Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Külső segítséget kaphattak a bostoni merénylők

Az amerikai szövetségi ügyészség szerint a maraton-pokolgépek gyújtószerkezeteit nehéz lett volna kiképzés vagy mások segítsége nélkül összerakni.
A korábbi hivatalos állásfoglalásoktól eltérően az amerikai szövetségi ügyészség nem zárja ki, hogy a tavalyi bostoni maratonon elkövetett kettős robbantásos merénylet vádlottjai külső segítséget kaphattak - közölte csütörtökön weboldalán a CNN.

"A maraton-pokolgépek gyújtószerkezeteinek összeállításához karácsonyi izzósort és autómodell-alkatrészekből házilag kialakított távirányítókat használtak fel. Ezeket a viszonylag bonyolult szerkezeteket nehéz lett volna a Carnajeveknek kiképzés vagy mások segítsége nélkül összerakniuk" - hangzott a hírtelevízió által idézett, a bíróságra szerdán benyújtott részleges vádirat.

A kuktafazekakból kialakított pokolgépek robbanóanyagául az elkövetők több száz petárda lőporát használták fel.

A tavaly április 15-i bostoni maratoni futóversenyen végrehajtott kettős robbantást a vád szerint egy Dagesztánból bevándorolt, csecsen nemzetiségű testvérpár, a 26 éves Tamerlan és az akkor 19 éves Dzsohar Carnajev követte el. A pokolgépes támadás következében hárman meghaltak - köztük egy 8 éves kisfiú is -, és 264-en megsebesültek. A fivérek később egy rendőrt is agyonlőttek.

A merénylet egyik vádlottja, Dzsohar Carnajev magánzárkában várja a novemberben elkezdődő tárgyalását. Bátyja még tavaly április 19-re virradóra életét vesztette, a halálát a rendőrökkel folytatott tűzpárbajban szerzett lőtt sebek és belső sérülések okozták. A súlyosan sebesült Dzsohar Carnajevet ugyanazon a napon fogták el.

Az amerikai állampolgárságú ifjabb Carnajev ellen a bostoni terrortámadás ügyében összesen 30 pontban emeltek szövetségi vádat, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt. A vádpontok közül 17 miatt halálbüntetést szabhatnak ki rá.

A CNN által csütörtökön ismertetett 29 oldalas ügyészségi perirat egyébként arról is beszámolt, hogy mit írt Carnajev annak a motorcsónaknak a belsejébe, amelyben végül elfogták a Bostonhoz közeli, Massachusetts állambeli Watertownban.

"Istennek minden emberrel terve van. Velem az, hogy elbújjak ebben a csónakban és megvilágítsam a tetteinket" - hangzott az ifjabbik fivér üzenete.

Carnajevet az elfogása után úgy kérdezték ki 11 órán át a kórházban, hogy nem ismertették vele a jogait. Ezt az ügyészek azzal indokolták, hogy a hatóságok egy szélesebb körű összeesküvéstől tartottak, ezért éltek az úgynevezett Miranda-törvény alkalmazásában megengedett "közbiztonsági" kivétel alkalmazásával. Arra hivatkoztak, hogy a csónakban talált feliratban egyebek között az állt, hogy "győzelmet ígértek nekünk és azt biztosan ki is fogjuk harcolni".

A 14 részletben végrehajtott kórházi kihallgatás összesen 38 órán át tartott. A kikérdezéshez azért volt szükség ennyi időre, mert Carnajeven gégemetszést kellett végrehajtani, ezért eleinte csak a feje mozgatásával vagy írásban tudott válaszolni. Az ügyészek szerint kényszert nem alkalmaztak.

Carnajev jogi képviselői szerint a bíróság nem mérlegelheti a vádlottnak a kórházban tett vallomását, mert azt kényszer alatt tette. Azt is kifogásolják, hogy közvetlenül az elfogása után nem közölték vele, hogy a bátyja meghalt.

Dzsohar Carnajev egyébként egy bírósági meghallgatáson ártatlannak vallotta magát. Tárgyalását az illetékes szövetségi bíró november 3-ra tűzte ki.

A vádlott azt állította, hogy a bostoni merénylet megtorlás volt az iraki és az afganisztáni muszlimok elleni amerikai támadásokért. Szerinte aki egy mohamedánt megtámad, az mindegyiket megtámadja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc pápa: a média segíthet, hogy közelebb érezzük magunkat egymáshoz

A Pápa ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a digitális kapcsolat vágya odáig is vezethet, hogy… Tovább olvasom