Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Kritikus állapotban az orosz olaj- és gázvezetékek

Az orosz műszaki normákkal foglalkozó független ügynökség, a Rostekhnadzor csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy Oroszország szinte összes olaj- és gázvezetéke kritikus állapotban van.
Az ügynökség vezetője szerint a vezetékbiztonsági intézkedések, amelyeket a tulajdonosok foganatosítanak, nem elegendőek. A Rostekhnadzor erősíteni készül az ellenőrzést az energiavezetékek felett. Oroszország olajvezeték-rendszerének túlnyomó része a Transneft vezetékmonopólium ellenőrzése alatt áll, míg a gázvezetékeket a Gazprom felügyeli.

Az ügynökség szerint az orosz vezetékrendszer nagy része még a hatvanas-hetvenes években készült, több mint 40 százaléka 30 évnél idősebb. Az idén több mint 30 balesetet regisztráltak, főként a korrózió miatt.

A Rostekhnadzor független orosz szövetségi ügynökség, amely ökológiai, műszaki és nukleáris ellenőrzéseket végez, közvetlenül a kormányfőnek felelős.

Az orosz olajvezetékek elöregedésére figyelmeztetett a Barátság-1 olajvezeték sérülése a nyáron: a vezeték július 29-én sérült meg Krasznaja Szvoboda lakott település közelében, mintegy 48 köbméter kőolaj jutott a szabadba, két olajfolt alakult ki, összesen mintegy 340 négyzetméternyi területen.

Orosz lapjelentések szerint nem kizárható, hogy Oroszország soha nem nyitja meg újra a megsérült Barátság-1 vezetéket Litvánia felé. A vezeték napi 250 ezer hordó olajat szállított a Mazeikiu Nafta litván olajfinomítóhoz és a Butinge exportterminálhoz.

A Transneft a maga részéről később cáfolta, hogy örökre lezárná a vezetéket. Szállításait tüstént felújítja, ha megjavították a vezetéket, mondta az orosz monopólium vezetője. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy ez mikorra várható.

Hozzátette: korábban félreértelmezték szavait, amikor azt ecsetelte, hogy a vezeték életgörbéjének már mintegy 12 éve vége. Közölte, hogy a fejlemények elképzelhető legrosszabb forgatókönyve lenne, ha újra kellene építeni a problémás 140 kilométer hosszú szakaszt.

Reuters/MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlamenti patthelyzet Csehországban

Václav Klaus cseh államfő csütörtökön a szociáldemokraták és a kommunisták vezetőivel folytat… Tovább olvasom