Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Krugman a Nobel-díjas

A múlt héten az idei közgazdasági Nobel-díjban Paul Krugman, az amerikai Princeton Egyetem közgazdásza részesült. Krugman a nemzetközi kereskedelem mozgásainak és a gazdasági aktivitás területi összefüggéseinek elemzéséért kapta az elismerést, amelyhez 10 millió svéd korona (1,4 millió euró) pénzdíj is járul.
Krugman elmélete segít megérteni, hogy miért tudja néhány ország uralni a nemzetközi kereskedelmet. Az elmélet arra a feltételezésre épül, hogy igen sok áru, illetve szolgáltatás jellegű termék létrehozása olcsóbb, ha nagy mennyiségben, a méretgazdaságosság elve szerint történik. A sokféle fogyasztói igény kielégítésére a helyi piacra termelés helyét átveszi a világpiacra való termelés. A világpiacon azonos jellegű termékek gyártói folytatnak versenyt. Egyes országoknak ehhez megvannak a nagyjából azonos feltételei. Így történhet meg, hogy például Svédország jelentős kereskedelmet bonyolít le gépkocsikkal, mert gyártja is ezeket, de importál is vele versenyző országoktól. A kereskedelem révén kialakulnak a sajátos termékeket nagyban termelő bázisok, és az ilyen termelés alacsonyabb árakat és nagyobb diverzifikációt tesz lehetővé.

A friss közgazdasági Nobel-díjas ismeretterjesztő szakkönyvei mellett azonban kemény kritikai írásai révén lett közismert: a New York Times amerikai vezető napilap számára írt vezércikkei alapján a középosztály szakértőjeként emlegetik a sajtójelentések.

Olvasóink írták

  • 1. Toni 2008. október 20. 09:30
    „Krugmant kérdezte a CNN, miért van az hogy sokan vádolják mert gyakran politikai állást foglal. Azért válaszolta, mert én voltam az elsö aki állitota hogy Bush (GWB) tökhülye mikor 80%-os népszrüsége volt. Ma az emberek 80%-a velem tart.

    Én ezt 100% állitotam már Krugman el?tt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra késeltek egy algériai professzort

Algéria- Vasárnap az oktatás szüneteltetésével tiltakoznak egy észak-nyugat algériai egyetem tanárai… Tovább olvasom