Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Koszovó miniszterelnöke kizárta az egyesülést Albániával

A koszovói kormányfő csütörtökön Tiranában kizárta annak lehetőségét, hogy Koszovó és Albánia egyesüljön. Hashim Thaci, akinek első külföldi útja Albániába vezetett kijelentette: "egy nemzet vagyunk, de két külön államban.
Mindkét ország az európai uniós integrációra törekszik" - tette hozzá a politikus. Úgy vélte, hogy az EU- és NATO-tagság jelentheti a balkáni államoknak a békét és a stabilitást.Sali Berisha albán kormányfő leszögezte, hogy "nem lesz Nagy-Albánia, sem az intézmények, sem pedig a határok nem lesznek közösek: Koszovó és Albánia két szuverén állam."

Voltak korábban ugyanis olyan vélemények, hogy a februárban függetlenné vált Koszovó egybeolvad Albániával, hozzájuk később a Macedóniában élő albán kisebbség is csatlakozhat. Thaci azt is kizárta, hogy fel lehetne osztani Koszovót. Az egykori szerb tartomány északi részén élő mintegy 120 ezres szerb kisebbség ugyanis nem hajlandó elfogadni Pristina elszakadását Belgrádtól.

"Mindennemű etnikai vagy területi felosztás meg fog bukni"- hangoztatta a koszovói miniszterelnök. A két állam kormányfője szorosabb együttműködésről is megállapodott. A tervek közt szerepel, hogy a legnagyobb albán kikötőt, Durrest Koszovóval összekötő utat felújítsák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Pentagon nukleáris rakétaalkatrészeket hagyott el

Nukleáris rakétaalkatrészek százait "vesztette el" az amerikai hadsereg - számolt be csütörtökön a… Tovább olvasom