elnökről és a feleségéről, Maria asszonyról, akik 2010. április 10-én repülőszerencsétlenségben életüket vesztették. Az államfő Tu-154-ese leszállás közbe
2005. október 24-i kép Lech KACZYNSKI lengyel elnökről és a feleségéről, Maria asszonyról, akik 2010. április 10-én repülőszerencsétlenségben életüket vesztették. Az államfő Tu-154-ese leszállás közben lezuhant a szmolenszki repülőtér közelében, a fedélzetén tartózkodó 96 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát. (MTI/EPA/Radek Pietruszka)


Támogatásomat szeretném kifejezni e nehéz percekben az Euro-2012 előkészítésén dolgozó lengyel partnereimnek" - hangsúlyozta az UEFA elnöke.

Az elhunyt elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski különgépen elutazott a katasztrófa színhelyére - közölte a Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) párt parlament frakciójának szóvivője, Mariusz Blaszczak.

Szombaton lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt és több magas rangú lengyel vezetőt szállító repülőgép a nyugat-oroszországi Szmolenszk repülőtere közelében, a szerencsétlenségnek orosz tájékoztatás szerint 97 halottja volt.

A gépen utazók a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely működik az 1940-ben kivégzett lengyelek emlékére.

18.37.: Meghalt Lech Kaczynski elnök  (ÖSSZEFOGLALÓ)

Lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép szombaton a nyugat-oroszországi Szmolenszk repülőtere közelében, a katasztrófát senki sem élte túl.

A gépen a lengyel elnök és más magas rangú vezetők, közöttük a nemzeti bank kormányzója, a hadsereg több vezetője, így a vezérkari főnök, az összes haderőnem vezetője, egyházi személyek a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely van az 1940-ben kivégzett lengyelek emlékére.

Az elnökkel tartott felesége, Maria, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is.

Lengyelországban Bronislaw Komorowski, az alsóház elnöke, aki az alkotmány értelemében ellátja az ügyvezető elnöki tisztet, egyhetes nemzeti gyászt rendelt el. A házelnöknek két héten belül ki kell írnia az elnökválasztást, amelyet a kiírás után legkésőbb két hónapon belül meg kell tartani.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök közvetlenül a lengyel néphez fordult a Lech Kaczynski lengyel elnököt is szállító repülőgép szmolenszki katasztrófája kapcsán, és azt ígérte, hogy a katasztrófa okait a lehető legalaposabban kivizsgálják.

Az államfő bejelentette: április 12-ét nemzeti gyásznappá nyilvánítja Oroszországban a szmolenszki katasztrófa miatt.

A helyszínen a kora délutáni órákban megtalálták a lezuhant gép mindkét fekete dobozát, és a szakértők már hozzá is kezdtek vizsgálatukhoz - jelentette be Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere. Sojgu azt is elmondta: bejárta többször is a területet, és bizonyos, hogy a gép nem csak magasságban, hanem irányban is eltért a kifutópályához vezető úttól, legalább 150 méterrel. A miniszter közölte, hogy a halálos áldozatok száma 97. Megtalálták Lech Kaczynski holttestét is - jelentette Horváth Júlia, az MTI tudósítója.

Donald Tusk lengyel és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, valamint az államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, volt kormányfő a szerencsétlenség színhelyére utazott.
Kaczynski elnök elődei, Lech Walesa és Aleksander Kwasniewski megdöbbenésesüket fejezték ki a gyászhír hallatán. "Hetven éve Katynban a szovjetek likvidálták a lengyel elitet. Ma annak a lengyel elitnek a tagjai haltak meg ott, akik azért utaztak oda, hogy az 1940-ben megölt lengyelek előtt leróják kegyeletüket" - mondta Lech Walesa.
A világ vezetői részvétüket fejezték ki a lengyel népnek és az áldozatok hozzátartóinak. Sólyom László köztársasági elnök személyesen fejezte ki részvétét a lengyel államfő halála miatt a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén. Az államfő meggyőződését fejezte ki, hogy Kaczynski elnök műve, mindaz, amit a magyar-lengyel barátságért tett, túl fogja őt élni.

