Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Közös nevezőn a környezetvédők és a román EP képviselők

Közös nyilatkozatban támogatják a kormányon levő Nemzeti Liberális Párt, és az RMDSZ Európa Parlamenti képviselői a román környezetvédelmi minisztert, aki ellen pert indított az erdélyi Verespatakon színesfémbányát indítani szándékozó Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
A két szervezet mindegyik EP-képviselője aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben támogatják a Környezetvédelmi Minisztérium élén álló Korodi Attila minisztert és a vele együtt beperelt államtitkárt is, ugyanakkor üdvözlik azt a tényt, hogy a két politikus szigorúan alkalmazta a hatályban levő törvényeket a környezetvédelmi előírások esetében.

"Az Európai Parlamentben létezik egyfajta aggodalom az EU tagországok területén a bányászatban használt ciántechnológiával kapcsolatban. Ez még egy indok arra, hogy alulírottak támogassák a Romániában jelenleg érvényben lévő törvényeket, melyek teljes mértékben összhangban állnak az EU szabályrendszerével" - áll a dokumentumban.

A kanadai-román RMGC február elején perelte be a román környezetvédelmi minisztériumot, valamint személy szerint Korodi Attila tárcavezetőt és egy államtitkárt, amiért felfüggesztették verespataki bányaterv környezeti hatásvizsgálati eljárását. Az ügyben 18 román környezetvédelmi szervezet - közöttük a Greenpeace is - a felfüggesztés jogossága mellett érvelt, és érintett félként kérik felvételüket a perbe.

A környezetvédők méltatlan nyomásgyakorlásnak és lejáratási kísérletnek minősítik a miniszter személye ellen indított eljárást. A román környezetvédelmi tárca múlt év szeptemberében függesztette fel az engedélyeztetési eljárást, miután egy bíróság érvénytelenítette a tervek szerint ciántechnológiát alkalmazó bányavállalat településrendezési engedélyét. A román kormány egyébként a ciántechnológia alkalmazását betiltó törvénytervezet elfogadását sürgeti, Korodi Attila tárcavezető egy hete a ciántechnológia veszélyeire figyelmeztetett, elmondása szerint ez állandó fenyegetettséget jelentene a környezetre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángokban áll Belgrád amerikai nagykövetsége

Szerb tüntetők megrohamozták az amerikai nagykövetséget Belgrádban - jelentette be az amerikai… Tovább olvasom