Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Letették az esküt az amerikai szenátorok

Valamennyi új szenátor letette az esküt az Amerikai Egyesült Államokban. Meglehetősen tarka egyébként ez a kongresszus, mert most először van egy muszlim tagja, egy minnesottai demokratapárti képviselő és két buddhista politikusa is.
Keith Ellison az északi Minnesota állam demokrata párti képviselője, és ő az első muszlim, akit kongresszusi képviselővé választottak. A választási győzelem után azonban néminemű polémia tört ki körülötte. Mégpedig azért, mert Ellison, mint hithű muszlim, közölte: márpedig ő nem a Bibliára teszi le az esküt, hanem a Koránra!

Tudnivaló, hogy itt, Amerikában minden politikus a beiktatásakor a Bibliára teszi le az esküt. Csakhogy a Kongresszusban nincs eskütételre rendszeresített Korán. S ráadásul egy virginiai republikánus képviselő, bizonyos Virgil Goode, nekitámadt Ellisonnak, és hosszas fejtegetésbe bonyolódott a bevándorlás szabályozásáról, sőt, korlátozásáról, mondván, hogy ha ez nem történik meg, akkor még több muszlim érkezik az országba, elárasztják Amerikát, aztán pedig közülük alkalmasint még többjüket választják majd be a Kongresszusba.

A minnesotai képviselő persze azonnal replikázott: ő nem bevándorló, Detroitban született, a családja pedig az 1700-as évek közepétől él az Egyesült Államokban. És igenis, ragaszkodik ahhoz, hogy a Koránra tegye le az esküt!

A képviselőház végül a Kongresszusi Könyvtárból kölcsönözte ki a Korán egy régi-régi példányát. A szent könyv Thomas Jefferson elnök tulajdona volt, 1750-ből származik, és a Korán angol nyelvű fordítása. Jefferson 1812-ben adta el könyvgyűjteményét, s benne ezt a Koránt is, a Kongresszusi Könyvtárnak; azután, hogy a britek felgyújtották a Capitoliumot, és odaveszett a könyvtár is.

Keith Ellison eskütétele után az értékes könyvritkaságot a Kongresszusi Könyvtár igazgatója személyesen vitte vissza. S már vissza is tette az üvegbúra alá...

Az Egyesült Államok 110. kongresszusának nyitó ülésén egyébként a vendégkarzaton jó pár híresség is ott volt, Tony Bennettől Richard Gere-ig.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még hat nappal a komptragédia után is találnak túlélőket

Huszonnyolc túlélőt találtak az utóbbi 24 órában a Jáva-tengeren, csaknem hat nappal a… Tovább olvasom