Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Koszovói két héten belül független lehet

A szerb kormány értesülése szerint február 17-én, vasárnap fogják kikiáltani Koszovó függetlenségét az ottani albán vezetők. Szlobodan Szamardzsics, a belgrádi kabinet Koszovó-ügyi minisztere péntek délután azt mondta: "Egyre több megbízható értesülést kapunk arról, hogy Hashim Thaqi jövő vasárnap illegálisan kinyilvánítja Koszovó függetlenségét".
A szerb miniszter gondosan kerülte, hogy Thaquit "koszovói kormányfőnek" nevezze, Koszovót viszont következetesen "Szerbia tartományaként" emlegette.Válaszul Hashim Thaqui Pristinában azonnal azt nyilatkozta, hogy "bármelyik pillanatban" kikiálthatják a 90 százalékban albánok lakta Koszovó függetlenségét.

"Önállóságunkat azonnal legalább száz ország fogja elismerni" - tette hozzá a koszovói miniszterelnök. Thaqui hangsúlyozta, hogy folyamatosan egyre több államtól kapnak jelzéseket, hogy készek lesznek elismerni az 1999 óta ENSZ-közigazgatás alatt álló Koszovó függetlenségét.

Szakértők szerint azért akarják éppen február 17-én kikiáltani a Szerbiától való elszakadást, mert másnap üléseznek az Európai Unió külügyminiszterei és ekkor az államok akár rögtön el is fogadhatják Koszovó függetlenségét.

Olvasóink írták

  • 1. imre 2008. február 08. 18:54
    „Tudom, kényes politikai témába avatkozom bele, de mint magánvéleményemet csak elmondom. Meg nem oldott, egy jövőbeli újabb háború magvát hagyták hátra a nagyhatalmak (elsősorban az USA-ra és Oroszországra gondolok - amit rendbetenni most Európa feladata lenne), amikor a területi függetlenedési háborúk lezárásakor nem engedték meg, hogy a nagy véráldozatok árán kialakult szerb homogén terület Bosznia területén unió formában csatlakozhasson Szerbiához. Boszniában éppen emiatt ma is tartós a kormányzati válság, a szerb terület ragaszkodik az önálló rendőrséghez, stb., mint néha hallani. Ha leválik az albánok lakta Koszovó, Boszniában népszavazást kellene tartani a szerb terület hovatartozásáról. Milosevics bűne (a háborúban a szerb katonai erő területszerző kapzsisága más nemzetiségek történelmi területei megszerzésére) méltán váltott ki ellenérzéseket a nagyhatalmaknál, ám az az érzésem, nem szabadna - a mi Trianon példánkhoz hasonló megoldással, módon - most a szerbeket büntetni. A szerb politikusok helyében ebben kérném Oroszország segítségét. Menjen az albánok lakta koszovói terület békével, mint megtehette azt Szlovénia, Horvátország, de - ha népszavazás által akarják - egyesülhessen a szerbek lakta most elválasztott terület.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támadás készül Németország ellen

A német hatóságok szerint az Al-Kaida nemzetközi terrorszervezet támadásra készül Németországban.… Tovább olvasom