Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Kortárs művészek kiállítása a Vatikánban

Hatvan kortárs művészt kért fel a Vatikán arra, hogy vegyen részt a XVI. Benedek pappá szentelésének hatvanadik évfordulójára rendezett kiállításon.

Az olasz újságok szerint a Vatikán ezzel a kiállítással a 2013-as Velencei Biennálén való részvételére készül, amikor először állítanak vatikáni pavilont is. Titokban folytak az előkészületek. Az olasz sajtó is csak most tudta meg, hogy Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke még februárban levelet írt a világ legismertebb művészeinek. Arra kérte őket, tetszés szerint egy vagy több alkotással vegyenek részt XVI. Benedek pappá szentelése évfordulójának ünneplésén, amelyen kiállítással akarják meglepni a műkedvelő pápát.

A megnyitó július negyedikén lesz a VI. Pálról elnevezett vatikáni audiencia-terem előcsarnokában, XVI. Benedek jelenlétében. A meghívott művészek névsorát nem közölték, de a sajtóértesülések szerint a kortárs művészet legnagyobbjai szerepelnek rajta. Az olaszok között van Mimmo Jodice Mimmo Paladino, Arnaldo Pomodoro, a külföldiek között Anish Kapoor, Bill Viola és az építész Santiago Calatrava, David Chipperfield és Zaha Hadid is.

A Corriere della Sera napilap úgy véli, az ünnepi kiállítás újabb vatikáni nyitást képvisel a kortárs művészet iránt. Elsőként az 1960-as években VI. Pál adott termet a Vatikáni Múzeumban a modern és kortárs alkotásoknak. 1999-ben II. János Pál a művészvilághoz írt levelében sürgetett szövetséget az Evangélium és a kortárs művészet között. XVI. Benedek 2009-ben találkozott kétszázötven mai művésszel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy thriller kapta a gdyniai játékfilmfesztivál fődíját

Meglepetésre az Essential Killing (Ölésre ítélve) című lengyel-norvég-ír-magyar thriller nyerte el… Tovább olvasom