Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Koreai konfliktus - óvóhelyre parancsolták öt dél-koreai sziget lakosait

Óvóhelyre parancsolták hétfő reggel annak a dél-koreai szigetnek, Jonpjongnak a lakosait, amelyen lőgyakorlatot tart a dél-koreai hadsereg, illetve óvóhelyre kellett mennie négy másik szomszédos sziget lakóinak is - jelentette egy tudósító a helyszínről.

8 óra 10 perc

Az észak-koreai fenyegetések ellenére a dél-koreai hadsereg megkezdte tüzérségi lőgyakorlatát az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tűzszüneti vonal közelében fekvő szigeten hétfőn, helyi idő szerint délután két órakor - közölte a szöuli védelmi minisztérium.

Dél-Korea legutóbb november végén tartott itt hadgyakorlatot. Akkor Észak-Korea válaszul ágyúzni kezdte a partjaitól mindössze 11 kilométerre fekvő Jonpjong szigetet, és a támadásban két dél-koreai katona és két építőmunkás meghalt. Dél-Korea válaszul ágyúzta Észak-Korea területét. Az 1950-53-es koreai háború óta ez volt a legsúlyosabb összetűzés a két ország között.

Észak-Korea ezúttal is megtorlással fenyegetőzött arra az esetre, ha a gyakorlatot megtartják. Arra figyelmeztetett, hogy hadserege a novemberinél is intenzívebb megtorló csapást mér Jonpjong szigetére.

A lőgyakorlat megkezdésekor dél-koreai vadászgépek emelkedtek a levegőbe, hogy eltántorítsák ettől Észak-Koreát. Szöul arra figyelmeztetett, hogy ha megismétlődik a támadás, dél-koreai harci gépek azonnal csapást mérnek az észak-koreai katonai támaszpontokra.

A vadászgépeken kívül készültségbe helyeztek a Sárga-tengeren két dél-koreai hadihajót, s ezek közül az egyik a legkorszerűbb nyomkövető és célzó rendszerrel van felszerelve.

Néhány órával a hadgyakorlat megkezdése előtt óvóhelyre parancsolták Jonpjong és négy közeli sziget lakosait, illetve mindenkit, aki nem katona. Újságíróknak is óvóhelyre kellett menniük.

A lőgyakorlat várhatóan két óránál rövidebb ideig tart, s ez idő alatt mintegy kétezer lövedéket lőnek ki a szigetről. A lövedékek 20 kilométeres távolságban csapódnak be a tengerbe. A térség közvetlenül a két Koreát elválasztó határvonal közelében van, amelyet Észak-Korea nem ismer el.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap sürgősséggel összeült, hogy határozatot hozzon a koreai konfliktussal kapcsolatban, de a vétójoggal rendelkező öt állandó tagállam nézetkülönbségei miatt ez nyolc és fél órányi tanácskozás után sem sikerült.

6 óra 33 perc

A lakosokat, újságírókat és mindenkit, aki nem katona, hangosbeszélőkön szólították fel arra, hogy fél órán belül vonuljon óvóhelyre.

A Yonhap hírügynökség jelentette, hogy a lőgyakorlat helyi idő szerint 11 és 12 óra között (közép-európai szerint hajnali 3 és 4 között) kezdődik el, de ez nem történt meg, majd a szöuli védelmi minisztérium közölte, hogy a két órányi időtartamúra tervezett gyakorlatot a köd miatt nem tudták elkezdeni.

"A hadsereg készen áll arra, hogy bármikor elkezdje a manővert, ha javul az időjárás" - mondta egy szóvivő. Jonpjong szigeten - amely 12 kilométerre van az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tűzszüneti vonaltól - jelenleg 280 civil tartózkodik.

Észak-Korea korábban megtorlással fenyegetőzött arra az esetre, ha a gyakorlatot megtartják.

Olvasóink írták

 • 14. Lone_wolf.. 2010. december 24. 08:47
  „Észak be van szarva attól hogy már senkit sem érdekel.Keverik a szart hogy benne legyenek a hírekben.Kína nem segítene nekik egy valódi háborúban.Eltörölnék őket 1 hónap alatt.
  12. hozzászólás szabo1936 2010.12.20. 17:05 felesleges szót vesztegetni érdeklődőre meg janikára :)) mindkettő most bújt elő a terry blekk szoknyája alól:)XD”
 • 13. janika 2010. december 21. 12:39
  „Észak-korea meghalna rőhögéstől, ha meglátná az Obama buzi és leszbikus katonáit hogyan federik afeneküket és hogyan működnek a kincstári péniszekkel!”
 • 12. szabo1936 2010. december 20. 17:05
  „11 erdeklodo.
  Ha ot valami tortene nem lehet elhajozni!A 2nd Infantry Division (mechanized) 20 km re alomasizik a DMZ tol Camp Casey.Ez a basis pont azon az utvonalon fekszik ahol tamadas eseten az Eszak Koreai eroknek erefela kelene tamadni,hogy Seoult elerjek.Igy csak ezt ugy tudnak vegre hajtani ha oszeutkozesben kerulnek az amerikai erokel.Ebol a Div bol egy battalion folvaltva mindin a DMZ melet van a ROK hadseregel.En szolgaltam ezen a helyen 6 evig es nem hiszem,hogy az Eszak Koreai hadero sikeres lene mivel a ROK forces igen jol kikepzet es felszerelt hadero ez nem az a hadsereg amit Eszak Korea 1950 ben megtamadot.”
 • 11. erdeklödö 2010. december 20. 15:44
  „re 10

  nem szeretnem ha ott barmi is törtenne.

