Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Letette az esküt az új egyiptomi kormány

A harmincnégy miniszter közül tizennégyet újonnan neveztek ki.
Letette az esküt - kormánya tagjaival együtt - kedden Ibráhim Mahlab új egyiptomi miniszterelnök. A harmincnégy miniszter közül tizennégyet újonnan neveztek ki.

A gazdasági és a biztonsági tárca élén a korábbi miniszterek állnak, viszont a külföldi tőke hatékonyabb bevonása érdekében létrehoztak egy befektetési minisztériumot. Ez utóbbit Asraf Szalmán tapasztalt pénzügyi szakember vezeti, aki a Mubarak-rezsim alatti privatizációs program egyik fő alakja volt az 1990-es években.

Az új kormányzat egyik legfontosabb feladata az elmúlt három év politikai és közbiztonsági káosza által elriasztott külföldi befektetők visszacsalogatása lesz. További kihívásokat jelent az utóbbi évtizedek alatt kialakult, mindent átfogó korrupció leküzdése, valamint az üzemanyagot és az alapvető élelmiszereket támogató állami szubvenciórendszer fokozatos leépítése.

Jelezve egyébként, mennyire fontos, hogy az új kormány mielőbb hozzálásson a munkához, Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök kedd reggel 6 órára rendelte palotájába a leendő kormánytagokat, és az eskütételi ceremónia egy órával később el is kezdődött.

Szíszi múlt hétfőn bízta meg kormányalakítással Mahlabot. A szakértői kormány a nyár végére tervezett parlamenti választásokig fog működni, addig az iszlamista Mohamed Murszikormányának tavaly nyári megbuktatásakor feloszlatott parlament törvényhozói feladatait is ellátja.
 
Szíszi hivatalba lépésekor mondott beszédében az ország közbiztonságának megszilárdítását emelte ki egyik legfontosabb céljaként. Kijelentette, hogy kivétel nélkül minden egyiptomi érdekeit védeni fogja, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ne számítsanak kegyelemre azok, akik erőszakos akciókban vettek részt, utalva a tavaly nyári hatalomváltást követő véres összecsapásokra Murszi hívei és a biztonsági erők közt, illetve a rendvédelmi erők ellen elkövetett terrortámadásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jordániai diplomata lett az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Zaid el-Husszein az első ázsiai emberi jogi főbiztos, és ugyancsak az első, aki a muzulmán és az… Tovább olvasom