Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Lezuhant a hőlégballon: magyar áldozata is van a luxori tragédiának

Magyar áldozata is van a keddi luxori hőlégballon-balesetnek - mondta a luxori kormányzó újságíróknak nyilatkozva.
Lezuhant kedd reggel az egyiptomi Luxornál egy hőlégballon, a balesetnek magyar áldozata is van - közölte a térség kormányzója újságíróknak nyilatkozva.

A 21 embert szállító hőlégballon a Nílus nyugati partja fölött, a világhírű Királyok Völgyének közelében, körülbelül 300 méteres magasságban volt, amikor - reggel 7 óra körül - kigyulladt, gáztartálya felrobbant, és a jármű egy cukornádültetvényre zuhant. A katasztrófát az egyiptomi kormányos és egy brit utas élte túl. A pilóta még idejében kiugrott, ennek köszönhette megmenekülését.

Lezuhant egy hőlégballon: a helyi tévé szerint van magyar áldozata a tragédiának. Fotó: MTI (galéria)

Egy biztonsági tisztségviselő elmondta, hogy a balesetnek a helyszínen 18 halálos áldozata volt, és mind a 18 holttestet megtalálták - tette hozzá. Azonosításukat a súlyos égési sérülések nehezítik. Egy ember később, a kórházban vesztette életét.

Ezzat Szaad kormányzó azt közölte, hogy kilenc hongkongi mellett francia, brit, magyar és japán áldozat is van, de további részleteket az áldozatok személyéről nem közölt.

A Külügyminisztérium megkapta az egyiptomi hatóságoktól a hivatalos megerősítést arról, hogy a balesetben egy magyar állampolgár is meghalt. A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében hozzátette: a konzuli szolgálat haladéktalanul megkezdte a szükséges lépések megtételét.

A baleset következtében három brit állampolgár meghalt és egy megsérült. Őt, és az egyiptomi pilótát Luxorban kórházba szállították, majd további kezelésre Kairóba küldték. Állapota válságos a The Thomas Cook utazási iroda közlése szerint. A francia külügyminisztérium megerősítette, hogy két francia állampolgár vesztette életét. A JTB japán utazási iroda pedig arról számolt be, hogy "négy japán ügyfele érintett a balesetben".

Lezuhant egy hőlégballon: a helyi tévé szerint van magyar áldozata a tragédiának. Fotó: MTI (galéria)

Az összesen 19 áldozat halálát égési sérülések, illetve a súlyos becsapódáskor keletkezett sérülések okozták. Christopher Michel amerikai fotóriporter, aki egy másik hőlégballon fedélzetén tartózkodott, a Sky News brit televíziónak elmondta: a lezuhant légi járművön kívül további hét volt a levegőben a katasztrófa időpontjában.

Ez az egyik legsúlyosabb turistabaleset, amely Egyiptomban történt, és elemzők szerint az ország számára kulcsfontosságú idegenforgalmi ágazatot még mélyebb recesszióba taszítja.

Szaad kormányzó bejelentette azt is, hogy a tragédia miatt ideiglenesen megtiltották a turisták hőlégballonos repültetését a kormányzóságban.

Korábban írtuk:

16:43 - Musztafa Hamid egyiptomi egészségügyi miniszter is megerősítette kedden, hogy a hőlégballon-szerencsétlenségnek egyaránt van egyiptomi, japán, kínai, francia, brit és magyar áldozata, a pilóta még idejében kiugrott, ennek köszönhette megmenekülését, a két brit túlélőt pedig kórházban ápolják.

A 21 embert szállító hőlégballon a Nílus nyugati partja fölött, a világhírű Királyok Völgyének közelében, körülbelül 300 méteres magasságban volt, amikor - reggel 7 óra körül - kigyulladt, gáztartálya felrobbant, és a jármű egy cukornádültetvényre zuhant. A balesetnek összesen 18 halálos áldozata van, mindegyik holttestet megtalálták. Kedd délutánra mindezt a térség kormányzója és az egyiptomi egészségügyi miniszter egyaránt megerősítette. A turisták halálát a tűz és a zuhanás okozta.

