Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Lembergben az éhínség elől menekülő, agyonlőtt áldozatokat temették újra

Újratemették szombaton, az ukrajnai éhínség áldozatainak emléknapján Lembergben 602 ember földi maradványait, akiket az éhínség elől menekülve a szovjet titkosrendőrség lőtt agyon a második világháború után.

A fővárosban, Kijevben az ukrán vezetők részvételével az 1932-33-as éhínségről emlékeztek meg, amely 7-10 millió emberéletet követelt. A nyugat-ukrajnai Lemberg lakói az 1946-47-es éhínség áldozataira emlékeztek, akiknek számát a történészek 100 ezer és 1 millió közé teszik. A 602 áldozat maradványait - közöttük koponyákat golyónyomokkal - négy évvel ezelőtt találták meg.

Haláluk okának megállapítása után helyezték őket végső nyugalomra szombaton a lembergi Licsakivi temetőben. A szakadó esőben számos lembergi lakos rótta le tiszteletét a temető temploma előtt szabályos sorokban elhelyezett fakoporsók előtt. A koporsókat egy lelkész megáldotta, majd a szovjethatalom áldozatainak emlékműve alatti kriptában helyezték el őket.

A második világháború után a szovjet hatóságok elkobozták a gabonát Ukrajnában, "Európa éléskamrájában", hogy Kelet-Európa többi részét ellássák. Az éhező ukránok nyugat felé menekültek, ahol még nem kobozták el a termést. Akiket az NKVD titkosrendőrei elfogtak, a vasútállomáshoz vitték. Az egészséges embereket visszaküldték Közép-Ukrajnába, a betegeket és az időseket helyben agyonlőtték. "Főleg gyermekek és nők voltak" - mondta Petro Franko, aki serdülőként a barátaival egyszer szemtanúja volt, amint az éhínség elől menekülőket a lembergi vasútállomáson körülvették és keletre deportálták.

Viktor Juscsenko ukrán elnök szerint az éhínség olyan tragédia, amely meghatározó az ukrán történelemben. Juscsenko és néhány történész szerint az éhínség szándékos népirtás volt a Sztálin vezette szovjet vezetés részéről, amellyel a szovjet uralommal szembeszegülő ukránok millióit akarták megsemmisíteni.

Ezzel a történelemfelfogással Juscsenko magára haragította Moszkvát. Egyes orosz történészek szerint bár az éhínségnek számos nemzetiség áldozatul esett, nem egy meghatározott népcsoport ellen irányult, sokkal inkább a rossz szovjet gazdálkodásnak és a gazdasági kísérletezésnek volt a következménye.

Olvasóink írták

 • 5. meir 2009. november 30. 16:18
  „4/Sila!
  Miert nem kerde szamon ezt a hajszat az un. Demokratikus Viktor Ljuscsenko-tol is???
  Ukrajnarol van szo ugye?? Az O dolguk lenne kideriteni kik meszaroltak le a civileket,kik voltak azok az NKVD-s, vagy GPU-s emberkek akik ezt a gaztettet elkovettek!!!
  Mert az ugy egyetlen masodpercre sem vita targya hogy egy Haborus Gaztettrol van szo!!!!”
 • 4. sila 2009. november 29. 21:54
  „Ennek az elkövetőire nem vadászik a Wiesenthal Központ mi?
  Pedig biztos él még pár 85-90 éves hős ,,békeharcos" akik elkövették, vagy parancsot adtak rá!”
 • 3. meir 2009. november 29. 17:01
  „Itt valami hiba lesz megint foldrajzilag!!!!
  Lemberg = Lviv, - es nem Kijev!!!”
 • 2. Joel 2009. november 29. 15:10
  „Az ilyen tettekért kell utálni a kommunistákat!”
 • 1. janika 2009. november 29. 14:08
  „Hát nem a H1N1 végzett velük, vagy, akkor még nemvolt divat azt bevetni a köztudatba?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa megnyitotta az adventi időszakot

XVI. Benedek pápa a római Szent Péter bazilikában bemutatott vecsernyével szombaton megnyitotta az… Tovább olvasom