Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Korlátozták az NSA hatókörét

A megszavazott törvényjavaslat értelmében a NSA-nek csak a külföldi hírszerzést felügyelő titkos bíróság felhatalmazása esetén lesz joga nyomozni úgy, mint eddig.
Megszavazta az amerikai képviselőház csütörtökön azt a törvényjavaslatot, amely az amerikai telefonhívások esetében véget vet a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) úgynevezett metaadatgyűjtési gyakorlatának.

A jogszabály-tervezet értelmében a hívásokra vonatkozó adatokat nem a külföldi jelhírszerzésre szakosodott NSA, hanem a telefontársaságok tárolnák, másfél évig. Az NSA-nek csak a külföldi hírszerzést felügyelő titkos bíróság (FISC) felhatalmazása esetén lesz joga nyomozni az amerikai állampolgárok és az egyesült államokbeli állandó lakosok, valamint a külföldi terrorista összeesküvések közötti kapcsolat ügyében.

A jogszabálytervezetet az Oroszországban menedékre talált amerikai informatikus, Edward Snowden leleplezései által kirobbantott botrány nyomán fogadta el a szövetségi alsóház. Az ügyet hamarosan napirendre tűzi a szenátus is.

Amerikai polgári jogvédő szervezetek azonban elégedetlenek a tervezettel, mert úgy érzik, hogy úgynevezett szabadságtörvény (USA Freedom Act) nem tesz eleget a magánszféra védelmének biztosítása érdekében.

Barack Obama elnök januárban jelentette be: véget kíván vetni az NSA azon gyakorlatának, hogy csaknem minden amerikai telefonhívásról adatokat gyűjt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külső segítséget kaphattak a bostoni merénylők

Az amerikai szövetségi ügyészség szerint a maraton-pokolgépek gyújtószerkezeteit nehéz lett volna… Tovább olvasom