Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Lengyelország: népszavazás az autonómiáról a sziléziai vajdaság két településen

Helyi népszavazást tartanak vasárnap Szilézia autonómiájáról két kisebb dél-lengyelországi településen a Szilézia Autonómiájának Mozgalma (RAS) szervezésében.
A sziléziai vajdaságban fekvő Ledziny és Imielin választópolgárai 12 és 21 óra között nyilváníthatnak véleményt arról, akarják-e, hogy Felső-Szilézia visszakapja az autonómiát, amellyel a két világháború között rendelkezett. A referendum eredményének semmilyen jogi következménye nincsen, pusztán informatív jellege van.

Szilézia Lengyelország függetlenségének helyreállítása után, 1920-ban kapott autonómiát a lengyel parlamenttől. Ezt Hitler szüntette meg, majd a lengyel kommunista hatalom 1945-ben hivatalosan is felszámolta. A sziléziai autonomisták, akik magukat se nem német, se nem lengyel, hanem "slazak" (sziléziai) népcsoportnak tartják, arra hivatkoznak, hogy Szilézia az I. világháború után az autonómia ígérete alapján csatlakozott az újjáalakuló lengyel államhoz.

A Szilézia Autonómiájának Mozgalmát 1990-ben jegyezték be, jelenleg 7 ezer tagja van, többnyire Lengyelországban, de a határokon túl is, főleg Németországban. A lengyel hatóságok azonban nem hajlandó bejegyezni a "sziléziai" népcsoportot, nem ismerik el, hogy létezne ilyen Lengyelországban. Jerzy Gorzelik, a RAS vezetője szerint a referendum eredménye fontos jelzés lesz számukra a lakosság hangulatáról és a mozgalom támogatottságáról. Szándékosan választottak két olyan települést, ahol a legutóbbi önkormányzati választásokon alacsony, 4,5 százalékos eredményt értek el, s nem Rybniket például, ahol 25 százalékos volt a támogatottságuk - idézte a vezetőt a Gazeta Wyborcza. Gorzelik elmondta, hogy a jövőben más városokban is hasonló népszavazást akarnak rendezni. Végső célja pedig az, hogy vajdasági szinten is megtartsák a referendumot. Becslései szerint erre 2019-ben kerülhet sor, és egy évvel később Felső-Sziléziának már autonómiája lehet.

Gorzelik 20 százalékos részvételi arányra számít a vasárnapi népszavazáson, és úgy véli, hogy a szavazók legkevesebb 60 százaléka támogatni fogja az autonómiát. A 38 milliós Lengyelországnak nincsenek autonóm területei, és egyesek attól tartanak, hogy a sziléziai példa ragadós lehet, idővel a Balti-tenger menti vajdaságok is autonómiát fognak követelni maguknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lukasenka fehérorosz elnök nem enged tüntetéseket

A fehérorosz kormány megdöntését célzó terv részének mondta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök… Tovább olvasom