A kormány nevében Bajnai Gordon miniszterelnök arra kérte a magyar polgárokat, hogy aki teheti, a lengyelországihoz hasonló módon, vasárnap déli 12 órakor kétperces néma főhajtással emlékezzen a szombati repülőgép-szerencsétlenség áldozataira. Részvétét nyilvánította Lendvai Ildikó, az MSZP és Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke is, valamint Szekeres Imre honvédelmi miniszter.
Barack Obama amerikai elnök közleményében kiemelte: az Egyesült Államokban Kaczynski elnököt nagyra becsülték mint a szabadság és az emberi méltóság iránt elkötelezett vezetőt. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a lengyel hazafiról és egyben az Európai Unió elkötelezett hívéről emlékezett meg. Részvétét fejezte ki XVI. Benedek pápa, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, az Európa Tanács, továbbá Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök, II. Erzsébet angol királynő, valamint számos más európai ország vezetője.

14.35.: Német vezetők részvétnyilvánítása
 
Megdöbbenést és megrázkódtatást okozott Németországban a Szmolenszk közelében  történt szombati lengyel repülőgép-szerencsétlenség, Lech Kaczynski  lengyel államfő halála.   

Angela Merkel kancellár a lengyel kormányfőnek, Donald Tusknak küldött részvéttáviratában mély együttérzését fejezte ki  Kaczynski elnök halála miatt. "Megdöbbenéssel értesültem a szörnyű  katasztrófáról" - hangsúlyozta a többi között Merkel, aki részvétét  nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak és valamennyi  lengyelnek.  "Ezekben a nehéz órákban egész Németország együtt érez  és szolidáris Lengyelországgal" - fejtette ki a német kancellár.   

Lech Laczynski államfő halála kapcsán részvétét nyilvánította  lengyel kollégájának, Radoslaw Sikorskinak Guido Westerwelle  külügyminiszter is.   

Lech Kaczynski az elmúlt években több alkalommal is ellátogatott  Németországba. Ezzel összefüggésben Westerwelle így értékelt: a  lengyel elnök rendkívül okos és energikus tárgyalópartner volt. "A  szörnyű tragédia következtében Európa egy olyan vezetőt vesztett el,  akire építhetett, amikor arra szükség volt" - fogalmazott a  külügyminiszter.

14.17.: A Tu-154

A Tu–154-es szovjet, később orosz gyártmányú három sugárhajtóműves utasszállító repülőgép.

A prototípus elkészülte óta mintegy 1000 ilyen gépet gyártottak, s jelenleg belföldi járatokon Oroszországban, a volt Szovjetunió tagállamaiban, néhány kelet-európai országban, továbbá Iránban és Észak-Koreában használják. Gyártását idén készülnek leállítani.

A Tu-154-est a Tu-104-es és az Il-18-as utasszállító repülőgépek leváltására tervezték a Tupoljev-tervezőirodában. A munka 1963-ban kezdődött Szergej Jeger főkonstruktőr vezetésével. Ez volt a Tupoljev-tervezőiroda első olyan sugárhajtású utasszállító repülőgépe, amelyet eleve polgári célra terveztek.

Az első kísérleti példány 1966-ra készült el a moszkvai Opit gépgyárban (MMZ Opit), a gép első ízben 1968. október 3-án szállt fel.

Az első változat - az ötfős személyzetű Tu–154A sorozatgyártása 1970-ben kezdődött el Kujbisevben (ma: Szamara). Az Aeroflotnál 1971-ben állították szolgálatba, ahol az utasforgalomban első menetrend szerinti útját 1972. február 9-én tette meg.

1975-1988 között modernizálták. Első modernizált változata a Malév igényei szerint kialakított Tu-154B-2 volt. Legutolsó sorozatgyártású változata a Tu–154M.

A Malév 1973. szeptember 5-én állította forgalomba az első Tu–154B2 repülőgépet. A Malévnál közel három évtized alatt összesen 18 ilyen gép repült, mígnem 2001. március 31-én kivonták az utasforgalomból.

