Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Közvetlen tárgyalásokat akarnak a rettegett kongói lázadók

Kongó - Kijárási tilalmat vezettek be a hatóságok a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részének egyik legjelentősebb városában, amelyet körülzártak a lázadók. Laurent Nkunda, a kegyetlenkedéseikről hírhedtté vált lázadók vezetője hétfőn kijelentette: közvetlen tárgyalásokat akarnak a kormánnyal. Az ENSZ hétfőn azt ígérte, hogy mindent megtesznek a civilek védelméért.
"Közvetlen tárgyalást akarunk a kormánnyal. Várok a válaszra" - mondta Laurent Nkunda, a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelméért (CNDP) elnevezésű szervezet vezetője.

A nemzetközi bíróság által már évekkel ezelőtt eljárás alá vont lázadók 41 éves vezetője azzal fenyegetőzött, hogy erőszakkal döntik meg a kormányt, ha nem ülnek velük tárgyalóasztalhoz Kinshasa képviselői. Nkunda egyebek mellett azt követeli, hogy hozzanak létre egy új haderőt, amely szembeszállhat a Ruandából átszivárgó, és szerinte Kinshasa támogatását is élvező hutu lázadókkal, valamint a környék ásványkincseinek bányászati szerződéseinek "nagyobb átláthatóságát" akarja elérni.

Joseph Kabila, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke ugyanakkor azzal vádolja egykori tábornokát, hogy Ruanda tuszi kormányától kap támogatást. A kongói történet többedik szereplője az ENSZ békefenntartó kontingense (MONUC), amely hétfőn igéretet tett arra, hogy "minden eszközzel" megvédik Goma lakosságát. A kéksisakosok ugyancsak szembekerültek a CNDP lázadóival, akik szerint fegyverekkel támogatják hutu ellenfeleiket. Nkunda szerint nem kétséges, hogy a térségben "nemzetközi összeesküvés" zajlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális feleségpiacot zavartak szét Vietnámban

Vietnám - A rendőrök felbukkanása vetett véget egy illegális "feleségpiacnak" Vietnám fővárosában -… Tovább olvasom