Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Korrupció miatt két év börtön a kormányfőnek

A szlovén fellebbviteli bíróság megerősítette hétfőn a Janez Jansa ellen korábban kimondott ítéletet: a volt szlovén kormányfőt egy korrupciós ügy miatt kétévi letöltendő börtönbüntetésre ítélték.
Jansát, a konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS) volt kormányfőjét bűnösnek találta a bíróság abban a vádban, hogy 2006-ban kenőpénzt fogadott el a Patria finn fegyvergyártó cégtől. Első fokon 2013 júniusában ítélték el, de Janza fellebbezett.

Két másik vádlottat, Ivan Crnkovic üzletembert és Tone Krkovicot, a szlovén hadsereg tábornokát 22 hónapi letöltendő börtönbüntetésre és fejenként 37 ezer eurós (11 millió forint) pénzbüntetésre ítéltek, amelyet Janzának is ki kell fizetnie.

A Patriával 2006-ban aláírt, 278 millió eurós szerződés 135 páncélozott jármű szállítására vonatkozott.

Janez Jansa nem egészen egy éve kényszerült lemondani a kormányfői tisztségről más korrupciós vádak miatt.

Utódja Alenka Bratusek, a balközép Pozitív Szlovénia vezetője lett, akitől pártja pénteki kongresszusán megvonta a bizalmat, és helyette Zoran Jankovic ljublanai polgármestert választották a párt élére. Bukása előre hozott választáshoz és újabb mély belpolitikai válsághoz vezethet az országban.
Bohut Pahor köztársasági elnök a Patria kenőpénz-ügyben meghozott ítéletre reagálva közölte: a bíróság ítéletét tiszteletben kell tartani. A politikai pártok álláspontja azonban megoszlott volt a bírósági döntésnek a szlovén belpolitikára gyakorolt várható hatásával kapcsolatban.

Az ellenzéki Szlovén Néppárt (SLS) vezetője, Franc Bogovic szerint az ítéletnek messzemenő következményei lesznek, az ország politikai térképe átrajzolódóban van az utóbbi napokban. A pártvezető szerint a soron következő választásokra mind a jobb-, mind a baloldalon történtek – az ítélet csakúgy, mint a Pozitív Szlovénia kongresszusának pénteki döntése – befolyással lesz.

Rihard Braniselj, a Polgári Lista parlamenti képviselője viszont úgy vélte, hogy az ítéletnek nem lesz politikai következménye. Szerinte az SDS aligha adja fel a vezetőjét, és listája élén vele indul a választásokon, ugyanannyi szavazatot nyerve, mint máskor. A szlovén törvények ugyanis nem tiltják elítéltek indulását a választásokon.

A szociáldemokrata Matjal Han szerint az SDS-nek mindenképpen le kell vonni az ítélet politikai következményeit. "A baloldalon az elmúlt évben több vezetőváltás történt, a jobboldalnak is választ kell találnia erre a kérdésre" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Murszi 700 követőjét ítélték halálra Egyiptomban

A halálraítéltek között van Mohamed Badíe, a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom első számú… Tovább olvasom