Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kudarccal zárult az Ukrán parlament plenáris ülése

Semmilyen javaslatot nem fogadott el az ukrán parlament plenáris ülésén szerdán, ezért a házelnök másnapig berekesztette az ülést.
Nem kapta meg a kellő számú támogató szavazatot az ülésszak naptári terve és az sem, hogy a jövő héten ismét plenáris ülést tartsanak. Volodimir Ribak házelnök közlése szerint amíg szünetel az ülésezés, tovább folytatódik a frakciók közötti egyeztetés az alkotmányreformot érintő törvényjavaslatról.

Olekszandr Turcsinov, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt befolyásos képviselője a szerdai ülésen előre jelezte, hogy nem tárgyalnak semmilyen javaslatról, amíg az alkotmányreform nem kerül napirendre. Az ellenzék azt szeretné, ha visszatérnének a 2004-es alkotmányhoz, amely jelentősen szűkítette az államfő jogköreit a parlament javára. Turcsinov szavai szerint "a nép nem hangzatos beszédeket, hanem az alkotmányos rend helyreállítását várja" a parlament tagjaitól. Szerinte ez az egyetlen módja, hogy békés úton véget vessenek a politikai válságnak.

Olekszandr Jefremov, a kormányzó Régiók Pártjának frakcióvezetője sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy érdemesebb a Majdan (kijevi Függetlenség tere) tüntetőivel tárgyalni a válság rendezéséről, mint a parlamenti ellenzékkel.

Kifejtette, hogy sok esetben az ellenzéki politikusok nem tudják, miként fogadnak majd a tüntetőktől egy-egy parlamenti döntést. Szerinte nem mindig esik egybe az sem, amit az ellenzéki vezetők és az, amit a Majdan tüntetői akarnak.

Az előrehozott parlamenti választásokra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: Viktor Janukovics elnöknek minden joga megvan egy ilyen döntés meghozatalához. Ugyanakkor úgy vélte, hogy az államfő nem akarja az országot egy rendkívüli parlamenti választással terhelni.

Janukovics korábban kilátásba helyezte, hogy feloszlatja a parlamentet, és új választásokat ír ki, ha az ellenzék és a kormányoldal nem képes egymással megállapodásra jutni a válság rendezését célzó kérdésekben.

A parlament plenáris ülésével egy időben ülést tartott a kormány is. Szerhij Arbuzov ügyvivő kormányfő közölte, hogy a hivatali épületek tüntetők általi megszállása - főként a nyugati megyékben - akadályozza a helyi közigazgatási szervek munkáját, csúsznak a helyi költségvetések elfogadásával. Mint mondta, eddig a regionális költségvetéseknek valamivel több mint a 40 százalékát hagyták csak jóvá. Utasította Jurij Kolobov pénzügyminisztert, hogy segítse a helyi büdzsék mihamarabbi megszületését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkeztek a magyar áramfejlesztők Szlovéniába

Az áramfejlesztőket Martonyi János külügyminiszter ajánlotta fel az elmúlt napokban tapasztalható rendkívüli időjárás miatt kialakult áramellátási problémák enyhítésére. Tovább olvasom