Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Lemondott a belga miniszterelnök

Keddre virradóan benyújtotta lemondását Belgium miniszterelnöke. Yves Leterme idén március 20-a óta volt kormányfő, akkor már kilenc hónapja tartott az országot kettéosztó politikai válság.
II. Albert király még nem döntötte el, hogy elfogadja-e a kormányfő lemondását - derült ki a palota kedden reggel kiadott közleményéből. Yves Leterme tavasszal július 15-ig adott magának időt arra, hogy a francia és a holland nyelvű területeket képviselő pártokat összebékítse, és bevezesse a régóta tervezett közigazgatási reformot.

"Úgy tűnik, hogy a közösségek eltérő nézetei összeegyeztethetetlenek" - közölte döntése után a kormányfő. II. Albert király a politikai vezetőkkel fog tárgyalni, mielőtt eldöntené, hogy elfogadja-e a miniszterelnök lemondását - derült ki a palota keddi közleményéből. A flamand és a vallon területek szembenállása miatt a 2007. június 10-i parlamenti választások után Belgiumban kilenc hónapig politikai válság uralkodott. Végül Yves Leterme vezetésével holland és francia nyelvű pártok koalíciója alakított kormányt.

A törvényhozók március 22-én bizalmat szavaztak a koalíciónak. A miniszterelnök szerint a problémákat azonban mégsem sikerült megoldani. Egy friss közvéleménykutatás szerint a holland nyelvű területen élők 49,7 százaléka támogatja, hogy Belgium nyelvi alapon szakadjon ketté. Az esetleges előrehozott választások eredménye szakértők szerint akár az ország kettéosztása is lehetne. Leterme egyébként az a politikus, aki egyszer összekeverte Belgium himnuszát Franciaországéval, és 2006-ban általános felháborodást váltott ki azzal, hogy azt állította, a francia anyanyelvűek képtelenek megtanulni hollandul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány egy New York-i Obama-karikatúra miatt

Amerikai Egyesült Államok - Iszlám viseletbe öltözött, turbános Barack Obama és kalasnyikovot tartó… Tovább olvasom