Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Különleges évjárat lesz 2010 a kaliforniai bor történetében

A szokásoshoz képest három-négy hetet is késett az idei szüret Kaliforniában, és Robert Whitley szerint, aki saját borászati portált és rádióműsort is vezet, a 2010-es évjárat egészen sajátos lesz - inkább bordeaux-i jellegű, mint Napa-völgyi.

A 2010-es termés komolyan próbára fogja tenni azokat a termelőket, akik megszokták, hogy tökéletesen érett fürtökkel dolgozzanak. Az idei nyár szokatlanul hűvös és esős volt a kaliforniai partok mentén. A legjobb kaliforniai szőlők e sáv kelet-nyugati irányú völgyeiben teremnek, ahol javukra válik a hűsítő tengeri fuvallat - írja Robert Whitley, a Wine Review Online felelős szerkesztője.

A forró nappalok és hűvös éjszakák kombinációja jót tesz a szőlőszemeknek. Ám a napfény hiánya és az őszi esők veszélyeztethetik a kaliforniai boripar számára legnagyobb bevételt termelő Cabernet Sauvignont, amely jól tűri a meleget, sőt szüksége is van rá, és még a legjobb feltételek közepette is későn érik. "Azt fontolgatom, hogy a Cabernetet Pinot Noirra váltsam" - jegyezte meg Gary Eberle borász egy augusztusi délutánon Paso Robles településen, a kaliforniai partvidék központi részén. "Ebben az időszakban délutánonként itt 35 Celsius fok a megszokott, ma legfeljebb 23 fok lesz, és egész nyáron egyszer sem érte el a 38-at. A Cabernet Sauvignon érése legalább három, talán négy hetes késésben van: ilyesmire itt még sohasem volt példa". Eberle csaknem négy évtizede készít bort Paso Robles-ben, és mások is hozzá hasonló gondolatokat fogalmaznak meg. Cathy Corison, aki csaknem 30 éve borászkodik a Napa-völgyben, örömmel fogadja a drámaian alacsony hőmérsékleteken termett évjáratot. "Mindig előnyben részesítettem a hűvösebb évjáratokból eredő borokat. Szeretem struktúrájukat, pompásan illenek az ételekhez."

Az a tény, hogy a 2010-es termés Corison kedvére való, érdekes kérdéseket vet fel az ízlésre és a stílusra vonatkozólag. A legutóbbi évtized kaliforniai borai, különösen a vörösborok merészebb, érettebb stílust képviseltek, olyannyira magas alkoholszinttel, hogy egyes borkedvelők már aggódni kezdtek. A borászok sok esetben azért részesítették előnyben ezeket a tulajdonságokat, hogy kivívják annak a néhány mérvadó borbírálónak az elismerését, akik értékeléseikben rendszeresen az ital erejére koncentrálnak és kisebb figyelmet fordítanak az eleganciájára. A borászat fejlődése is hozzájárult az alkoholszint emelkedéséhez.

Az oltóvesszők és a szőlőklónozási technológia terén végzett kutatások olyan növényi anyaghoz juttatták a termelőket, amely vírusmentes és hatékonyabban állít elő cukrot a szőlőfürtökben. Ez olyan erjesztő anyagokkal kombinálva, amelyek hatékonyabban alakítják át alkohollá a cukrot az erjedés idején, olyan kaliforniai borok előállítását tette lehetővé, amelyek szeszfoka gyakran meghaladta a 15 százalékot, holott a norma korábban 12,5-13 százalék volt. Craig Williams, a Napa-völgyben található Joseph Phelps Vineyards akkori főborásza már évekkel ezelőtt megjósolta, hogy az inga hamarosan a másik irányba lendül át. "Ez szükségszerű. Tekintettel arra, hogy milyen árat fizetnek érte, az emberek jobb bort érdemelnek, olyat, amelynek állaga az idő múlásával csak nemesebb lesz."

Ezt a feladatot a jelek szerint idén az időjárás végezte el, savasabb szőlőt érlelve a szüretre. Robert Whitley szerint a magasabb alkoholtartalmú és édesebb borok hívei természetesen odalesznek, de a borász ma is visszaemlékszik a hasonló időjárású 2003-es évre, amelyben a Napa- völgyi borok aromája egészen különleges volt. Azok, akik a szederízre emlékeztető, a szaglóidegeket elkábító szesztartalmú borokért rajonganak, nem fognak lelkesedni a 2010-es évjáratú kaliforniaiakért. A szakíró nekik azt ajánlja, hogy vigasztalódjanak ginnel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svéd harc a nyestkutya ellen

A svéd-finn határon automatikus kamerás megfigyelőrendszer kialakítását tervezik. Tovább olvasom