Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Lángokban a luxusautók: folytatódtak a gyújtogatások Berlinben

Csütörtökre virradó éjjel is folytatódtak az autógyújtogatások Berlin központi kerületeiben.
Ismeretlen tettesek Charlottenburg, valamint Tiergarten kerületekben ezúttal 12, többnyire luxusgépkocsit gyújtottak fel. Az elmúlt három éjszaka ezzel összesen 40 autó vált a lángok martalékává.

A hatóságok az érintett körzetekben rendkívüli intézkedésekkel igyekeztek megakadályozni az újabb incidenseket. Az egyes kerületeket megerősített rendőrjárőrök felügyelték, a levegőben pedig helikopterek köröztek, de mindez semmilyen eredménnyel nem járt.

Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester drámai felhívásban fordult a lakossághoz, segítségét, illetve közreműködését kérve a tettesek felderítéséhez. Wowereit felszólította az embereket, hogy minden gyanús jelről tájékoztassák a hatóságot, és általánosságban fokozott éberségre intett. Egy olyan hatalmas városban, mint Berlin, a rendőrség nem lehet ott mindenütt, ezért nélkülözhetetlen a lakosság segítsége - hangsúlyozta a kormányzó polgármester. (Berlin területe csaknem 900 négyzetkilométer.)

Csütörtöki adatok szerint az év első hét hónapjában összesen 250 autót gyújtottak fel ismeretlen tettesek, többet, mint az egész tavalyi esztendőben. A gyújtogatók "célkeresztjében" - a korábbiaktól eltérően - fokozott mértékben előkelőbbnek tartott városnegyedek, illetve luxusautók állnak.

Ebből fakadóan szakértők többsége úgy vélekedik, hogy az autók elleni támadások valójában a politikának jelentenek hadüzenetet. Az idei gyújtogatási hullám politikai üggyé vált, különös tekintettel arra, hogy az önálló tartománynak számító Berlinben egy hónap múlva helyi törvényhozási választásokat tartanak.

Az ellenzék - elsősorban a kereszténydemokrata CDU - azzal vádolja a kormányzó, az SPD-ből és a Baloldal pártjából álló szenátust, hogy az elmúlt időszakban nem fordított kellő figyelmet a biztonság megszilárdítására, elsősorban a szélsőbaloldali autonóm csoportok megfékezésére.

A hatóságok feltételezése szerint a tettesek - akárcsak az elmúlt években - szélsőbaloldali csoportok tagjai lehetnek. A gyújtogatási sorozat ebből kiindulva a fennálló társadalmi rendszer bírálatának sajátos kifejezését jelentheti. Szakértők azonban óva intenek attól, hogy a gyújtogatókat kizárólag szélsőbaloldali körökben keressék, nem zárva ki, hogy "londoni mintájú" randalírozókról lehet szó.

A rendőrök szakszervezete csütörtöki állásfoglalásában rendkívül kemény fellépést ígért az elkövetőkkel szemben, és kézre kerítésük esetére szigorú büntetést helyezett kilátásba. A hatóságok ezzel egy időben 5000 euróra emelték azt az összeget, amelyet jutalomnak szánnak a tettesek felkutatását hasznos információkkal segítőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A norvég tömeggyilkos egy még nagyobb pokolgépet is készített

A norvégiai kettős merénylet tettese, Anders Behring Breivik elkészített egy második pokolgépet is,… Tovább olvasom