Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Leszavazták a nacionalizmusáról ismert Funar tervezeteit

Elutasította a román képviselőház jogi bizottsága "Románia és a románok nyugalmáért" című - Gheorghe Funar Nagy Románia párti szenátor - előterjesztette törvénytervezetet. A nacionalizmusáról híres politikus javaslatában olyan elképzeléseket fogalmazott meg, mint az etnikai alapon szervezett politikai pártok és alakulatok betiltása.
Funar javaslata szerint a Románia Magyar Demokrata Szövetség tagjai semmilyen kormányzati vagy más köztisztséget nem tölthetnek be. A Nagy Románaia Párt politikusa betiltaná a nemzeti kisebbségi iskolákat; kikötné, hogy az iskolai és egyetemi tankönyvekben csak az állam hivatalos nyelvén legyen szabad leírni a helységek neveit; és betiltaná a magyar televízió- és rádióadásokat.

A törvényjavaslat tartalmazta azt is, hogy a hatálybalépésétől számított 30 napon belül minden magyar vonatkozású emlékművet, szobrot, plakettet, megjelölést azonnal bontsanak le és sújtsák 10-20 ezer lejig (725 ezer forinttól - 1 millió 450 ezer forintig) terjedő pénzbüntetéssel azt, aki a magyar zászlót ki meri tenni.

Máté András, a képviselőház jogi bizottságának tagja a tervezet kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy Romániában volt már olyan rendszer, amelyik a fenti elveket alkalmazta.

Hangsúlyozta: az erdélyi magyarok, és azok képviselőinek az egységes fellépésre kell törekedniük, hogy ne legyen visszafordítható mindaz, amit eddig a kisebbségi jogok terén elértek. A jogi bizottság végül elutasította a tervezetet.

Olvasóink írták

  • 1. fogyaszto 2008. február 20. 22:50
    „kleptomania 4ever!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gond nélkül leszállt az Atlantis

Tizenhárom napos küldetése végén, szerdán - közép-európai idő szerint délután - hét asztronautával a… Tovább olvasom