Ahmed Abud, a luxori hőlégballonosok egyesületének elnöke a médiának elmondta: a pilóta azért élte túl a katasztrófát, mert 10-15 méteres magasságból kiugrott. A két brit túlélőt jelenleg a luxori kórházban kezelik.

Christopher Michel amerikai fotóriporter, aki egy másik hőlégballon fedélzetén tartózkodott, a Sky News brit televíziónak elmondta: a lezuhant légi járművön kívül további hét volt a levegőben a katasztrófa időpontjában.

Lezuhant egy hőlégballon: a helyi tévé szerint van magyar áldozata a tragédiának. Fotó: MTI (galéria)

16:29 - A Külügyminisztérium megkapta az egyiptomi hatóságoktól a hivatalos megerősítést arról, hogy a kedden az egyiptomi Luxorban történt hőlégballon-balesetben egy magyar állampolgár is meghalt.

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében hozzátette: a konzuli szolgálat haladéktalanul megkezdte a szükséges lépések megtételét.

A 21 embert szállító hőlégballon a Nílus nyugati partja fölött, körülbelül 300 méteres magasságban volt, amikor kigyulladt, felrobbant, majd egy cukornádültetvényre zuhant.

Ezzat Szaad luxori kormányzó újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy kilenc hongkongi mellett francia, brit, belga, magyar és japán állampolgárok utaztak a hőlégballonon.

Egy biztonsági tisztségviselő azt mondta, a balesetnek 18 halálos áldozata van. Két külföldi turista - állampolgárságukat nem közölték - és a légi jármű egyiptomi kormányosa élte túl a katasztrófát. Mind a 18 holttestet megtalálták - tette hozzá.

14:02 - Magyar áldozata is van a keddi luxori hőlégballon-balesetnek - mondta a luxori kormányzó újságíróknak nyilatkozva.

Bejelentette azt is, hogy ideiglenesen megtiltották a turisták hőlégballonos repültetését a kormányzóságban.

Ezzat Szaad kijelentette, hogy kilenc hongkongi mellett francia, brit, belga, magyar és japán áldozat is van. Egyéb részletet az áldozatok személyéről nem közölt.

A 21 embert szállító hőlégballon a Nílus nyugati partja fölött, körülbelül 300 méteres magasságban volt, amikor kigyulladt, felrobbant, majd egy cukornádültetvényre zuhant. A katasztrófát a pilóta és két brit utas élte túl.

Helyiek egy hőlégballon-baleset helyszínén az egyiptomi Luxorban 2013. február 26-án. Fotó: MTI/AP/Hagag Szalama
Helyiek egy hőlégballon-baleset helyszínén az egyiptomi Luxorban 2013. február 26-án.
Fotó: MTI/AP/Hagag Szalama

Egy biztonsági tisztségviselő azt mondta, hogy a balesetnek összesen 18 halálos áldozata van. Két külföldi turista - akiknek az állampolgárságát nem közölték - és a légi jármű egyiptomi kormányosa élte túl a katasztrófát. Mind a 18 holttestet megtalálták - tette hozzá.

A francia külügyminisztérium megerősítette, hogy két francia állampolgár vesztette életét a balesetben.

A balesetben két brit állampolgár meghalt és további kettő megsérült, utóbbiakat kórházba szállították, állapotuk válságos a The Thomas Cook utazási iroda közlése szerint.

Szaad döntése alapján az egyiptomi hatóságok további intézkedésig megtiltották a hőlégballonok felszállását a Luxort magában foglaló kormányzóságban.

Ez az egyik legsúlyosabb turista baleset, amely Egyiptomban történt, és elemzők szerint az ország számára kulcsfontosságú idegenforgalmi ágazatot még mélyebb recesszióba taszítja.

12:45 - Magyar áldozata is van a keddi luxori hőlégballon-balesetnek - mondta a luxori kormányzó újságíróknak nyilatkozva.

Ezzat Szaad kijelentette, hogy kilenc hongkongi mellett francia, brit, belga, magyar és japán áldozat is van. Egyéb részletet nem közölt.

Egy biztonsági tisztségviselő azt mondta, hogy a balesetnek összesen 18 halálos áldozata van. Két külföldi turista - akiknek az állampolgárságát nem közölték - és a légi jármű egyiptomi kormányosa élte túl a katasztrófát. Mind a 18 holttestet megtalálták - tette hozzá.

