Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Lemondott a belga kormány

Bejelentette lemondását csütörtökön az Yves Leterme flamand kereszténydemokrata miniszterelnök által vezetett belga kormány.

A holland nyelvű flamandok és a franciaajkú vallonok nem tudtak egymással megegyezni a Brüsszelt és környékét átfogó választókerület (BHV) nyelvi határok mentén történő kettéválasztásában, ezért a flamand liberálisok tiltakozásul kiléptek az ötpárti koalícióból.

"Nincs más megoldás, mint a kormány lemondása" - jelentette ki újságíróknak Didier Reynders pénzügyminiszter, a vallon liberálisok vezetője. Szerinte mindent meg kell tenni annak elkerülése végett, hogy az ország válságba süllyedjen. Belgium július elsején fél évre átveszi az EU soros elnöki tisztét.

Yves Leterme még a nap folyamán hivatalosan közli II: Albert királlyal a kormány lemondását.

Elvben a koalíciónak a flamand liberálisok nélkül is megmaradt volna a minimális parlamenti többsége - 76 képviselő a 150 tagú törvényhozásban -, de az enyhén flamand többségű Belgium politikai aritmetikájában elképzelhetetlen, hogy három vallon párt mellett csak egy flamand párt maradjon a kormányban.

A "viszály almája", vagyis BHV választókerület ügyében a flamandok azt követelték: a nyelvi határok mentén vágják ketté a kerületet, és így biztosítsák, hogy a kétnyelvű Brüsszel körüli Flandriában csak flamand pártokra lehessen szavazni - történetesen a főváros határain kívüli agglomerációban élő "szórványvallonoknak" is. II. Albert király Jean-Luc Dehaene volt miniszterelnököt bízta meg azzal, hogy megoldást találjon. Dehaene hétfőn este előterjesztette javaslatait a pártoknak, de ezeket a vallonok nem fogadták el. A flamand liberálisok türelme csütörtökön elfogyott, és kiléptek a kormányból.

Leterme, aki pártját a 2007-es választásokon győzelemre vezette, még ugyanabban az évben kénytelen volt lemondani, mert nem tudta megállapodásra bírni a nagyobb tartományi önállóságra törekvő, holland nyelvű flamandokat és a franciaajkú vallonokat az államreform ügyében. Akkor az uralkodó Guy Verhofstadt flamand liberális politikust bízta meg a kormány ideiglenes vezetésével, aki annyit tudott elérni, hogy lehűtötte az izzó kedélyeket, és szőnyeg alá söpörte a flamand-vallon ellentéteket.

Leterme rövid időre visszatérhetett a kormányfői posztra, de onnan még 2008-ban ismét távoznia kellett a csődbe került Fortis bankháznak a BNP Paribas francia nagybank kezébe történő átjátszása nyomán, illetve a bíróság befolyásolási kísérlete miatt. Utóda Herman Van Rompuy lett, akit azonban tavaly decemberben megválasztottak az Európai Tanács elnökévé. Ekkor Leterme megint csak visszaült a miniszterelnöki székbe, ahonnan most a BHV-ügy miatt kell távoznia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra áll a TV-torony Belgrádban

Belgrádban szerda óta újra van TV-torony, az előző még az 1999-es NATO-bombázások során semmisült… Tovább olvasom