Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Lajcák: ártalmatlan a hazafiassági törvény

A szlovák hazafiassági törvény ártalmatlan, és nem kényszerít senkit semmi rosszra - mondta a szlovák külügyminiszter osztrák lapoknak. Szóba került a Jobbik is.
Több osztrák napilap is közölt interjút szombaton Miroslav Lajcákkal a miniszter bécsi tartózkodása alkalmával. "Sajnos otthon hagytam a Kim Ir Szen-jelvényemet" - tréfálkozott a Die Presse újságírójával, arra utalva, hogy a mértékadó konzervatív újság néhány nappal korábban Phenjan a Duna partján? címmel közölt kommentárt a szlovák parlamentben elfogadott hazafiassági törvényről.

A törvény nem agresszív, nem jelent hátrányos megkülönböztetést senkire nézve, az állami jelképekről szól - mondta Lajcák. Hangsúlyozta, hogy Ivan Gasparovic szlovák államfő nem írta még alá a törvényt. A liberális Der Standardnak adott interjújában hozzátette azt is, hogy ha ő képviselő lenne, nem szavazta volna meg a törvényjavaslatot. Magyarország rendkívül érzékeny a szomszédos országokban élő magyarok sorsával kapcsolatban, még mindig él a "Trianon-trauma" - felelte a Die Presse kérdésére, hogy mi lehet a hosszan tartó szlovák-magyar feszültség mélyen gyökerező oka.

Szlovákia viszont érzékeny minden olyan dologban, ami a területi egységét kérdőjelezi meg. "Fiatal állam vagyunk, és azt akarjuk, hogy tiszteljenek bennünket" - tette hozzá. Az utóbbi időben szerencsére nem történtek újabb incidensek, és remélhetőleg ez már így is marad a szlovák és a magyar választási kampány idején - mondta.

A Jobbik európai parlamenti képviselői elfogadhatatlan kijelentésekkel keltettek feltűnést, ugyanakkor nem a Jobbik alakítja a magyar politikát - jelentette ki. Lajcák szerint a magyar társadalomnak el kell határolódnia a "szélsőséges" párttól. A külügyminiszter szerint nem igaz, hogy a szlovákiai magyarok nem vehettek részt a szlovák nyelvtörvény előkészítésében.

A Magyar Koalíció Pártjának alelnöke ott volt a vegyes bizottság ülésein - mondta a Der Standardnak. Kijelentette, hogy Szlovákia teljesíti az európai elvárásokat. Bosszantó, mondta, hogy "figyelmen kívül hagyják a releváns európai intézmények megállapításait azért, mert különbnek tartják magukat". A magyarok a saját propagandájuk áldozatai lettek - folytatta. "Az elején olyan éles kijelentéseket tettek, hogy most már nem ismerhetik el, hogy hazudtak" - fogalmazott.

A külügyminiszter visszautasította azt az értelmezést, hogy Robert Fico szlovák kormányfő be akart volna avatkozni a magyar belpolitikába, amikor azt mondta, hogy kiéleződhet a szlovák-magyar viszony, ha a Fidesz nyeri meg a választásokat. "Bárki lesz is a következő miniszterelnök Budapesten, Magyarország a szomszédunk marad, és továbbra is szükségünk van egymásra" - mondta.

Olvasóink írták

 • 5. adalfold 2010. március 18. 18:37
  „ARRÓL VAN SZÓ, HOGY LEGALÁBB IRÁNYVONALAIBAN ISMERJÜK, KONCEPCIÓ SZINTJÉN, MIT TESZ MAJD A TELJHATALOMMAL A FIDESZ.
  EZ A LEGMAGASABB FOKÚ ANTIDEMOKRATIKUS VESZÉLY.
  BOLONDNAK TARTOM AZT A NEMZETI ÉRZELMŰT, AKI ODAADJA A SZAVAZATÁT A TELJES ISMERETLENNEK.

  A JOBBIK PROGRAMJA SEM ÍGÉRET ( AZ MDF-É SEM.) . KONCEPCIÓK, ELKÉPZELÉSEK, HOGY A PÁRT VALÓJÁRA ISMERHESSÜNK.
  ESKÜSZÖM,HOGY MEGGONDOLNÁM, HOGY A FIDESZRE SZAVAZOK, HA TUDNÉK BÁRMIT IS RÓLUK.
  DE ÍGY EGY 2/3-DAL FEJJEL MEGYÜNK A FALNAK. EZ A VESZÉLY. NEM A KIFASISZTÁZOTT, KÖZBEN CSÚCSKONZERVATÍV, NEMZETI-DEMOKRATA JOBBIK 15-25%-A.
  SZÁLLJ LE A REALITÁSOK MEZEJÉRE. AKKOR MÁR INKÁBB JOBBIK,LMP, MDF MINT VAKTÁBAN ALKOTMÁNYOZÓ VESZÉLY.”
 • 4. meir 2010. március 14. 15:21
  „1-es!!
  -es az sem "Trianon-Trauma"ha a Szlovakok meg torodnek a Magyarorszagon elo Szlovak kissebbseggel!!”
 • 3. CsabaKiraly 2010. március 13. 22:21
  „Kivancsi lennek, hogyan kezelnek azt ha eszaki szomszedunk elveszitette volna Trianonnal teruletenek tobb mint 50%-at. Vajon ok is ugy nyilatkoznanak errol mint most? Az is csupan Trianin-trauma lenne?
  Annyit azert megadok, hogy sajnalatos az, hogy a "kiegyezesnel" nem oldottuk meg a nemzetisegi problemat.
  Vagy meg azelott 1848-ban. Vitathatatkan, hogy gyalazatosan kezeltuk tobb-szaz even at a Szlovak, Szloven, Szerb, Roman, Horvat kisebbsegeket. Es ennek a Trianon az eredmenye.
  Sajnos meg most is sokan figyelmen kivul hagyjak a vilag-velemenyt, ami "megerdemeltek a Magyarok amit kaptak Trianonnal" es nekem az a velemenyem, hogy SOHA nem kapunk vissza semmi teruletet.
  Okos ember ezt mar regota elfogadta.”
 • 2. Primax 2010. március 13. 21:47
  „#1 !
  Kérdés, hogy mit értesz "törődésen" ?
  Azért az furcsa lenne, ha pl. Csíkszeredában - is - dönt(h)e(t)nének arról, hogy itt, Magyarországon mi - és hogyan - történjék ?
  Amúgy : egyesek - és pártjuk - nem állampolgárságot szeretnének adni a határontúliaknak, hanem a szavazataikat akarják megvásárolni. Önző és önös érdek(ek)ből. Minden egyéb "érv" csak maszlag.
  ( Ld. : Best of Mikola 2004. )”
 • 1. piroskaésabarkasz 2010. március 13. 18:10
  „Az nem "trianon trauma",ha törődünk a határon túli testvéreinkel!!A tisztelet az járna,de csak ha kölcsönös!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kazahsztán: nő a halálos áldozatok száma

Már 35 halálos áldozata van annak a gátszakadásnak, amely Kazahsztán déli részén történt… Tovább olvasom