11:40 - Állítólag magyar áldozata is van a keddi luxori hőlégballon-balesetnek, amelyben legalább 18-an meghaltak.

A dpa hírügynökség az al-Arabíja tévére hivatkozva arról számolt be, hogy egy magyar is van az áldozatok között, de semmilyen további részletet nem említett vele kapcsolatban. A Külügyminisztérium az MTI-nek nem erősítette meg az értesülést.

A 21 embert szállító hőlégballon a Nílus nyugati partja fölött, körülbelül 300 méteres magasságban volt, amikor kigyulladt, felrobbant, majd egy cukornádültetvényre zuhant. A katasztrófát a pilóta és egy utas élte túl. Különböző értesülések szerint 18 vagy 19 a halottak száma, akik között brit, francia, japán, dél-koreai és hongkongi turisták is vannak.

Lezuhant egy hőlégballon: a helyi tévé szerint van magyar áldozata a tragédiának. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Valamennyi turista állampolgárságát egyelőre nem tudták megállapítani a hatóságok. A túlélőket kórházba szállították, állapotukról egyelőre nem tudni semmit. A pilóta valószínűleg egyiptomi.

Nagyon valószínű, hogy kilenc hongkongi van az áldozatok között - jelentette be hongkongi sajtóértekezletén az illetők egyiptomi turistaútját megszervező Kuoni utazási iroda egyik tisztségviselője.

A JTB japán utazási iroda pedig arról számolt be, hogy "négy japán ügyfele érintett a balesetben, akik közül legalább kettő meghalt".

Korábban:

Kigyulladt, felrobbant majd egy cukornádültetvényre zuhant kedden egy hőlégballon az egyiptomi Luxorban. A rajta tartózkodó 21 emberből 19 életét vesztette. A halottak között brit, francia, japán, dél-koreai és hongkongi turisták is vannak - közölték különböző források.

Lezuhant egy hőlégballon: a helyi tévé szerint van magyar áldozata a tragédiának. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A hőlégballon a Nílus nyugati partja fölött, körülbelül 300 méteres magasságban volt, amikor a tragédia történt. A katasztrófát a pilóta és egy utas élte túl - közölte a Reuters hírügynökséggel egy szóvivő, aki több, hőlégballonos sétarepülést szervező céget képvisel.

Valamennyi turista állampolgárságát egyelőre nem tudták megállapítani a hatóságok. A két túlélőt kórházba szállították, állapotukról egyelőre nem tudni semmit. A pilóta valószínűleg egyiptomi, az életben maradt turista állampolgársága nem ismert.

Olvasóink írták

 • 5. Griffin 2013. február 27. 12:30
  „hőlégballon szakértők, muhahaha, okostojások
  Magyarországon mindenki szakértő, mindenki ért mindenhez, ez tényleg Tündérország!”
 • 4. oxana 2013. február 26. 16:19
  „Szörnyüség. Elmegy az ember nyaralni és koporsóban hozzák vissza. Amíg nem tudjuk, mi volt az oka, el kell fogadni, hogy baleset volt. Nyugodjanak békében.”
 • 3. orbison 2013. február 26. 14:29
  „bn,
  Gondolom a magyar gondolákat karbantartják, jobban, mint Afrikában.
  Gondolom... Persze lehetett az egész egy lüke baleset is, lehet, hogy soha nem derül ki a pontos ok.
  Legyen Nekik könnyű a föld....”
 • 2. bn 2013. február 26. 13:03
  „#1: Magyaroszágon is van ballon, amelyik 18 főt tud szállítani, szóval nem biztos, hogy idióták voltak.
  A repülés kimondottan olyan "sport", ahol a pilóta nem szokott kockáztatni, mert rajta sincs ejtőernyő...”
 • 1. zoli76os 2013. február 26. 12:18
  „Azért egy hőlégballonra nem szoktak 21-en felszállni,nem csoda hogy baj lett,idioták :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb franciaországi termékben találtak lóhúst

Az érintett ételkészítményt azonnal kivonták a forgalomból. Tovább olvasom