A Tu–154-es forgalomba állítása óta 63 gép semmisült meg balesetekben, ezek közül hatot eltérítettek, több a rossz leszállópálya-viszonyok miatt ment tönkre. A többi balesetet karbantartás hiánya, géphiba, emberi mulasztás, illetve a légiirányítók figyelmetlensége okozta. A Malév Tu-154B2 gépei közül egy szenvedett katasztrófát Bejrutnál, máig ismeretlen okból.


14.07.: Orosz részvétnyilvánítás, részletek

Dmitrij Medvegyev orosz elnök részvétét nyilvánította Lech Kaczynski lengyel elnök repülőgép-katasztrófában bekövetkezett halála miatt a lengyel népnek.

Vlagyimir Putyin kormányfő lengyel kollégáját, Donald Tuskot hívta fel telefonon, kinyilvánította részvétét, s abban maradt vele, hogy tartják a kapcsolatot, és újra beszélnek, amint a helyszínre küldött két orosz miniszter jelentést tesz.

Az orosz jelentések szerint a lengyel fél kérte, hogy önálló vizsgálatot folytathasson a szerencsétlenség okainak felderítésére, a két ország közlekedési miniszterei meg is állapodtak erről, s a lengyel kormánybizottság már szombaton megérkezik a közeli, fehéroroszországi Vityebszkbe.

A katasztrófa közvetlen kiváltó okát az orosz nyilatkozók elsősorban a rossz időben, a ködben látják, de vizsgálják esetleges műszaki hiba lehetőségét is. Emlékeztettek rá, hogy a pilótának a köd miatt javasolták: Moszkvában, vagy Minszkben szálljon le, de a lengyel elnök gépének személyzete úgy döntött, hogy Szmolenszkben száll le. A negyedik leszállási kísérletnél a gép szárnya a fák koronájába akadt, a gép lezuhant és egészen kicsi darabokra tört. A sűrű ködöt szombat délelőttre már pénteken jelezték a meteorológusok, és reggel le is zárták a forgalom elől a Szevernij repülőteret, amelynek közelében a gép lezuhant.

A lengyel elnök repülőgépe erdős területen csapódott a földhöz, a helyszíni közvetítésben házakat sehol nem látni, de a jelentések szerint a közelben egy családi házakból álló település van.

Orosz szakértők elmondták, hogy a Szevernij repülőteret katonai célokra is használják, továbbá egy közeli gyár új repülőgépeinek a kipróbálására is, és minden tekintetben kiváló állapotban van.

A Vesztyi 24 orosz hírtelevízió műsorában megszólaltatta a szamarai repülőgépgyár igazgatóját. A TU-154 típusú gépeket itt gyártották s még ma is készül belőlük, bár már kevés. Az igazgató elmondta, hogy a lengyel államfő kilencvenes évek közepén gyártott repülőgépe tavaly esett át nagyjavításon a gyárban, korához képest viszonylag kevés órát repült - mint a kormánygépek általában -, és a következő nagyjavítás évek múlva lett volna esedékes, a rendszeres karbantartást Lengyelországban végezték.

Moszkvából a helyszínre küldtek nyomozókat, szakértőket és törvényszéki orvosokat, Dmitrij Medvegyev elnök utasítására a helyszínre utazott a közlekedési miniszter és a rendkívüli helyzetek minisztere, továbbá Alekszandr Basztrikin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője.

Lech Kaczynski népes kíséret élén magánlátogatásra indult, hogy felkeresse a Szmolenszk melletti Katinyban (Katyn) és több más helyen 1940-ben lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel emlékhelyét. Katinyban a héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével tartottak hivatalos megemlékezést, de erre Kaczynskit nem hívták meg. A lengyel elnök maga kérte, hogy külön kereshesse fel az emlékhelyet, s az orosz fél ehhez hozzájárult.
végezté

13.41.: A NATO-főtitkár részvétét fejezte ki

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár az atlanti szövetség nevében mély részvétét fejezte ki a lengyel népnek és valamennyi áldozat hozzátartozójának a Lech Kaczynski államfőt szállító repülőgép oroszországi katasztrófája miatt.

