Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Lemondott a japán kormány

Lemondott hétfőn a teljes japán kormány, miután Noda Josihiko miniszterelnök átfogó átalakítást jelentett be.
Átalakította hétfőn - idén már harmadszor - a kormányát Noda Josihiko japán miniszterelnök a tervezett előre hozott választások és a Kínával kialakult diplomáciai konfliktus miatt - jelentette be Fudzsimura Oszamu kormányszóvivő.

"A miniszterelnök tudatta velünk, hogy át akarja alakítani a kormányt. Minden miniszter lemondott" - közölte a szóvivő egy tokiói sajtótájékoztatón.

Nodát nemrég újra megválasztották a balközép irányzatú Japán Demokrata Párt (DPJ) élére. Új kormányának összetételét hétfői sajtóértekezleten ismertette. Az intézkedéstől a kormányfő a népszerűségének javulását reméli, miután az - egy adóemelés miatt - 30 százalékkal csökkent. A 10 százalékos áfaemelés elfogadása érdekében meg kellett ígérnie a jobboldali ellenzéknek, hogy "rövidesen" új parlamenti választást tartanak. Az új választások időpontjáról nem tett említést.

Nyolc miniszter megtartotta a tárcáját - köztük a kormány főtitkára, a külügy-, a védelmi és a nemzetgazdasági -, tíz minisztériumnak pedig új gazdája lesz. Bekerült a kormányba két népszerű volt külügyminiszter: Maehara Szeidzsi nemzetpolitikai miniszterként és Tanaka Makiko mint az oktatási tárca új vezetője. Azumi Dzsun pénzügyminiszter kikerült a kabinetből, helyét Dzsodzsima Koriki foglalja el, aki a parlamenti ügyek felelőse volt a kormánypártban. Más politikus vezeti hétfőtől az egészségügyi, valamint a privatizációs és postai reformok minisztériumát is.
Az új kor
mányt helyi idő szerint hétfő délután iktatják be hivatalába a császári palotában.

Noda harmadszor alakítja át a kormányt, mióta tavaly szeptemberben miniszterelnök lett. Előzőleg januárban és júniusban tett így.

Korábban:

Lemondott hétfőn a teljes japán kormány, miután Noda Josihiko miniszterelnök átfogó átalakítást jelentett be az előrehozott választások és a Kínával folytatott diplomáciai konfliktus miatt - jelentette be Fudzsimura Oszamu kormányszóvivő.

"A miniszterelnök tudatta velünk ma, hogy át akarja alakítani a kormányt. Minden miniszter lemondott" - közölte a szóvivő egy tokiói sajtótájékoztatón.

Nodát nemrég újra megválasztották a balközép irányzatú Japán Demokrata Párt élére. Új kormányának összetételét várhatóan a nap folyamán ismerteti. Az átalakítástól népszerűségének javulását reméli, miután az egy adóemelés miatt csökkent. Az adótörvény elfogadása érdekében meg kellett ígérnie a jobboldali ellenzéknek, hogy "rövidesen" új parlamenti választást tartanak.

A sajtó találgatásai szerint nyolc miniszter megtartja a tárcáját, tízet új személy kap meg. Bekerül a kormányba két népszerű volt külügyminiszter: Maehara Szeidzsi és Tanaka Makiko. Azumi Dzsun pénzügyminiszter valószínűleg kikerül a kabinetből.

Noda harmadszor alakítja át a kormányt, amióta tavaly szeptemberben miniszterelnök lett. Előzőleg januárban és júniusban tett így.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszbaleset Kínában: kigyulladt a jármű, német turisták is meghaltak

Öt német és egy kínai állampolgár meghalt, tizenöten megsérültek egy busz balesetében hétfőn… Tovább olvasom