Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Lesz-e MKP–Híd együttműködés?

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) közelgő kongresszusa miatt egyre aktuálisabb a kérdés: hajlandó-e a megújulóban levő párt az őszi önkormányzati választásokon együttműködni a Híddal - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap internetes kiadása hétfőn.

Rámutat: Az MKP vezető politikusai szerint a párt alapszabálya értelmében minden alapszervezet maga dönti el, helyi szinteken melyik jelöltet támogatja, és kivel köt szövetséget.

A Dunaszerdahelyi járásban a jelek szerint egyedül száll harcba az MKP. "A mi járásunkban a legtöbb településen MKP-s polgármester van, viszont már kezdenek felsorakozni a Híd jelöltjei is. A Hídnak járási és kerületi struktúráiról tudunk, de helyi struktúráik teljesen ismeretlenek számunkra" – mondta az Új Szó Online-nak Kvarda József, az MKP kilenctagú ügyvivő testületének tagja.

A Híddal való együttműködést a Dunaszerdahelyi járásban az MKP járási elnöke, Pázmány Péter sem tartja indokoltnak. „Erre nehéz válaszolni, én személy szerint Dunaszerdahelyen ennek nem látom értelmét. Ez az új stratégiai alelnök véleményétől is függ majd, az alapszervezetek pedig maguk döntenek. Az MKP természetesen azt is szeretné, ha Révkomáromnak magyar polgármestere lenne, a Hídnak szerintem nem fog gondot jelenteni, ha a szlovák jelölt győz" – mondta Pázmány Péter, korábbi dunaszerdahelyi polgármester.

A révkomáromi Híd–MKP koalíció gondolatával viszont elsőként Bastrnák Tibor (Híd), a város jelenlegi polgármestere állt elő a múlt hónapban. „A Híd eddig sem zárkózott el az MKP-val való együttműködéstől, és ez a helyhatósági választásokon sem lesz másként" – ismertette a pártvezetés álláspontját a Híd sajtóosztálya.

Andruskó Imre, az MKP komáromi járási elnöke szerint Révkomáromban szükség van a két párt együttműködésére. „El tudom képzelni, hogy közös listát állítsunk, ugyanis a magyar szavazatok megosztásával könnyen a szlovák jelölt győzhet majd" – nyilatkozta a sajtónak néhány hete Andruskó, aki egyben a város képviselőtestületének tagja.

A novemberben esedékes helyhatósági választások előtt az alapszervezeteknek semmilyen egyeztetésre nincs szükségük a felsőbb pártszervekkel ahhoz, hogy döntést hozhassanak arról, kivel működnek együtt helyi szinten. Ez áll az MKP alapszabályában.

Kvarda József szerint ennek ellenére szükség van egy világos, központi pártvéleményre, amihez az alapszervezetek adott esetben igazodni tudnak. „Nem tudok egyetérteni azzal a gondolattal, hogy a csúcsvezetésnek semmi köze a helyi szervezetek stratégiájához.

A stratégiai irányelveknek szerintem adottaknak kell lenniük. A kongresszus előkészületeinél felmerült témák közül a leendő elnökség személyi összetétele dominál. Én ezt durva hibának tartom. Az önkormányzati választásokon képviselt stratégiát minél előbb meg kellene vitatni" – állítja Kvarda.

Csúsz Péter, aki az MKP ideiglenes ügyvivő testületében Besztercebánya megyét képviseli, ragaszkodik az alapszabályhoz: „Borzasztó buta politikát folytatnánk, ha ebbe központilag beleszólnánk. Mindenhol az alapszervezet döntse el, ki a megválasztható ember" – véli Csúsz.

Az MKP rendkívüli kongresszusát szombaton tarják Dunaszerdahelyen. A júniusi parlamenti választáson az MKP megbukott, s nem került be a parlamentbe. A tavaly alakult Híd viszont parlamenti párt lett.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2010. július 05. 17:47
    „remelhetoleg nem lesz!!
    miert? -mert annak a levet az Orban mindenaron torteno beavatkozasa,reven,az ott allampolgar magyarajkuak innak meg a levet!!!-eppen mint a valasztasok elott!!! ugyanis azon bukott el az MKP!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki megbukott az érettségin két Kovászna megyei iskolában

Az utóbbi évek leggyengébb eredményét érték el a Kovászna megyei végzősök az idei érettségin: az… Tovább olvasom