Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Körözik a Timosenkót elítélő bírót

A kijevi bírát "tudatosan törvénysértő ítélet meghozatalával" vádolják. Július 2-én tűnt el, tartózkodási helye egyelőre ismeretlen.
Körözést adott ki a Julija Timosenko volt kormányfőt a "gázügyben" elítélő bíró ellen az ukrán belügyminisztérium – áll a tárca honlapján hétfőn közzétett közleményben.

A közlemény szerint Rogyion Kirejev "július 2-én tűnt el az igazságszolgáltatás látóköréből", tartózkodási helye egyelőre ismeretlen. A kijevi Pecserszki kerületi bíróság bíráját "tudatosan törvénysértő ítélet meghozatalával" vádolják, amiért 5-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az ukrán bírák legfelsőbb minősítő bizottsága idén márciusban indított fegyelmi eljárást Kirejev ellen. Február 11-én a legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács azt állapította meg, hogy Rogyion Kirejev és Inna Otros, a Pecserszki kerületi bíróság bírái nem sértették meg bírói esküjüket a Timosenko-ügy tárgyalásakor, ennek ellenére a minősítő bizottság Kirejev felmentését javasolta.

Korábban Timosenko védője, Szerhij Vlaszenko kijelentette, hogy a 2009-es gázárszerződések Oroszországgal történt megkötésekor Julija Timosenko akkori kormányfő nem követett el törvénysértést, ezt határozatában az ukrán legfelsőbb bíróság is – az Emberi Jogok Európai Bírósága határozatának figyelembevételével - megállapította.

A kijevi Pecserszki kerületi bíróság 2011 novemberében hétévi szabadságvesztésre ítélte Julija Timosenko akkori ellenzéki vezetőt hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. Az ügyészség szerint a kormányfő kormánya felhatalmazása nélkül írta alá a 2009-es gázárszerződéseket Oroszországgal, amelyekkel súlyos anyagi károkat okozott az ukrán költségvetésnek. Timosenkót 2011 augusztusában vették őrizetbe.

Timosenko 2014. február 22-én szabadult a harkivi börtönből, a parlament február 28-án rehabilitálta volt belügyminiszterével, Jurij Lucenkóval együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Sevardnadze

Az egykori Szovjetunió utolsó külügyminisztere 87 éves korában hunyt el. Tovább olvasom