Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Korrupció miatt halálra ítéltek egy volt városvezetőt Kínában

Korrupció miatt halálos ítéletet szabtak ki a kelet-kínai Hangcsou (Hangzhou) város volt polgármester-helyettesére - tájékoztatott a Csöcsiang (Zhejiang) tartományi bíróság csütörtökön.

Az 52 éves Hszü Ma-jungot (Xu Mayong) kenőpénzek elfogadásában, sikkasztásban és hatalommal való visszaélésben találta bűnösnek a Ningpo (Ningbo) városi középfokú bíróság.
A bíróság megállapította, hogy 1995 és 2009 között hivatali hatalmát kihasználva beavatkozott különböző szerződésekbe és segítette vállalatok, illetve magánszemélyek földhöz jutását, előléptetéseket intézett, valamint adókedvezményeket adott. Ellenszolgáltatásként több mint 145 millió jüant (22,2 millió dollár) kapott. Az állami vagyonból szintén több tízmillió jüant sikkasztott.
Egyben a tartományi székhely polgármester-helyettesének teljes vagyonát is elkobozták. Hszü egyelőre nem közölte, hogy kíván-e fellebbezni az elsőfokú ítélet ellen.
A kínai pártvezetés és a kormány hosszú évek óta hirdetett célja az országszerte elharapózott, kiterjedt és az államigazgatás, az üzleti élet minden szintjét átszövő korrupció visszaszorítása. Ennek jegyében egyre-másra kerülnek bíróság elé vezetők helyi és a felsőbb kormányzati körökből.
Nemrégiben korrupció gyanújával leváltották a vasútügyi minisztert, ügye még folyamatban van. Legutóbb felfüggesztett halálbüntetést, vagyis lényegében életfogytig tartó börtönt kapott a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) város volt polgármestere. Ugyancsak az idén hirdettek ítéletet Szucsou (Shuzhou) város alpolgármesterének ügyében, ő másodfokon is a legsúlyosabb büntetést kapta.
Tavaly Fucsien (Fujian) tartomány pártitkárát életfogytiglanra, Tiencsin (Tianjin) város pártbizottságának befolyásos tagját felfüggesztett halálbüntetésre ítélték. Az északkelet-kínai Fusun (Fushun) város kerületi földhivatalának vezetőjére ugyancsak vesztegetés és sikkasztás miatt szabtak ki halálbüntetést.
2010-ben több mint 146 ezer hivatalnokot, köztük 5 ezernél is több megyei szint feletti vezetőt vontak felelősségre korrupciós ügyekben a Kínai Kommunista Párt fegyelmi ellenőrző bizottságának adatai szerint.

Olvasóink írták

 • 4. k29680 2011. május 13. 18:48
  „Tisztelt urak...Helyeslem a terveteket....De belegondoltatok mennyi lámpaoszlop kellene?Mi lenne velünk?Drasztikus életszínvonal növekedés,a hazájukért dolgozó tisztességes politikusok stb.Ezt nem néznék jó szemmel közel-keleti barátaink.”
 • 3. duc_de_Orbieu 2011. május 13. 14:13
  „Jól csinálják a kínaiak....Itt is bevezethetnék ezt a kínai módit. Mondjuk lehetne bevezetésként az ösződi böszmével kezdeni és folytatni liBajnai-val, a felcsúti törpével, egyszóval a komplett politikai garnítúrával.”
 • 2. Madarász 2011. május 13. 07:31
  „Nálunk sem ártana bevezetni, lehetne is kezdeni a győri mutyizó bandával!”
 • 1. janika 2011. május 12. 20:12
  „Ha ezt Magyarországon is bevezetnék akkor folyna a Torgyán féle patakvér!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bécs: nem lehetséges a dél-tiroliak kettős állampolgársága

Az osztrák belügyminisztérium szerint a jelenlegi jogállás nem teszi lehetővé a dél-tiroliak… Tovább olvasom