Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Kormányalakítás Szlovákiában

A Híd szeretné elérni, hogy az új szlovák kormány programjának tézisei közé az párt teljes kisebbségi programja is bekerüljön.

"Az esélyeket egyelőre nem lehet megjósolni" – nyilatkozta az Új Szó csütörtöki kiadásában A. Nagy László, a párt elnökségi tagja.
Elmondta, hogy a Híd kisebbségi önkormányzati rendszer létrehozását javasolja. "A kisebbségi önkormányzatok nem öncélúan jönnének létre, az lesz a feladatuk, hogy a kisebbségeket érintő kérdésekben ne lehessen megkerülni magukat a kisebbségeket" – magyarázta a politikus.
Szlovákiában szerinte teljesen új alapra kell helyezni a kisebbségi jogok meghatározását, amit azzal lehet elérni, hogy el kell ismerni az ún. majorizáció tilalmának elvét (a többség nem szavazhatja le a kisebbséget). Ez vétójogot adna a kisebbségeknek bizonyos meghatározott, őket érintő területeken, a kisebbségi nyelvek használatában, az oktatásügyben és a kultúra területén.

A kisebbségek kultúrájának finanszírozásáról szóló jogszabály javaslata pedig egy új, központi államigazgatási szerv felállításával számol, amely biztosítaná a kisebbségi kultúra támogatását, a kisebbségi kulturális intézményrendszer fenntartását.

A Híd ennek keretében hozna létre egy erős, a roma kisebbség problémáival foglalkozó osztályt. Ez a szerv helyettesíthetné a jelenleg sóhivatalként működő kisebbségi kormánytanácsot, és létrejötte esetén feleslegessé tenné a kisebbségi miniszterelnök-helyettesi posztot is.

Megfelelő önállósággal rendelkezne a kormányváltás esetére. A
működéséhez közvetlenül az állami költségvetésből kapná a szükséges pénzt, ez az eredeti elképzelések szerint a szlovák kultúrára fordított összeg 12 százalékának felelne meg.

Petőcz Kálmán, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője legalább olyan fontosnak tartja a szlovák–magyar intézményesített párbeszéd megkezdését, mint a kisebbségi törvények elfogadását.
"Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy kölcsönös bizalom alakuljon ki, amely lehetővé teszi az összes, függőben lévő problémás kérdés megvitatását" – véli a szóvivő.

Szerinte az említett törvények szorosan összefüggenek egymással, ezért az egészet csomagként kellene kezelni. "Itt az ideje a szlovák–magyar viszony rendezésének, hiszen tudjuk, hogy e nélkül nem lesz nyugalom az országban, nem lehet megvalósítani az ugyancsak fontos gazdasági és regionális fejlesztési feladatokat" – fejtette ki az Új Szóban Petőcz.

Úgy véli, a kompromisszumokat az egyes törvényeken belül kell keresni.

"Egyelőre a törvényjavaslatokat még nem hozták nyilvánosságra, ezeknek egy konzultációs folyamat keretében kell elkészülniük, nyilvánvaló, hogy kompromisszumokra szükség van, de azoknak olyanoknak kell lenniük, hogy az egész kezdeményezés lényegét megőrizzék" – mondta a szakember.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kukások elcsúszhatnak a szeméten

A szemét miatt nem szállítják el a szemetet kukások Nagy-Britanniában egy lakótömbből, elcsúszhatnak… Tovább olvasom