Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Külföldi diákok ismerkednek Kínával

A tizenöt éves Fiona Logannak, mielőtt Pekingbe érkezett volna, még az volt a benyomása Kínáról, hogy ez egy "zárkózott ország", jóllehet a diáklány alig emlékszik a kisgyermekkori pekingi élményeire, amelyeket szüleivel együtt az 1990-es évek végén élt át a kínai fővárosban.

"A város egyáltalán nem hasonlít arra, amit a szüleim meséltek róla" - mondta Fiona, akit 54 társával együtt 22 skót középiskolából választottak ki egy 18 napos kínai vakációra. Legyőzve a kezdeti kulturális sokkot, a skót diákok megbarátkoztak Kína számos érdekességével; a csúcs számukra a tajcsi volt.

"A diákoknak kulturális foglalkozásokat tartunk, hogy bepillantást nyerjenek a kínai művészetekbe, mint amilyen a papírvágás, a kalligráfia, a festés és az agyagművesség" - hangsúlyozta Li Meng-csün (Li Mengjun), a tábor tanára.

A brit diákok táborozását a kínai oktatási minisztérium alá tartozó Országos Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) mellett többek között a British Council szponzorálja. A 2006-ban kezdődött együttműködés már több ezer külföldi diáknak tette lehetővé, hogy részt vegyenek ezekben a táborokban.

Külföldön az utóbbi években olyan nagy lett az igény a kínai nyelv és kultúra tanulmányozására, hogy az ország kénytelen volt több ezer éves kultúráját a világ elé tárni - hangoztatta Hszü Lin (Xu Lin), a Hanban igazgatója.

Ennek ellenére a modern kínai élet egyes elemei, mint például gyalogosan átkelni egy forgalmas úton, nagyobb kihívást jelentenek. "Az autók az utcákon száguldoznak, és olyan rövid ideig tart a gyalogosoknak szóló zöld jelzés, hogy rohannom kell, ha épségben át akarok jutni" - mondta az egyik diáklány, Emily Grant.

A külföldi diákok háromcsillagos szállodában laknak a Pekingi Idegennyelvi Egyetem közelében. Reggelente két óra mandarinnyelvi foglalkozás, délutánonként szintén két óra kulturális elfoglaltság vár rájuk.

Az első mandarinfoglalkozáson mindannyian kínai nevet kapnak. "Scott vagyok, és ez az unalmas név mindössze egy Skóciából származó férfit jelent" - magyarázta a 16 éves Scott Melville. "A tanárnőnk azonban a Vej Laj (Wei Lai) nevet adta nekem, amely kínaiul a "jövő" jelentésére hasonlít, és ez szerintem is remekül hangzik" - tette hozzá a diák.

Hétvégeken a diákok bolyonghatnak Pekingben és beszélgethetnek a helybéliekkkel. A nagyváros híres selyempiacán kínai tanáraik megtanították nekik azt is, hogyan kell alkudni.

Mire a tábor a végéhez közeledik, Fionára jó benyomást tett a modern Peking, a 2008-as nyári olimpiai játékok épületei és a hagyományok közelsége is, miután látta az Ég Templománál korán reggel tornázó idős embereket. "Ez a város teljesen különbözik attól a nagyvárostól, amelyről a szüleim beszéltek nekem, érezni tudom a különbséget" - mondta Fiona.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németország kiadna egy háborús bűnöst Hollandiának

A német kormány hajlandó közreműködni abban, hogy Hollandia végre börtönbe zárhasson egy elítélt… Tovább olvasom