Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Közös nyilatkozatot fogadtak el az ukrán válsággal kapcsolatban a V4-ek

A miniszterek a dokumentum szerint megerősítik a koordinációt, felkészülve arra az esetre, ha Ukrajnából tömeges beáramlás indulna.
Közös nyilatkozatot fogadtak el az ukrán válsággal kapcsolatban a visegrádi országok (V4) belügyminiszterei kedden Budapesten. A miniszterek a dokumentum szerint megerősítik a koordinációt, felkészülve arra az esetre, ha Ukrajnából tömeges beáramlás indulna.

Pintér Sándor magyar belügyminiszter a lengyel, a szlovák és a cseh kormány képviselőjével tartott sajtótájékoztatón elmondta, Magyarország - ugyanúgy, mint Lengyelország és Szlovákia - kész a határ menti feladatok elvégzésére. A magyar határőrség, a rendőrség a határátkelőhelyek, a határok biztonságát garantálja, és amennyiben menekülthullám érkezik, az ország kész a menekültek elhelyezésére, szükség esetén orvosi ellátására - hangsúlyozta.

Remélem, hogy nem lesz rá szükség, de ha a sors úgy hozza, hiányban senki nem fog Magyarországon szenvedni - fogalmazott.

A visegrádi országok közleménye szerint a miniszterek közösen megszólítják az ügyvivő ukrán belügyminisztert, felhívva az ukrajnai közrenddel és közbiztonsággal kapcsolatos információk megosztására és a V4-ekkel való együttműködésre.

A nyilatkozatban a miniszterek kifejezték együttérzésüket a sebesülteknek, és részvétüket nyilvánították az áldozatok családjainak. A dokumentum szerint a belügyminiszterek bíznak abban, hogy Ukrajnában hamarosan helyreáll a közrend és a közbiztonság. Ezért üdvözlik a helyzet stabilitása érdekében megtett lépéseket és a meghozott intézkedéseket.

Pintér Sándor a találkozót úgy értékelte, hogy a négy ország belügyminisztériumai gyorsak, képesek reagálni az eseményekre, és készek a megfelelő intézkedések meghozatalára az adott térségben. Mint mondta, az információcsere gyorsasága és pontossága volt az, ami lehetővé tette ezt a találkozót és biztosítja azt, hogy a későbbiekben egységesen gondolkodjanak és lépjenek fel a visegrádi országok területén megjelenő problémák megoldására.

Bartlomiej Sienkiewicz lengyel belügyminiszter beszámolt arról, hogy országának ötszáz kilométernél is hosszabb határszakasza van Ukrajnával, és négyszázezer ukrán állampolgár tartózkodik állandó jelleggel lengyel területen. Hozzátette: negyvenen kértek állandó letelepedési engedélyt az országban az elmúlt időszakban, ami elenyésző.

Elmondta, hogy intenzív humanitárius segítséget nyújtanak Ukrajnának, hatvan sebesültet kezelnek lengyel kórházakban.

A lengyel belügyi vezető közölte, kollégáik nem jeleznek sem menekülthullámot, sem olyan szimptómákat, amelyek hirtelen destabilizációra utalnának Ukrajnában, a helyzet azonban bizonytalan és dinamikusan változik.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter is beszámolt a határforgalomról. Úgy értékelte, hogy a szlovák határon a helyzet nyugodt, tartják a kapcsolatot az ukrán partnerekkel.

Fontosnak nevezte, hogy ebben az időszakban különösen figyelemmel kell lenni az illegális bevándorlókra és embercsempészekre.

Jan Sixta, Csehország belbiztonságért felelős miniszter-helyettese közölte, V4-es együttműködés az ukrán válság alatt is bebizonyította, hogy tökéletesen működik az információátvitel.

Hozzátette: Csehországnak közös határa nem lévén Ukrajnával, a feladata a monitoring, valamint az, hogy tartsa a kapcsolatot a V4-államokkal a menekültek és a humanitárius segítségnyújtás tekintetében.

A belügyi vezetők köszönetet mondtak Pintér Sándornak a találkozó megszervezéséért, és hangsúlyozták, hogy a következő napokban, hetekben is szoros kapcsolatban maradnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Homoszexuálisok listáját tette közzé egy ugandai bulvárlap

Az államfő egy nappal korábban írta alá az azonos neműek közti kapcsolatot az eddiginél szigorúbban … Tovább olvasom