Nicolas Sarkozy elnök mély szomorúságát tolmácsolva emlékeztetett "a Franciaország és Lengyelország, valamint a francia és lengyel nép közötti kivételes baráti kapcsolatokra".

Franco Frattini olasz külügyminiszter őszinte részvétét fejezte ki a lengyel államfő hozzátartozóinak, a lengyel intézményeknek és "lengyel népnek, amelyet szoros baráti kapcsolat fűz az olasz néphez".

"Szlovákia mint szomszéd és baráti ország a lengyel nép mellett áll, és mindent megtesz, hogy enyhítse e szörnyű esemény következményeit" - közölte Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, részvétét fejezve ki lengyel kollégájának, Radoslaw Sikorskinak.

13.39.: Walesa: "elképzelhetetlen tragédia"

"Elképzelhetetlen tragédiának" nevezte szombaton a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép oroszországi katasztrófáját Lech Walesa, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője, volt elnök.

"Hetven éve Katynban a szovjetek likvidálták a lengyel elitet. Ma az a lengyel elit halt meg ott, akik azért utaztak oda, hogy az 1940-ben megölt lengyelek előtt leróják kegyeletüket" - mondta a francia hírügynökségnek Lech Walesa.

Hasonlóan foglalt állást Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnök is, aki szintén nehezen uralkodott magán. "Az egy elátkozott hely" - mondta Lech Kaczynski elődje. "1940-ben a háború előtti Lengyelország elitjét gyilkolták meg ott, most ott halt meg a Harmadik Köztársaság elitje" - mondta Kwasniewski.

13.21.: Lezuhant a lengyel elnököt szállító repülőgép Oroszországban (Frissített)

Lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép szombaton Oroszországban, túlélők nincsenek - közölték az illetékes orosz hatóságok.

Az elnökkel tartott felesége, Maria, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is, köztük gyerekek. A TU-154-es gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, több képviselő, több püspök, Piotr Nurowski, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke, valamint számos más állami és kormányzati tisztviselő.

Ott volt Jerzy Szmajdzinski, a szejm alelnöke, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) képviselője, korábbi nemzetvédelmi miniszter, Janusz Kurtyka, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) elnöke, Ryszard Kaczorowski, az utolsó, emigrációban működő lengyel elnök és Andrzej Przewoznik államtitkár, történész, a Harci és Vértanúsági Emlékhelyeket Gondozó Tanács elnöke, aki rengeteget tett a lengyel-magyar kapcsolatokért.

Mindnyájan a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely működik a kivégzett lengyelek emlékére.

A lengyel külügyminisztérium közlése szerint 88 utas tartózkodott a gépen. A TVN24 lengyel televíziós állomás az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumára hivatkozva 96 emberről számolt be, 88 utasról és 8 fős személyzetről. Korábbi értesülések arról szóltak, hogy 132 ember vesztette életét.

Lengyel elnök halála esetén a parlament alsóházának elnöke, ez esetben Bronislaw Komorowski veszi át az államfői teendők ellátását - közölte Jerzy Smolinski, Komorowski munkatársa. Az alkotmány értelmében ilyen esetben két és hónapon belül elnökválasztást kell tartani. Ezt Pawel Gras lengyel kormányszóvivő is megerősítette. A választás egyébként idén ősszel lett volna esedékes.

Donald Tusk miniszterelnök Gdanskban értesült a tragédiáról, amelynek hírére sírva fakadt. Azonnal rendkívüli kormányülést hívott össze, és Varsóba indult. Eközben emberek gyülekeztek a lengyel fővárosban az államelnöki palota előtt, mécseseket és virágokat raktak a bejárati kapuhoz.

A Vesztyi 24 orosz hírtelevízió a baleset helyszínéről adott élő közvetítésében látható volt, hogy a gép egészen kicsi darabokra tört szét és több darab kigyulladt.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő utasítására kormánybizottság alakult a baleset körülményeinek kivizsgálására, a bizottság élén Vlagyimir Putyin kormányfő áll. A helyszínre indult Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere és Igor Levityin közlekedési miniszter.

A helyszínen munkához láttak a mentőegységek.

