Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Latin-amerikai kokain Afrikán keresztül Európába

A latin-amerikai kokain egyre inkább Afrikán keresztül jut el Európába. A latin-amerikai háttér, a könnyű afrikai terep, párosulva az egyre jobban benyomuló kínai tőkével és a várhatóan megjelenő kínai szervezett bűnözéssel a leghátborzongatóbb sci-fi forgatókönyveket fogja megvalósítani - jósolták szakértők csütörtökön, egy budapesti Afrika-konferencián.
Miután az Egyesült Államok kemény harcot folytat a latin-amerikai kokain ellen, a kábítószercsempészek egyre inkább Európát célozzák meg. Latin-Amerikából két úton jut a drog az öreg kontinensre: a Földközi-tengeren át (ez egyre nehezebb a spanyol és francia ellenőrzés fokozódása miatt), és újabban Nyugat-Afrikán keresztül.

Európa 11 fontos repülőterén 2006-ban a lefoglalt kábítószernek 26 százaléka érkezett Afrikából, tavaly viszont már 93 százaléka. Az elmúlt 3 évben Európában 33 tonna olyan kokaint csíptek el, amely Afrikán keresztül érkezett. A szakértők szerint azonban a tényleges forgalom ennek a több százszorosa. Mert csak azok az afrikai csempészek buknak le, akik primitív módszerekkel dolgoznak. A viszonyokra jellemző, hogy Ghánában egy afrikai drogfutár egyetlen úton annyit kereshet, amennyiből néhány évig eltarthatja a családját.

Egy férficipő vastag talpába elrejtett kábítószernek az árából 2-3 falu teljes lakossága megélhet több hónapon át. Az Európába jövő latin-amerikai kokain fő afrikai logisztikai központja Bissau-Guinea. A partjai előtti szigetvilágon gyakorlatilag képtelenség megvalósítani a központi kormányzati ellenőrzést. Észrevétlenül tudnak ott hajók kikötni és kis repülőgépek leszállni. Számos fekete-afrikai ország állami költségvetésében a legnagyobb tétel is csak akkora, mint amennyi egy kis teherautónyi (2,5 tonna) kokain ára.

Egy férficipő vastag talpába elrejtett kábítószernek az árából 2-3 falu teljes lakossága megélhet több hónapon át.
Egy férficipő vastag talpába elrejtett kábítószernek az árából 2-3 falu teljes lakossága megélhet több hónapon át.

"Hat-nyolc-tíz millió dollárért teljes országokat lehet tokkal-vonóval megvásárolni", fogalmaztak a szakemberek. Az illegális drogkereskedelembe több afrikai országban az állami alkalmazottak is bekapcsolódnak. Az Európai Unióba irányuló drogcsempészetben olyan sok nigériai diplomata volt már érintve, hogy egyes szakértők már a kábítószer-csempészetben való állami részvételről beszélnek. Mindezek alapján jelentette ki az ENSZ Kábítószer- és Bűnmegelőzési Szervezete tavaly ősszel, hogy Nyugat-Afrikát globális támadás éri.

A magyar szakértők szerint félő, hogy ehhez hamarosan párosul a kínai szervezett bűnözés. Kína az utóbbi években megkezdte Afrika gazdasági bekebelezését, a kínai vállalkozók már mindenütt jelen vannak Fekete-Afrikában. A latin-amerikai eredetű drogcsempészet magával vonja az embercsempészetet és a szervkereskedelmet, amelyet majd a kínai tőke fog mozgatni. A kutatók egyetlen horrorisztikus elemet rajzoltak meg a jövő képéből: Kínában 40 millió ember vár beültethető szervre.

Olvasóink írták

  • 1. vidéki 2008. május 08. 18:25
    „Kína "megesz" mindenkit. :(
    A globális felmelegedés által okozott föld halála után,csak azt kérdezik majd az erre tévedő kutatók, hogy : mit csinált itt ennyi ferdeszemű.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lettek és a litvánok elfogadták az Unió reformszerződését

Lettország és Litvánia csütörtökön jóváhagyta az Európai Unió reformszerződését. Mindkét országban a… Tovább olvasom