Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Koszovó ünnepi hangulatban

Tűzijátékkal, tánccal és énekkel készülnek a függetlenség megünneplésére Koszovóban. A BBC jelentése alapján a koszovói főváros, Pristina utcáin már szombat este zászlókat lengetve és dúdaszóval köszöntötték a jelenleg még Szerbiához tartozó tartomány közelgő elszakadását.
Koszovó újonnan beiktatott kormányfője, Hasim Thaci ugyanis azt nyilatkozta, hogy a vasárnap jelentős nap lesz, amikor beteljesülhet a koszovói albánok akarata. Ezt mindenki úgy értelmezi, hogy vasárnap Koszovó egyoldalúan kikiáltja függetlenségét. Szerbia fővárosában, Belgrádban ezalatt mintegy ezer tüntető tiltakozott a terület elszakadása ellen. Erre az esetre Szerbia gazdasági és diplomáciai büntetőintézkedéseket ígért. A katonai beavatkozás lehetőségét azonban elvetették, mivel Szerbiának ennél jóval fontosabb, hogy majdan csatlakozzon az Európai Unióhoz. A szerbek és albánok közt megosztott koszovói Mitrovicában az ENSZ békefenntartói felkészültek az esetleges atrocitásokra.

Koszovót a NATO-erők 1999-es bombázása óta az ENSZ békefenntartói ellenőrzik. Koszovót az Észak-Atlanti Katonai Szövetség azért bombázta, hogy elűzzék az albán lakosságot terrorizáló szerb katonai csapatokat. Koszovó ellenőrzését a tervek szerint az európai unió Eulex elnevezésű, mintegy 2 ezer fős kontingense veszi majd át az ENSZ békefenntartóitól, június elején.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrökre támadtak Indiában

Maoista szélsőségesek agyonlőttek 13 rendőrt és egy civilt India keleti részén - tudta meg hivatalos… Tovább olvasom