Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Letartóztatták az ír republikánus párt vezetőjét

Gerry Adams-et Jean McConville 1972-es meggyilkolása miatt tartóztatta le az észak-ír rendőrség. Adams letartóztatása előtt az mondta: ártatlan, és nincs köze a gyilkossághoz.
Folytatódott csütörtökön a legnagyobb észak-írországi katolikus párt, a Sinn Féin elnökének rendőrségi kihallgatása egy több mint négy évtizeddel ezelőtti gyilkossági ügyben.

A 65 éves Gerry Adams előző éjjel önként, előre megbeszélt időpontban jelentkezett a Belfasttól északnyugatra fekvő Antrim város területileg illetékes rendőrőrsén, ahol formálisan őrizetbe vették, és az éjszakát rendőrségi fogdában töltötte.

Korábban


A brit rendőrség letartóztatta szerdán Észak-Írországban a Sinn Féin párt vezetőjét, Gerry Adamst, mert a gyanú szerint bűnrészes abban, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet 1972-ben elrabolt, meggyilkolt és titkos helyen eltemetett egy tízgyerekes, belfasti özvegy anyát.

A 65 éves Adams, aki jelenleg a Sinn Féin írországi parlamenti képviselője, egy előre elkészített közleményben megerősítette letartóztatásának tényét, de azt állította, hogy önkéntes alapon tesz vallomást a brit rendőrségen.

Már régóta számítani lehetett arra, hogy a rendőrség ki fogja hallgatni Adamst a 38 éves Jean McConville meggyilkolása ügyében. Az asszonyt az IRA azzal vádolta, hogy kémkedett ellene a brit rendőrség, illetve a hadsereg javára.

Az IRA és a fennállásakor annak politikai szárnyának tartott Sinn Féin hiteles krónikája szerint Adams évtizedeken át az IRA egyik parancsnoka volt, noha ő mindig tagadta, hogy bármilyen tisztséget viselt volna a terrorszervezetben.

"Úgy gondolom, hogy Jean McConville meggyilkolása és titokban való eltemetése gonosz és gyalázatos igazságtalanság volt vele és családjával szemben. Meggyilkolásával kapcsolatban velem szemben széles körben rosszindulatú vádak kerültek nyilvánosságra, amelyeket visszautasítok. Miközben soha nem határolódtam el az IRA-tól - nem is fogok -, ártatlan vagyok McConville elrablásában, meggyilkolásában és eltemetésében" - írta Adams közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gazprom hajójának útjába álltak a Greenpeace aktivistái

Az aktivisták a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen tiltakoztak Tovább olvasom