A gép a szmolenszki katonai repülőtértől nem messze, leszállás közben zuhant le. Szergej Anufrijev szmolenszki kormányzó szerint a gép nem egészen egy kilométerrel a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, ezért zuhant le, és darabokra tört. A gép nemrég nagyjavításon esett át.

A Rosszija 24 tévéadó közlése szerint a szmolenszki Szevernij repülőteret kora reggel köd miatt lezárták, és a lengyel elnök gépét vezető pilótának javasolták, hogy Minszkben, vagy Moszkvában szálljon le. Ő azonban úgy döntött, hogy Szmolenszkben teszi le a gépet. A negyedik leszállási kísérlet során következett be a katasztrófa.

Korábbi információk szerint három ember túlélte a szerencsétlenséget, de lengyel diplomáciai források ezt nem erősítették meg. A TVN24 lengyel hírtelevízió szerint ezt a három személyt korházba szállították, de ott meghaltak.

A külügyminisztériumban válságstábot állítanak fel.

Este 18 órakor Varsóban gyászmisét tartanak a Lengyel Hadsereg templomában a katasztrófa áldozataiért, Krakkóban a Wawel-székesegyházban este fél hatkor lesz koncelebrációs gyászmise, amelyet Stanislaw Dziwisz krakkói érsek vezet.

A héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével tartottak Katinyban megemlékezést, amelyre azonban az oroszellenes érzelmeiről ismert Kacvzynskit nem hívták meg. A lengyel elnök maga kérte, hogy a helyszínen emlékezhessen az áldozatokra, s az orosz fél ehhez hozzájárult.

 

10.54.: Az elnökkel tartott felesége és több hozzátartozója, a lengyel elit számos képviselője, katinyi áldozatok hozzátartózói. A lengyel Központi Bank szóvivőjének közlése szerint a gépen utazott a bank kormányzója is.

A Varsóból Szmolenszkbe tartó Tu-154 fedélzetén az első hírek szerint 132 ember tartózkodott. A helyszínen munkához láttak a mentőegységek. A gép a szmolenszki repülőtér közelében, leszállás közben zuhant le. Anufrijev szerint a gép közvetlenül a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, ezért zuhant le, majd darabokra tört.

A szerencsétlenül járt gép roncsa hever a helyszínen .
A szerencsétlenül járt gép roncsa hever a helyszínen. Fotó: MTI.


A Rosszija 24 tévéadó közlése szerint a szmolenszki Szevernij repülőteret kora reggel köd miatt lezárták, és a lengyel elnök gépét vezető pilótának javasolták, hogy Minszkben, vagy Moszkvában szálljon le. Ő azonban úgy döntött, hogy Szmolenszkben teszi le a gépet.

A negyedik leszállási kísérlet során következett be a katasztrófa. Lech Kaczynski elnök Katinyba (Katin) készült, ahol a Szovjetunióban 1940-ben lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyét akarta felkeresni.

A héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével tartottak megemlékezést, amelyre azonban az oroszellenes érzelmeiről ismert Kaczynskit nem hívták meg. A lengyel elnök maga kérte, hogy a helyszínen emlékezhessen az áldozatokra, s az orosz fél ehhez hozzájárult.


10.40.: A gépen tartózkodó 132 személy meghalt. Kaczynski a Smolenszk melletti katinyi emlékhelyre tartott küldöttség élén, amikor leszállás közben a tragédia bekövetkezett.

10.30.: Kaczynski gépe a nyugat-oroszországi Szmolenszk repülőterére tartva, leszállás előtt nem sokkal zuhant le. Az első jelentések több tucat áldozatról szólnak.

Kaczynski Katinyba (Katyn) látogatott volna, hogy lerója kegyeletét az 1940-ben ott kivégzett több ezer lengyel emléke előtt. Az elnökkel tartottak kivégzett tisztek hozzátartozói is.

Lech Kaczynski

Lezuhant szombaton Oroszországban a lengyel államfőt, Lech Kaczynskit szállító repülőgép, a fedélzeten tartózkodók közül senki sem élte túl a balesetet.

