Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Lech Walesa kém volt?

Kommunista kém volt Lech Walesa, a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom egykori vezetője, volt államfő - legalább is ez derül ki abból a könyvből, amely jövő hétfőn jelenik meg Lengyelországban. A Nemzeti Emlékezet Intézet (lengyel rövidítéssel IPN) kiadványa szerint Walesa a titkosrendőrségnek (SB) Bolek néven jelentett az 1970-es években.

A Szolidaritás egykori vezetője - akinek az 1989-es békés átmenet köszönhető - korábban is tagadta, hogy együttműködött volna az SB-nek. A vádak alól egyébként 2000-ben hivatalosan is tisztázta egy bíróság. A könyv szerzői viszont azt állítják, hogy Walesa "több tucat alkalommal is informálta a rendőrséget" a gdanski kommunista-ellenes hajómunkások tevékenységéről.

A volt elnök egyébként elismerte, hogy aláírt egy papírt, miután a rendőrség folyamatosan zaklatta és vallatta, de azt kategorikusan cáfolta, hogy együttműködött volna a kommunista szolgálatokkal. Elemzők megjegyzik, hogy az IPN a konzervatív államfőhöz és az előző kormányhoz áll közel.

Több lengyel értelmiségi is "mocskos kampánynak" nevezte a könyvet. Sőt: maga az IPN igazgató-helyettese is sajnálkozásának adott hangot, amiért megjelenik a kötet, mégpedig az intézet gondozásában. Maria Dmochowska szerint csak" a szűklátókörű emberek, vagy az egykori titkosszolgák láthatják csak úgy a dolgokat, ahogy azt a szerzők teszik."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szlovákok szerint a Fico kormány sikeresebb az előzőnél

Többen tartják sikeresnek a két évvel ezelőtt alakult, Robert Fico vezette szlovák kabinetet, mint ahányan Mikulás Dzurinda két előző jobbközép reformkormányát. Tovább olvasom