  ----De ha megis? mit tenne amerika?

  36000 (amerikai) halott utan a zs.berenc Obama azt mondana: szüzanyam! itt lönek.

  huzzunk innen a p*****a! majd jönnek a nemetek,angolok,franciak,magyarok esetleg kanada es

  ök majd megmutatjak!

  --az amik meg elhajoznak a vilag masik vegere, ahol mar börösödik a szar es lehet ujra keverni!”
 • 10. annobon 2010. december 20. 15:26
  „Kína kicsit más tészta, annyira nem fosósak, hiszen övék a világ legnyagyobb (létszámú) hadserege. Tele "lekoppintott" nyugati haditechnikai eszközzel, régebbi ruszki másolatokkal és vadiúj orosz technikával (pl. SZU-30 vadászbombázók). Persze "atomilag" ők is tartanak az USA-tól, bár elsősorban inkább az interkontinentális rakétáiktól. Ugyanis ilyen téren Kína kissé le van még maradva tőlük. Bár, ha elgondolom, hogy önállóan lőttek már fel ferdeszemű űrhajóst, akkor lehet nincs is akkora a lemaradásuk. :)”
 • 9. erdeklödö 2010. december 20. 15:00
  „re 8

  remelem ettöl a Kinai politikusok is befosnak!”
 • 8. annobon 2010. december 20. 14:24
  „7-hez: ´Amerika mar megint ott "fontoskodik" ´ Nem értek egyet! Amerika (bár a világ számos pontján tényleg csak "fontoskodik"), viszont jelen esetben a jokoszukai (Japán) bázisú George Washington nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó és cirkáló- valamint rombolófedezete igenis valós elrettentést jelent az észak-koreaiak számára. Ez a taktikai hordozócsoport (Task Force) olyan erő-összpontosítást jelent (atomfegyverekkel is!) a térségben, amely kellőképpen visszatartja É-Koreát egy esetleges atomtámadás realizálásától.”
 • 7. erdeklödö 2010. december 20. 13:05
  „Termeszetesen Amerika mar megint ott "fontoskodik"

  ezek <moderálva> soha nem tanulnak?”
 • 6. annobon 2010. december 20. 12:41
  „4-hez: oks :))”
 • 5. nono111 2010. december 20. 12:14
  „Dél és Észak-Korea csak fegyverszüneti megállapodást kötött egymással. Tehát békeszerződést nem írták alá így még mindig hadban állnak egymással. Jó dolognak tartom déli részről ezt a hadgyakorlatot. Gondoljunk csak bele, hogy észak csak úgy ártatlan emberekre lövöldöz. Nem szabad ebbe beletörődni.
  Én úgy vélem a háború előbb vagy utóbb, de elkerülhetetlen lesz. ( Bár ne legyen igazam). Arra azért kiváncsi lennék, hogy az észak-koreai kommunista országban, hányan értenek egyet a diktatórikus vezetés döntéseivel.
  No persze felmérést aligha csinálnak ilyen kérdésekből.”
 • 4. Túrabakancs 2010. december 20. 10:53
  „annobon! /2/
  Természetesen a "Békés Karácsonyt" mint fedőnevet cinikusan jegyeztem meg,
  kapcsolatba hozva a rossz és provokatív időzítés miatt ezt a hadműveletet.”
 • 3. janika 2010. december 20. 10:16
  „Minden esetre elég birka természtüek, ha hagyják a fanatikusokat durrogtatni közpénzen.”
 • 2. annobon 2010. december 20. 08:59
  „Úgy pontosítanám, hogy Dél-Korea lakossága körülbelül felének: Kellemes Karácsonyt!

  "A lakosság 49%-a keresztény, 47%-a buddhista, 3%-a konfuciánus, 1%-a pedig sámánista."”
 • 1. Túrabakancs 2010. december 20. 08:48
  „A dél-koreai hadgyakorlat fedőneve:
  Békés karácsonyt
  Tudják jól hogy puskaporos a levegő abban a térségben, de
  azért hadgyakorlatot tartanak. Nos akkor ki is a provokátor
  állam? Ettől függetlenül Észak-Korea egy agybeteg ország.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

WikiLeaks - Washington keresi Assange jogi felelősségre vonásának módját

Az amerikai igazságügy-miniszter keresi Julian Assange jogi felelősségre vonásának módját - közölte… Tovább olvasom