Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Lemondott Franz Josef Jung német munkaügyi miniszter

Lemondott tisztségéről pénteken Franz Josef Jung, a német kormány munkaügyi minisztere, aki korábban a védelmi minisztérium élén állt.
Jungot már előző nap rendkívül heves támadások érték amiatt, hogy korábbi tisztségében fontos információkat hallgatott el a szeptember elején az észak-afganisztáni Kunduz tartományban a Bundeswehr kezdeményezésére végrehajtott, számos polgári áldozatot követelő támadásról.

A miniszter a Bundestagban rövid nyilatkozatban jelentette be, hogy felajánlotta lemondását, amit Angela Merkel kancellár elfogadott. A kancellár új munkaügyi miniszterré az eddigi családügyi minisztert, a CDU-s Ursula von der Leyent nevezte ki, míg az új családügyi miniszter - a kormány legfiatalabb tagjaként - a 32 esztendős, ugyancsak konzervatív Kristina Köhler lett.

Franz Josef Jung mostanáig tagadta, hogy az afganisztáni támadással kapcsolatban annak idején információkat tartott volna vissza, helyzete azonban immár saját pártja, a CDU és Angela Merkel kancellár számára is tarthatatlanná vált. Mostani nyilatkozatában a miniszter ezúttal sem ismerte el közvetlen felelősségét, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy politikai felelősséget vállal a kunduzi támadást követően minisztériumában kialakult információs hiányosságokért.

Azt állította, hogy a közvéleményt, illetve a parlamentet a rendelkezésére álló információk alapján korrekt módon tájékoztatta. Hozzáfűzte, hogy lemondásával a német hadsereget, a Bundeswehrt is védeni kívánja a jogtalan támadásoktól. Elsőként a Bild című napilap számolt be csütörtöki számában arról, hogy a szeptemberi támadással kapcsolatban a védelmi minisztérium, illetve - akkori miniszterként - Franz Josef Jung visszatartott egy, az észak-afganisztáni német katonai parancsnokság által a támadásról készített jelentést, sőt egy videófilmet is, amely a légicsapást, illetve annak előzményeit rögzítette.

A filmen jól látható, hogy közvetlenül a légicsapás előtt több polgári lakos tartózkodik az üzemanyag-szállító járművek közvetlen közelében. A Bild értesülése szerint a támadás összesen 142 halálos áldozatot követelt, köztük civil áldozatokat is.

Ennek lehetőségét egyébként - még a csapás elrendelése előtt - a mindeddig eltitkolt dokumentumok szerint Georg Klein ezredes, a német kontingens akkori parancsnoka sem zárta ki. Az ellenzéki pártok a Bundestag Afganisztánnal kapcsolatos vitájában az első pillanattól az általuk hazugsággal vádolt Franz Josef Jung azonnali lemondását követelték. A konzervatív CDU-hoz tartozó Jung - aki a novemberben megalakult új kormányban a munkaügyi tárca élére került - csütörtökön ezt azonban még elutasította.

Azt állította, hogy tudott ugyan a védelmi minisztériumba beérkezett jelentésről, annak tartalmát azonban nem ismerte. Ennek kapcsán viszont vezetői képességeit kérdőjelezték meg. A botrány kapcsán ugyanakkor a Bundeswehr főszemlézőjét - ténylegesen a vezérkari főnököt -, Wolfgang Schneiderhant Jung ugyancsak konzervatív utóda, Karl-Theodor zu Guttenberg azonnali hatállyal felmentette. Guttenberg egyébként a pénteki parlamenti vitában azt állította, hogy a szóban forgó dokumentumokról a minisztérium átvételekor őt sem tájékoztatták.

Megfigyelők szerint a lemondás súlyos tekintélyvesztést jelent a néhány hete hivatalba lépett új - konzervatív-liberális - koalíció számára. Az egész ügy ugyanakkor jelentősen megnehezíti az Afganisztánban állomásozó német katonai kontingens mandátumának most esedékes meghosszabbítását. A szeptember 4-én a Bundeswehr helyi kontingensparancsnokának kezdeményezésére végrehajtott légicsapás feszültséget okozott Németország és több NATO-szövetségese viszonyában.

A szövetségesek azzal vádolták az észak-afganisztáni körzet ellenőrzését irányító német katonai vezetést, hogy a támadást a megfelelő információk hiányában, körültekintés nélkül rendelte el, és ez vezetett a civil áldozatokhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszezer dolgozótól válik meg a ThyssenKrupp a jövő szeptemberig

Milliárd eurós nagyságrendű veszteségét követően 20 ezer munkahelyet szüntet meg a német… Tovább olvasom