Kaczynski 1949. június 18-án született Varsóban, ikertestvére, Jaroslaw szintén politikai pályára lépett. A testvérek még gyermekként lettek országosan ismertek, amikor egy népszerű filmben szerepeltek együtt.

Kaczynski a jogi diploma megszerzése után, 1977-ben csatlakozott a földalatti ellenzékhez, s átköltözött a Balti-tenger melléki Gdanskba. A Munkásvédelmi Bizottság (KOR) tagja lett, kapcsolatba került az illegális szakszervezeti mozgalommal, munkajogi szakértőként nyújtott segítséget dolgozóknak, a rendszer üldözöttjeinek. Ott volt a gdanski hajógyárban az 1980. augusztusi nagy sztrájk idején, ő fogalmazta meg a független Szolidaritás szakszervezet megalakulását eredményező augusztusi megállapodások jelentős részét.

1981. december 13-án, a hadiállapot bevezetésekor őt is internálták, szabadulása után azonnal földalatti tevékenységbe kezdett. A nyolcvanas évek végén részt vett a kerekasztal-tárgyalásokon, az első, még nem teljesen szabadon választott parlamentben szenátor, majd 1993-ig a szejm képviselője volt, a Szolidaritás alelnöke és a magyar Számvevőszéknek megfelelő Legfelsőbb Ellenőrzési Kamara elnöke. A baloldali földcsuszamlás szerű győzelme után visszavonult a politikától és tudományos tevékenységet folytatott.

Lech Kaczynski
Lech Kaczynski

Az 1997-es jobboldali választási győzelem után igazságügyi miniszter lett, de hamarosan lemondott, mert nem értett egyet Jerzy Buzek kormányának célkitűzéseivel. Fivérével megalapította a Jog és Igazságosság (PiS) nevű pártot, amely a jobboldal súlyos vereségét hozó 2001-es választásokon bejutott a parlamentbe. 2002 novemberében nagy többséggel Varsó főpolgármesterének választották meg, s ő sikeresnek bizonyult pozíciójában. Legnagyobb teljesítményének az impozáns Varsói Felkelés Múzeumának a megteremtését és a korrupció melegágyának számító "varsói maffia" szétverését tekintik, ugyanakkor betiltotta a melegtüntetéseket és a halálbüntetés visszaállítása mellett érvelt. Kaczynski gondolkodásában meghatározó szerepe volt a Szolidaritás tradíciójának, Lengyelország és Varsó második világháborús kataklizmájának és a két nagy szomszéddal, Németországgal és Oroszországgal szemben táplált gyanakvásnak és bizalmatlanságnak.

2005. október 23-án a szavazatok 54 százalékával megnyerte az elnökválasztást, hivatalát december 23-án foglalta el. Mivel a parlamenti választásokat az ikertestvére által vezetett PiS nyerte meg, s a miniszterelnök Jaroslaw Kaczynski lett, sokan "az ikrek köztársaságáról" beszéltek. Választási programjukban egy olyan új Lengyelország megteremtését szorgalmazták, amelyben "rend van", továbbá a közerkölcs javítását, a büntetőjog szigorítását, az állam megújítását ígérték, kemény harcot a korrupció ellen, külpolitikában pedig kemény álláspontot az EU-alkotmány ügyében. Kaczynski az utolsók között írta alá a lisszaboni szerződés ratifikálási okmányát. A régi "összefonódások" felszámolása azonban boszorkányüldözéshez vezetett, az egyre vitatottabb törvények meghozatala, a kormány működése nyomán egyre több lengyel érezte fenyegetve a demokráciát és a jogállamiságot. A koalíciós válságok miatt pedig 2007-ben előre hozott választásokat kellett rendezni, amelyet a jobbliberális Donald Tusk vezette Polgári Platform (PO) párt nyerte, így az államfőnek a következő években vele kellett együtt dolgoznia.

Lech Kaczynski nős volt, egy lánya és két unokája született.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ellenzéki tüntetők az ország elhagyását követelik

A thaiföldi miniszterelnöknek az országból való távozását követelték vasárnap Bangkokban az… Tovább olvasom